Fotball

Tre managere har allerede fått sparken i Premier League. Ekspertene tror denne mannen blir den neste.

– Hadde det ikke vært for at han er en likandes kar, så hadde han vært ferdig for lengst, sier Simen Stamsø-Møller.

KARISMATISK: West Ham-manager Slaven Bilic er kjent for å ha glimt i øyet.
 • Magnus Wikan

En måned tok det før den første manageren fikk sparken i årets Premier League-sesong: Frank de Boer fikk lede Crystal Palace i fire kamper før han måtte snøre sammen sekken sin og dra. Siden den gang har to av hans kolleger lidd samme skjebne.

Først måtte Craig Shakespeare forlate Leicester, deretter fikk Ronald Koeman samme beskjed av Everton.

Premier Leagues årlige «sack race» er godt i gang. Og vi er fortsatt ikke ferdige med oktober.

– Det er en håpløs fremgangsmåte, og et produkt av at det er for mye penger i fotballen, mener fotballekspert i TV 2, Petter Myhre.

«Quick fix»

Ifølge ham gjør de store summene i ligaen at klubbene blir behandlet som bedrifter, hvor eierne av klubben først og fremst tenker profitt. Og med midlene de har til rådighet, koster det dem ingenting å gi manageren sparken.

Les også

Guardiola skylder på ballen etter Citys nesten-flause

– Det blir sett på som en slags «quick fix», men det er jo ikke nødvendigvis det, sier Myhre, og forklarer:

– Det blir som når ungdommer spiller Fifa (TV-spillet). Hvis laget er for dårlig, kan de bare kjøpe nye pakker, få bedre spillere og bygge et nytt lag. Men det er jo ikke slik det fungerer i virkeligheten.

SPARKET: Ronald Koeman fikk fyken i Everton forrige uke.

Hans kollega i Premier League-studioet, Simen Stamsø-Møller, er langt på vei enig.

– Jeg er ikke overrasket, for det er en fryktelig brutal bransje. Generelt virker det som om eiere av fotballklubber ikke er gode fotballfolk, det er business de kan. Så når pengene står i fare og klubben nærmer seg nedrykk, tyr de til nødløsninger. Ingen har tid til å bygge opp en fotballklubb lenger, sier han.

Bilic neste

Verken Myhre eller Stamsø-Møller forventer dog noen endring med det første. Flere managere kommer til å få sparken denne sesongen, og en håndfull er allerede under press.

Skal en tro TV 2-ekspertene, er det West Hams Slaven Bilic som lever farligst.

– Hadde det ikke vært for at han er en likandes kar, så hadde Bilic vært ferdig for lengst. Men nå tror jeg han blir den neste, sier Stamsø-Møller.

West Ham ligger i skrivende stund på en 16.-plass i Premier League med åtte poeng på ni kamper. Stoke ligger på plassen under med like mange poeng.

Les også

PSG-eieren avhøres av sveitsisk politi – mistenkes for korrupsjon

POPULÆR: Til tross for svake resultater er Slaven Bilic fortsatt en populær mann.

Begge klubbene var forventet å kjempe på øvre halvdel av tabellen.

– Det er vanskelig å spå hvem som er neste, men Slaven Bilic og Mark Hughes er nok dem som er mest presset. Både West Ham og Stoke har underprestert denne sesongen, sier Myhre, og påpeker:

– Bilic hadde en dårlig sesong i fjor også.

Stort press

– Hvorfor har det gått galt for Bilic, Stamsø-Møller?

– Bilic er en god motivator, men etter mitt inntrykk ikke noen god fagmann. Jeg skulle likt å lese eller høre hva som er filosofien hans, for jeg vet ærlig talt ikke. Og jeg har forsøkt å sette meg inn i det, sier den tidligere Tromsø-spilleren, og legger til:

– For at laget hans skal fungere, må det ligge en enorm innsats i bånn. Når resultatene uteblir og man blir kjørt over av forskjellige kaffelag, blir motivasjonen som trengs vanskelig å opprettholde.

Les også

Wenger trodde ikke det han så: – Jeg kan ikke huske noe lignende

Myhre tror både West Ham og Stoke lider av den dårlige starten.

– Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor de startet dårlig, men den dårlige starten har nok hatt betydning for fortsettelsen, sier han.

At lagene kom skeivt ut, har satt sitt preg på spillerne.

– Om man får en dårlig start, kan negativiteten lett spre seg. Det gjør noe med mentaliteten til spillerne, det blir en større frykt i gruppen. At man har høy lønn eller er populær hos fansen, hjelper ikke på prestasjonspresset. Det påvirker dem på samme måte som en spiller i norsk 1. divisjon, sier Myhre.

Lanserer Howe som Everton-kandidat

Om Bilic eller Hughes skulle få sparken om kort tid, vil hele tre lag være på utkikk etter en ny sjef. Markedet er ikke fylt opp av ledige kandidater.

– Carlo Ancelotti, Luiz Felipe Scolari og noen andre store navn er ledige, men det spørs om timingen er rett for dem. Det er umulig å vite hvor Everton og Leicester står akkurat nå, sier Stamsø-Møller.

Les også

Arsenal var fem minutter unna pinlig cup-exit. Så satte Wenger inn en 18-åring.

NY EVERTON-SJEF? Eddie Howe lanseres som en av kandidatene til å ta over den ledige Everton-jobben.

– Hvem bør ta over klubbene, da?

– Jeg tenkte umiddelbart på Eddie Howe til Everton. Han kan ikke ta Bournemouth stort lengre enn han har gjort, han er Everton-supporter og er kanskje den mest talentfulle, engelske manageren nå. Men det kan fort også bli David Unsworth (den midlertidige manageren journ.anm.), for han virker å ha en aura rundt seg. Han er fansens mann, sier eksperten.

Han sukker oppgitt.

– Bare de ikke går for David Moyes, Big Sam Allardyce eller noe sånt surr ...

– Hva med Leicester?

– Jeg aner ikke. Jeg har null tiltro til lederskapet der. Det virker ikke som om de har peiling, at de rett og slett har hatt flaks. Men jobben er attraktiv, da.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38296399267393
2Liverpool38288294266892
3Chelsea382111676334374
4Tottenham Hotspur382251169402971
5Arsenal382231361481369
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Premier League
 2. Everton FC
 3. Leicester City FC
 4. Crystal Palace FC
 5. Fotball
 6. West Ham United FC
 7. Stoke City FC