Fotball

Tjærnås: - Kritikken mot Bruun-Hanssen er uunngåelig

Lars Tjærnås mener Brann må ansette en sportssjef.

Lars Tjænås, til venstre, vil ikke ta stilling til om verken Rikard Norling eller Roald Bruun-Hanssen, til høyre, bør trekke seg. Han er imidlertid klar på at en en strukturell endring er tvingende nødvendig: Brann må få på plass en sportssjef.
  • Øystein Vik

BTs sportskommentator Tore Strand skrev mandag at Roald Bruun-Hanssen bør fortsette som daglig leder, men bør fratas det sportslige ansvaret. I ulike nettfora, som for eksempel Facebook-gruppen «Roald Bruun-Hanssen må gå» som i skrivende stund har 5025 likere, får også den daglige lederen hard medfart. BAs Tormod Bergersen har også bedt Bruun-Hanssen om å gå.

— Kritikken mot Roald Bruun-Hanssen er uunngåelig. Han har hatt et overordnet ansvar over lang tidi to tunge posisjoner i klubben, sier Lars Tjærnås, fotballekspert for blant andre BT.

— I løpet av den tiden har flere ulike trener forsvunnet, mange av dem etter å ha prestert langt under forventningene. Da er det helt riktig å se på leddet over, om det er der flaskehalsen sitter, sier Tjærnås, som har et langt liv i fotballen bak seg.

Kritisk til Norlings fotballvalg

Trener Rikard Norling er blitt bedt om å gå av både BTs og BAs kommentatorer Strand og Bergersen. Tjærnås mener kritikken mot Norling er rimelig.

— Det er et enormt gap mellom forventninger og forutsetninger, og de resultatene en sitter igjen med. Da er det ingen tvil om at den som er øverste ansvarlige for de prestasjonene fortjener kritikk.

Tjærnås ser både positive og negative sider hos Norling.

— Jeg har, sett fra utsiden, et veldig godt inntrykk av Rikard Norling både som person og som leder. Jeg har blant annet veldig sans for at han aldri har gjemt seg når det har buttet. Men faglig mener jeg, igjen sett fra utsiden, at han har gjort mange gale valg både med hensyn til spillestil, kampstrategi og valg av spillere/lag gjennom sesongen, sier fotballeksperten.

Han vil ikke ta stilling til om verken Norling eller Bruun-Hanssen bør trekke seg. Det mener han andre med enda dypere kjennskap til jobben som er gjort, bør gjøre.

— Det viktigste er endring i struktur, mer enn i persongalleri. Å få inn komplementære ferdigheter rundt dem (i ledelsen) er aller mest sentralt, sier Tjærnås.

- Må ha sportssjef

En strukturell endring Tjærnås mener er tvingende nødvendig er å få inn en sportssjef. Her er han helt på linje med BTs Tore Strand.

— Jeg mener krystallklart at det skal være en som tenker de lange linjers politikk på sport i en klubb, enten du kaller ham sportssjef, sportsdirektør, utviklingsansvarlig eller andre navn. Klubben skal sittemed halvannen hånd på rattet på sport, mens de trenerne som blir ansatt skal forvalte de verdier, spillestil og mønster som ligger i bunn. Alt annet blir både for dyrt og feil. Et godt eksempel er nettopp Brann, der nye trenere og nytt tankegods gjør ataltfor mye må endres på for mange områder, sier Tjærnås.

BT skrev mandag om hvor stor suksess Malmö har hatt med en sportssjef, og at Joacim Jonsson, tidligere sportssjef i Fredrikstad, mener det er hinsides all fornuft av Brann å ikke ha en sportssjef.

— Brann bør ha en daglig leder med ansvar for administrative og økonomiske spørsmål, en sportssjef med ansvar for å forvalte klubbens røde tråd sportslig, samt spillerlogistikk, og en trener som skal være utøvende med ansvar på feltet, sier Tjærnås.

Forholdet mellom trener og sportssjef

Han ser for seg forholdet mellom trener og sportssjef slik.

— Det bør være delt mellom det som går på rent lag, og det som går på klubb og spillerlogistikk. Litt billedlig kan det sies slik: Det som gjelder kampdag rapporterer treneren om, det som gjelder de seks andre dagene i uken rapporterer sportssjefen om. Men dette er mindre viktig enn at personkjemien og kommunikasjonen mellom de som jobber tett er god, sier Tjærnås.

- Hva er Branns største mangel organisatorisk?

— Brann er nødt til å investere nødvendige ressurser i spillerlogistikk. Det er ubegripelig at en så stor klubb med så stor omsetning ikke har folk heltidsansatt med kundette som oppgave. Det er nødt til å betale segbåde sportslig og økonomisk. Så mener jeg, som sagt, de må ansette en øverste sportslig ansvarlig.

Les også

  1. Guntveit: - Derfor gir jeg meg i Brann-styret

  2. Agenten: - Orlov vil bort fra Brann

  3. Brann-styrets nestleder og Cato Guntveit gir seg

Les mer om

  1. Fotball 1. div