Fotball

Payet kan bli EMs store spiller

BLOGG: Johan Selvig mener fredagens helt kan være jokeren Frankrike trenger for å vinne EM.

Dimitri Payet jublet for vinnermålet. Foto: NTB scanpix

  • Johan Selvig

Johan Selvig er Viking-blogger for Aftenbladet, men skriver her om EM i Frankrike. Foto: Jon Ingemundsen

Da har Europamesterskapet 2016 startet. I går ble åpningskampen mellom Frankrike og Romania spilt. Det var en fartsfylt og spennende kamp, der Frankrike dro i land seieren like før slutt. Payet ble kampens store spiller med en målgivende og et mål. Han kan fort bli den jokeren Frankrike trenger for å vinne mesterskapet på hjemmebane. Den største skuffelsen i går må sies å være Paul Pogba. En spiller med et enormt potensiale og ferdigheter. I går var han periodevis en skygge av seg selv, og en kunne seg skuffelsen i ansiktet hans da han ble byttet ut. Vil han slå tilbake med bedre spill i neste kamp mot Albania? Kanskje legger den 23 år gamle gutten for mye ansvar på sine skuldre? Dette mesterskapet kommer muligens litt for tidlig på ham. Det er et enormt press på det franske laget. Det franske folk regner med at de skal ta hjem mesterskapet slik laget i VM i 98 gjorde det. Vi kunne se det emosjonelle utløpet matchvinneren Payet fikk da han gikk av banen. En lettelse av å ha prestert i EMs første kamp. LES OGSÅ:

Les også

Frankrike-helten om drømmemålet og tårene: - Alle følelser skulle ut

Les også

Dette skjer i EM i dag

Hva så med Romania?

Romania fremstod som et aggressivt og godt strukturert lag. I går kunne de fort ha fått med seg 3 poeng, men marginene gikk i mot dem. Sjansemessig var de fullt på høyde med det franske laget i går. En giftig Stancu, hadde stått oppført med et hattrick etter gårsdagens match. Konklusjonen etter Romanias første kamp er at de har muligheter til å avansere videre fra gruppespillet.

Hvilke muligheter har de to gjenværende lagene i pulja?

Albania er helt ferske i mesterskap sammenheng. Spillergruppen består av spillere som spiller på det høyeste nivået i Frankrike,Sveits,Italia og noen fra 2.bundesliga. De mest profilerte spillerne i dette laget har sine styrker defensivt. Kapteinen Cana fra Nantes og makkeren hans Hysaj fra Napoli, skal gjøre sitt ytterste for å hindre motstanderne fra å score mål. De må gjøre en utmerket jobb, om Albania skal ta seg videre fra gruppe A.

Sveits tror jeg kan bli en liten joker i denne gruppa. Har ikke klart å komme seg videre fra gruppespillet i tidligere europamesterskap. Denne gangen tror jeg de har en god sjanse til å avansere. Laget består av spillere med mesterskapsrutine og med erfaring fra spill på toppnivå. Er det laget ved siden av Frankrike som har flest spillere i europeiske toppklubber. Bakerst kan de velge mellom Bürki eller Sommer. Begge har erfaring fra Bundesliga gjennom Dortmund og Mönchengladbach. Sveits har denne puljas suverent beste backer i Lichtsteiner og Rodriguez. Rodriguez som til vanlig spiller i Wolfsburg er kanskje dette mesterskapet beste venstreback. Bunnsolid defensiv og sterke offensive kvaliteter. Jeg blir ikke overrasket om han spiller i en større klubb etter dette mesterskapet. Midtbanen vil inneholde Behrami, Xhaka,og Shaquiri. En fin miks av arbeidsjern og offensiv kraft. På topp mangler Sveits en goalgetter, og det kan også være deres nemesis. For å komme seg videre fra gruppespillet må en ha spisser som setter de sjansene de får. Det er jeg usikker på om Sveits har, muligens unge Tarashaj fra Everton kan være denne spilleren.

Fra gruppe A tror jeg Frankrike vinner puljen, med Sveits på andre plass. Spilleren jeg anbelaler dere å følge nøye er Sveits sin venstreback Ricardo Rodriguez og selvfølgelig kommer vi ikke unna Dimitri Payet. Med selvtillit kan han bli mesterskapets store spiller.

Les mer om

  1. Fotball-EM