Fotball

De var toppscorere og ble kåret til turneringens beste spiller. Hvor er heltene fra U 17-VM i dag?

Liverpool-talentet Rhian Brewster dunker inn mål på bestilling i U 17-VM. Historien viser at det ikke nødvendigvis betyr en strålende karriere som voksen.

Florent Sinama-Pongolle, Anderson og Valmir Berisha har alle vært enten toppscorer eller blitt kåret til turneringens beste spiller i U 17-VM. Siden har karrierene gått i helt forskjellig retning.
  • Steffen Stenersen

Liverpool-talentet Rhian Brewster stråler for England i U 17-VM i India. Lørdag spiller engelskmennene finale mot Spania, og det skal Brewster ha mye av ære for.

Med sitt andre hattrick på to kamper senket Brewster Brasil nærmest på egen hånd onsdag.

– Jeg har ikke ord for å beskrive hvordan vi føler det nå, skrev Brewster selv på Twitter etter bragden.

Brewster har ennå ikke spilt en offisiell kamp for Liverpools A-lag, men trener Jürgen Klopp er full av lovord om spissen.

Les også

Tre managere har allerede fått sparken i Premier League. Ekspertene tror denne mannen blir den neste.

– Han har hatt enorm fremgang det siste året. Han er fysisk sterkere, og er en strålende spiss med fantastisk arbeidsmoral, har Klopp uttalt.

Trolig blir Brewster toppscorer i U 17 VM, og det er naturligivis en strålende prestasjon. Men det betyr ikke nødvendigvis en snorrett vei mot suksess i de store klubbene.

Rhian Brewster spås en stor karriere. Her har han nettopp satt inn en scoring mot Brasil i semifinalen i U 17-VM onsdag.

Vi har sett på vinnerne av «beste spiller» og toppscorer i U 17-VM siden 1999. Listen viser at suksess i U-VM kan være et fantastisk springbrett videre, men mange av spillerne på listen har slitt med å gjøre seg bemerket i toppen av europeisk fotball.

Les også

Idrettsforbundet sier nei til å dekke VM-underskuddet

VM i New Zealand 1999:

Beste spiller: Landon Donovan

En av de beste spillerne fra USA gjennom tidene. Spilte store deler av karrieren i LA Galaxy, men har en haug med låneopphold, blant annet i klubber som Bayern München og Everton. Har spilt 157 landskamper for USA.

Landon Donovan fikk en strålende karriere både på lands- og klubblag.

Toppscorer: Ishmael Addo (7 mål)

Det skulle ta noen år fra suksessen i VM til Addo fikk prøve seg i europeisk fotball. En beskjeden klubbkarriere inneholder klubber som Maccabi Netanya, Enosis Neon Paralimni og East Bengal. 35-åringen er fortsatt aktiv, og spiller i dag for klubben Eleven Wonders på andre nivå i Ghana.

VM i Trinidad og Tobago, 2001:

Beste spiller: Florent Sinama-Pongolle

Toppscorer: Florent Sinama-Pongolle

Nevn navnet Sinama-Pongolle til en Liverpool-supporter, og du får garantert en reaksjon. Ble hentet til Liverpool allerede som 16-åring, men på fem år i klubben fikk spissen kun 38 kamper for A-laget, og scoret fire mål.

Florent Sinama-Pongolle ble aldri en stor suksess i Liverpool, Her fra en kamp mot Everton og Allessandro Pistone i 2004.

Har etter karrieren i England flyttet hyppig på seg. Atlético Madrid, FC Rostov, Chicago Fire, og Dundee United er alle klubber han har vært innom. I dag er franskmannen (én landskamp) blitt 33 år, og spiller for Chainat Hornbill i Thailand.

VM i Finland, 2003:

Beste spiller: Cesc Fabregas

Toppscorer: Cesc Fabregas

En mann som ikke trenger nærme introduksjon. Etter å ha herjet i U 17-VM som 16-åring, skulle Fabregas gå videre til å bli en av de mest anerkjente midtbanespillerne i sin tid.

Cesc Fabregas har grunn til å glise over karrieren sin. Her sammen med lagkamerat i Chelsea, Alvaro Morata.

110 landskamper for Spania. Ligamester for Chelsea og Arsenal i England. I Barcelona var han en del av laget til Pep Guardiola som vant Verdensmesterskapet for klubblag og La Liga. Han er også verdensmester og to ganger europamester.

Men det var suksessen i U 17-VM i Finland som virkelig satte fart i karrieren til midtbaneeleganten. Spanjolen spiller i dag for Chelsea.

VM i Peru, 2005

Beste spiller: Anderson

For nordmenn mest kjent for sin karriere i Manchester United. Fikk 105 kamper for den engelske storklubben mellom 2007 og 2015. Har siden spilt for Internacional i hjemlandet Brasil, men er for tiden på utlån til Coritibia - også det en klubb i brasiliansk toppserie.

Anderson ble i 2005 skadet etter kun et kvarter av finalen i mesterskapet. Brasil tapte senere finalen mot Mexico.

Anderson feirer scoring sammen med Wayne Rooney og Ashley Young under en kamp mot Tottenham i 2011.

Toppscorer: Carlos Vela

En annen spiller som skulle gå hen og få seg en veldig akseptabel karriere i europeisk fotball. Arsenal-karrieren fra 2005 til 2012 var preget av en hel rekke utlån, med Real Sociedad som det mest vellykkede. Dermed valgte mexicaneren å meldte permanent overgang til den spanske klubben.

Han har siden vært en viktig spiller for La Real med sine 53 mål på 171 kamper. I januar skifter dog Vela beite igjen, når han flytter til USA for å spille for Los Angeles FC.

Vela har 62 kamper for Mexico, og er fortsatt bare 28 år gammel.

Les også

Tottenham-kapteinen stemte ikke på Pochettino som årets trener

VM i Sør Korea, 2007

Beste spiller: Toni Kroos

En av verdens beste fotballspillere. Tyskeren gjorde stor suksess i Bayern München, med flere ligatitler og en Champions League-tittel som høydepunktene.

Gikk til Real Madrid i 2014, og bare fortsatt storspillet. To Champions League-titler har det blitt for tyskeren, som i 2014 var med på å vinne VM i Brasil, hvor han også hadde flest målgivende pasninger i hele turneringen.

Toni Kroos, bakerst, var en av elleve som fikk plass på FIFAs beste ellever under en tilstelning i London mandag.

Ble av The Guardian plassert som nummer 21 på listen over verdens beste fotballspillere i 2016, med beskrivelsen «Kroos på sitt beste når han får lov til å bevege seg oppover i banen, sette tempoet, samt slå de fantastiske pasningene han slår. I toppform er det få som er like komplett som Kroos».

Toppscorer: Macauley Chrisantus

Nigerianeren scoret sju mål i turneringen i 2007, og da får du de europeiske storklubbene etter deg. Det endte med en overgang til Hamburg i Tyskland, men det ble aldri starten på noen opptur.

Las Palmas, Sivasspor, AEK Athen og Reus er klubbene siden den gang. I dag spiller han for den greske klubben Lamia, som denne sesongen spiller på øverste nivå i Hellas for første gang noen sinne.

Chrisantus står ikke oppført med A-landskamper for Nigeria. Var i 2009 på et treningsopphold med Stabæk.

VM i Nigeria, 2009

Beste spiller: Sani Emmanuel

En annen nigerianer som har hatt en beskjeden karriere etter å ha gjort seg bemerket på aldersbestemt nivå.

Skal ha prøvespilt for klubber som Chelsea og Tottenham, men endte til slutt opp i Lazio. Der ble han ingen stor suksess. Sto sist oppført som Oskarhamn-spiller, men har siden 2015 vært klubbløs, ifølge blant andre Transfermarkt.

Har heller ikke A-landskamper for Nigeria.

Toppscorer: Borja Bastón

Spissen ble Swaneas dyreste kjøp noen sinne, da waliserne hentet han for 15 millioner pund fra Atlético Madrid foran fjorårets sesong. Det ble ingen suksess.

Skader, trenerbytte, samt å måtte kjempe med Fernando Llorente om plassen, gjorde at spanjolen kun fikk 18 kamper for Swansea. Denne sesongen er han utlånt til Málaga, som ligger helt sist i La Liga. Borja har startet fem kamper, men har fortsatt ikke scoret for sin nye klubb.

Borja Bastón ble ingen stor hit i Swansea, og måtte stadig ta til takke med spilletid først når Fernando Llorente ble byttet av.

VM i 2011, Mexico

Beste spiller: Julio Gómez

Imponerte stort under VM på hjemmebane, et mesterskap Mexico til slutt vant.

Men karrieren siden er ikke altfor imponerende. Lån i fem forskjellige klubber siden 2014 er fasiten. Det er fortsatt den mexicanske klubben Pachuca som eier 23-åringen, men midtbanespillen er for tiden på lån i Coras.

Var i 2011 nominert for Puskas-prisen for årets mål, etter et brassespark under mesterskapet hvor han ble kåret til beste spiller.

Julio Gómez jubler for scoring mot Tyskland i VM i 2011.

Toppscorer: Souleymane Coulibaly

Klubbnomade er et slitt begrep, men det må nesten brukes om Coulibaly. Hentet til Tottenham sommeren 2011, men det ble en kort karriere i England for nigerianeren.

Siden har 22-åringen fått med seg en imponerende rekke med klubber. Se bare her: Bari, Pistoiese (lån), Peterborough, Newport Couny (lån), Kilmarnock og Al Ahly.

Spissen valgte i sommer å forlate den egyptiske klubben, etter å ha forklart at han følte seg behandlet som en slave. Siden skal ivorianeren ha fått drapstrusler fra Egypt.

Coulibaly står enn så lenge uten klubb.

VM i Forente Arabiske Emirater, 2013

Beste spiller: Kelechi Iheanacho

Mange fikk øynene opp for den nigerianske spissen forrige sesong i Premier League. Vanligvis i skyggen av Sergio Agüero, fikk Iheanacho flere sjanser forrige sesong da Agüero ble satt ut av spill grunnet suspensjon og skader.

Til slutt ble det 52 kamper for City, og 12 mål. Mange snakket stort om nigerianerens fremtid, og overraskelsen var derfor noe stor da spissen meldte overgang til Leicester i sommer. Der har det blitt to kamper fra start, og enn så lenge ingen scoringer.

Toppscorer: Valmir Berisha

Her skal vi jammen hjem til Norge. Berisha er svensk, og signerte i vinter en treårskontrakt med Aalesund.

Etter at han ble toppscorer i 2013-VM, ble svensken hentet fra Halmstad til Roma. Videre gikk han til Panathinaikos på lån, hvor han fikk ett innhopp på øverste nivå i Hellas.

Etter et mislykket opphold i SC Cambuur, er han nå Aalesund-spiller, og kjemper i disse dager for å unngå nedrykk fra Eliteserien. 21-åringen har dog kun startet to kamper for Aafk i ligaen denne sesongen.

Valmir Berisha har enn så lenge ikke blitt en suksess i Aafk. Her fra en kamp mot Viking i mai.

VM i Chile, 2015

Beste spiller: Kelechi Nwakali

Spillerne som imponerte i mesterskapet i 2015 er fortsatt tenåringer, og har hele karrieren foran seg. Men det kan være verdt å ta en titt på hvor de har kommet etter suksessen.

Nwakali ble hentet til Arsenal etter prestasjonene i VM i Chile, men er for tiden på lån i den nederlandske klubben VVV Venlo. Klubben ligger på tiendeplass i Æresdivisjonen, og Nwakali har bidratt med ett mål så langt denne sesongen.

Han er broren til tidligere Start-spiller og nåværende Sogndal-spiller, Chidiebere Nwakali.

Toppscorer: Victor Osimhen

5. januar ble en merkedag for den nigerianske spissen, da han endelig satte signaturen sin på en kontrakt med tyske Wolfsburg. Etter å ha scoret ti mål i mesterskapet i Chile, ble han enig med klubben om en forhåndsavtale om en overgang i 2017.

Oshimhen står med fire innhopp i Bundesliga så langt i sin Wolfsburg-karriere. Han fikk a-landslagsdebuten for Nigeria i sommer.

Les mer om

  1. Manchester United
  2. Liverpool FC
  3. Aalesunds FK