Fotball

Elfenbenkysten afrikamester etter straffedrama

Målvakten Boubacar Barry satte det avgjørende straffesparket.

De ivorianske spillerne jubler for finaleseier over Ghana på straffer i afrikamesterskapet søndag. Foto: NTB scanpix

Ettersom selve kampen endte målløst, måtte afrikamesterskapet for femte gang på 15 år avgjøres på straffer. Der trakk ivorianerne det lengste strået og vant 9-8. Det måtte 22 straffer til for å kåre en vinner. Ivorianerne bommet på sine to første forsøk, men kunne til slutt likevel juble for seier.

Elfenbenskysten vant afrikamesterskapet for annen gang. Den første tittelen kom i 1992. Også den gang ble Ghana slått etter en målløs finale og straffesparkkonkurranse. Den gangen ble det 11-10. Triumfen var etterlengtet for ivorianerne. Den stolte fotballnasjonen har hatt en rekke mesterskapsskuffelser de to siste tiårene, men søndag klarte Yaya Touré og co. endelig å innfri forventningspresset.

Uvanlig dobbel

Herve Renard ble den første trener som har vunnet afrikamesterskapet med to forskjellige land. Mot alle odds ledet han Zambia til topps i 2012, da nettopp Elfenbenskysten ble slått etter straffer.

For Ghana-trener Avram Grant fortsatte den vonde finalestatistikken. Israeleren ledet Chelsea da London-klubben tapte både mesterligafinalen og den engelske ligacupfinalen i 2008. To å senere tapte han FA-cupfinalen som Portsmouth-manager.

Stolpetreff

I første omgang kunne Grant bare fortvilet se på da Ghanas midtbaneduo Christian Atsu og Andre Ayew hadde hvert sitt stolpetreff.

Ghana har vunnet afrikamesterskapet fire ganger, men den forrige triumfen kom for 33 år siden.

Det endte også 0-0 i lørdagens bronsekamp mellom Kongo og vertslandet Ekvatorial-Guinea. Til slutt kunne Kongo juble for medalje med 4-2-seier på straffer. (©NTB)

Les også

  1. En Afrika-barriere kan brytes i kveld

  2. Kommentar: Men Yaya er ingen skandale

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Ghanas herrelandslag fotball
  3. Elfenbenskystens herrelandslag fotball