Fotball

Slik kan Norge gå rett til VM

Med seier mot Sveits tirsdag kan Norge ta gruppeseieren.

VM-håpet ble tent da Norge slo Kypros på Ullevaal.
  • Jørgen Tjærnås

Etter 2-0-seieren over Kypros kom også en annen gladnyhet for det norske laget. Island hadde hentet inn 4-1-ledelsen Sveits hadde, slik at kampen til slutt endte 4-4. Dermed er Norge to poeng nærmere gruppeleder Sveits, som venter på Ullevaal tirsdag.

Sveits, som har til gode å tape i kvalifiseringen, topper gruppe E med sine 15 poeng. Deretter følger Norge, som etter seieren mot Kypros hopper opp fra 4.— til 2.-plass. 11 poeng er fasit så langt.

Dermed vil en seier mot Sveits tirsdag være det som tenner håpet om gruppeseier.

Fem lag kjemper

Seier i gruppa vil direktekvalifisering til VM i Brasil neste sommer. Med for at det skal skje må Norge, i tillegg til å slå Sveits tirsdag, gjøre det bedre enn dem i de to siste gruppekampene.

Der møter Norge først Slovenia borte, før Island venter hjemme. Begge de to lagene er ennå i høyeste grad med og kjemper om de to øverste plassene. Slovenia har 9 poeng etter 1-0-seieren mot Albania fredag. Island har, i likhet med Albania, 10 poeng så langt.

Det betyr at fem av seks lag ennå alt å spille for. Kun gruppejumbo Kypros, med sine 4 poeng, er helt ute av kampen om avansement.

For Sveits venter Albania borte og Slovenia hjemme i de to siste kampene. Der trenger Norge hjelp, om det skal ende i gruppeseier.

Trenger hjelp

Skulle Norge bli nummer to i gruppa er det også viktig å sanke flest mulig av de maksmalt ni poengene vi kan ta på slutten. Kun de åtte beste (av totalt ni) gruppetoere får muligheten i play-off.

Når det regnes ut vil også poengene som er tatt mot sisteplassen i Norges gruppe strykes. Det blir altså trolig Kypros, slik at vi nå kun har 5 poeng på toertabellen. Det er i øyeblikket svakest av de ni toerne. Men fortsatt er mye uklart, og med 7 eller helst 9 poeng i de tre siste kampene bør det være gode muligheter til å klatre.

Dermed trengs også hjelp fra de andre kvalifiseringsgruppene, om det skulle ende med annenplass. For eksempel bør det være grunn til å smile over at Armenia slo Tsjekkia 2-1 i gruppe B, og at Italia slo toer Bulgaria med 1-0 i samme gruppe.

Slik er situasjonen i Norges gruppe etter fredagens kamper:

  1. Sveits 15 (12-5), 2) Norge 11 (9-7), 3) Albania 10 (7-7), 4) Island 10 (12-13), 5) Slovenia 9 (9-10), 6) Kypros 4 (4-11).

Spilles tirsdag: Norge – Sveits, Kypros – Slovenia, Island – Albania.

Spilles fredag 11/10: Slovenia – Norge, Albania – Sveits, Island – Kypros.

Spilles tirsdag 15/10: Norge – Island, Sveits – Slovenia, Kypros – Albania.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Kypros