Fotball

Helstad tapte kampen, men vant pengepremien

<p>Thorstein Helstad sitter bokstavelig talt fint i det i Monaco. Han mangler bare det viktigste for en fotballproff: Tillit.</p>

ADVIS torstein helstad body Foto: Frank Brandsås

  • Frank Brandsås

— For all del, jeg har det fint her. Bortsett fra at jeg mangler tillit hos treneren, sier Thorstein Helstad til HA.

I dag fyller han 35 år. Feiringen blir ikke hva den kunne ha vært i de spektakulære omgivelsene i fyrstedømmet Monaco. «Odelsgutten», som Helstad kalles siden han har et gårdsbruk i Øvre Vang, er ute i kulden.

  • Se videointervju med Helstad her

HA ble tatt godt imot da vi besøkte vangsokningen på en strandrestaurant i går ettermiddag. Det var bare en vesentlig feil:

Helstad skulle aller helst ha vært med laget sitt til Clermont i Frankrike for å spille om opprykk til øverste divisjon.

Nå er han langt unna en plass på laget.

Spissen som ble hentet til Monaco for å skyte den gamle fotballstorheten tilbake til toppdivisjonen har bare 241 spilleminutter i sesongen som nærmer seg slutten.

Det viktigste mangler

— I fotball er det en ting som er viktigere enn noe annet: Tillit. Her har jeg slitt med tilliten. Uten tillit får du ikke spille. Det gikk litt opp og ned i Østerrike, men det er første gang jeg opplever noe slikt som dette, sier Helstad.

- Er det tungt?

— Ja. Til tider kan det være tungt å motivere seg når du vet at du ikke er med i diskusjonen samme hvordan du gjør det på trening, sier Helstad og legger til:

— Jeg kom jo hit for å spille fotball.

Det startet bra da han begynte i fjor høst. Han kom rett inn på laget og spilte fra start i første seriekamp, Han gjorde en OK kamp, men var uheldig og fikk en kjenning til en liten skade.

Opp på tribunen

Etter stort tap i første hjemmekamp ble han satt ut av laget. Så var han litt til og fra.

Etter at klubben hentet inn Marco Simone som ny trener var han rett inn i startoppstillingen og bidro til 1-1 borte mot Bastia på Korsika.

Så var han ute igjen.

— Det ble noen korte innhopp, og så havnet jeg på tribunen. Da klubben fikk en ny russisk eier ble det kjøpt inn ti nye spillere. Etter det har det løsnet for laget, sier Helstad og legger til:

— Men jeg har ikke vært i nærheten av noen plass på laget.

Spennende sesongslutt

Ved årsskiftet lå Monaco nederst på tabellen. Nedrykk til nivå tre var et samtaleemne.

Så snudde det. Nå har ikke laget tapt på ti kamper. Når fem kamper gjenstår snakkes det om opprykk til øverste nivå.

— Vi har igjen å spille mot fire av lagene som ligger over oss. Vi kan rykke opp. Men denne sesongen er over for min del. Det skal veldig mye skader til for at jeg får komme inn på laget igjen. Når laget vinner så har jeg stor forståelse for at jeg ikke kommer inn igjen, selv om det er surt å sitte på tribunen og ikke få bidra. Det er første gang jeg opplever den situasjonen, sier Helstad.

Opprykk betyr garantert store endringer i troppen.

Det som er helt sikkert er at den 35 manns (!) store troppen, pluss et dusin spillere som er på utlån, skal slankes.

- Vi trives her nede

- Hva ser du for deg selv?

— Jeg vet ikke. Sammen med agenten min, Stig Lillejord, skal jeg ha et møte med den nye klubbdirektøren etter sesongslutt. Det jeg vet er at treneren ikke bruker meg. Men om samme trener er med til neste sesong vet jeg heller ikke, sier Helstad.

Mens bølgene ruller inn over stranden og ettermiddagssolen lyssetter Monacos skyskrapere prøver HA å presse ut et svar om framtiden.

— Jeg vet ikke, gjentar Helstad og minner om at han har kontrakt ut neste sesong.

Han er veldig åpen på at det kjennes vanskelig å ikke få spille på laget.

— I denne situasjonen er det ekstra viktig at Tonje, kjæresten min, er her og at vi har det godt sammen. Vi trives her, sier Helstad.

(Artikkelen fortsetter)

TILLIT: Thorstein Helstad har for første gang i karrieren opplevd virkelig motgang. — Det er tungt å mangle tillit, sier han. (FOTO: FRANK BRANDSÅS)

8 millioner i året

HA har tidligere skrevet at Helstad har ei årslønn på åtte millioner kroner i Monaco. Selv verken vil eller kan han snakke om det temaet.

- Er det en trøst at du har bra betalt?

Helstad ler, før han svarer:

— Trøst? Det er et fint sted å bo! Vi trives. Pengene tar man med seg. Jeg har ikke noe å klage på, annet enn at jeg kom hit for å spille fotball.

- Hva synes du om overskriften; Tapte kampen, men vant pengepremien?

— Jeg er ikke så opptatt av de pengene. Men at jeg tapte kampen om å få spille fotball kan jeg ikke si noe til, sier Helstad og understreker:

— Sånn sett har det vært en nedtur. Jeg har slett ikke lyktes slik jeg så for meg da jeg dro hit for å spille fotball.

Les også

  1. Thorstein Helstad er ute i kulda i Monaco

Les mer om

  1. Fransk fotball