- Kan fort bli opprykk eller sparken for Solskjær

Spillerflukten fra Cardiff gjør ekspertene i tvil om Ole Gunnar Solskjær klarer å lede waliserne tilbake til Premier League.

  • Kjetil Flygind

Fredag sparker Cardiff i gang sin sesong på nivå to i England. Laget møter Blackburn på Ewood Park i walisernes serieåpning i The Championship. Ole Gunnar Solskjær måles etter én ting, og det er om han kan klare å lede laget tilbake til det gjeveste selskapet på første forsøk.

Det tror ikke Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås at Solskjær greier.

— Han har garantert en eier og supportere som vil måle ham ut fra én eneste faktor: opprykk. Alt annet vil være «mission failed». Sånn jeg ser det har han nå en så svekket stall at de er mer enn outsider enn favoritter til å rykke opp. De har mistet bærebjelkene i laget, og må bruke de siste ukene av overgangsvinduet svært godt for å lykkes, sier Tjærnås.

Les også

Redknapp robber Solskjær for nok en stjerne

Han er for tiden i England og mener det finnes fire lag som skiller seg ut i kampen om opprykk til Premier League:— Wigan, Fulham, Derby og Norwich holder jeg som favorittene til å klare opprykk, sier Tjærnås.

Mange har reist

Etter at Cardiff i vår rykket ned fra Premier League, har spillerne i tur og orden forlatt Solskjær. Don Cowie (Wigan), Ben Nugent (lån til Yeovil), Steven Caulker (QPR), Andrew Taylor (Wigan), Kevin McNaughton (lån til Bolton), Craig Bellamy (lagt opp), Tommy Smith, Simon Lappin, Fraizer Campbell (Crystal Palace) og Jo Inge Berget (Celtic) har alle reist. I tillegg er Jordan Mutch på vei til QPR i premier League, mens midtbaneprofilen Gary Medel linkes til en overgang til Inter.

TV 2s fotballkommentator, Kasper Wikestad, er litt usikker på hvor Cardiff står, og spår en tøff sesong for Solskjær & co.

TV 2s fotballekspert og kommentator Kasper Wikestad holder Cardiff som en av opprykksfavorittene.

— De har hentet en del spennende spillere. Men det blir nok vanskelig å skulle gå rett opp igjen. For denne ligaen er en drittliga å komme seg ut av. Det er veldig mange lag med store ambisjoner, det er mange gode fotballspillere der, og spillere som er rutinerte i denne ligaen. Og det er spillere som plutselig kan blomstre veldig i et lag de passer i. Det er 46 ligakamper, pluss cup, og det er på mange måter et helt annet liv enn i Premier League. Det er ikke bare å spasere rett opp igjen. Men likevel er Cardiff blant favorittene, sier Wikestad. - Blir dette en sesong hvor det er opprykk eller sparken som gjelder for Solskjær?

— Det kan det fort bli. Ingen vet hvilke veier den gale klubbeieren Vincent Tan går. Det kan bli sparken etter ti strake seirer også, for den del. Fra utsiden er det umulig å vite hva han tenker. Vi får håpe Solskjær vet det. Men han har ikke noe å gjemme seg bak, sier Wikestad.

Mørbanket Lundekvam

Tidligere Southampton-kaptein, Claus Lundekvam, har selv spilt to sesonger i The Championship, og vet hva som venter Ole Gunnar Solskjærs gutter.

— Det var ikke en kamp uten at man gikk av banen mørbanket, sier Lundekvam.

Og fortsetter:

— Når Ole Gunnar har fått vært der et år, til vinteren, har han fått formet laget bedre enn da han kom til klubben, selv om han har mistet en del sentrale spillere nå. Det er vanskelig å skulle omstille seg fra spill i Premier League og i The Championship. Men Cardiff har vært i denne ligaen i en del år, de har mye erfaring derfra og vet hva det dreier seg om. Cardiff vil nok være OK rustet til å komme seg opp igjen på første forsøk, men jeg vil ikke rangere de i det øverste sjiktet. Kommer de seg inn i play off, bør de ha en realistisk sjanse, sier Lundekvam til Aftenposten.

Solskjær: - Gleder meg

TV 2-eksperten sier forskjellen på Premier League og nivået under er stort.

— Jeg vil påstå at The Championship er en av Europas tøffeste ligaer. Det er steintøft. Kvaliteten i Premier League snakker for seg selv, men intensiteten og tempoet i The Championship er høyt. Mange lag spiller direkte og er veldig fysiske, minnes Lundekvam.

Ole Gunnar Solskjær sammen med Steven Caulker, en av mange spillere som har forlatt Cardiff etter nedrykket.

Selv sier Cardiff-manager Solskjær at laget han nå råder over er «hans».— Det er mitt lag ute på banen nå, jeg kan se et lag der. Jeg ser et lag som spiller på den måten vi ønsker, de liker å ha ballen, spille pasninger og skape sjanser. Jeg gleder meg til det hele starter, sier han til klubbens hjemmeside.

Det gjør det på fredag.