Fotball

Disse stjernene er innblandet i fotballskandalen

Flere av verdens beste og rikeste fotballspillere beskyldes for skatteunndragelse.

PSGs Angel Di Maria, Bayern Munchens Xabi Alonso og Real Madrids Cristiano Ronaldo er tre av de største navnene som har blitt etterforsket for skatteunndragelse.
  • Herman Folvik

Det seneste eksempelet er Real Madrids ubestridte ener Cristiano Ronaldo. Han ble beskyldt for å ha verdier til opp mot 1,4 milliarder kroner gjemt i skatteparadis. Dette slo han og hans agentfirma tilbake mot i spanske AS fredag.

Ronaldo har verdier tilsvarende 1,8 milliarder kroner utenfor de spanske grensene. Dokumentasjonen skal ha blitt gitt til skattemyndighetene i mars, men blir først nå offentliggjort på grunn av svindelanklagene.

Portugiseren svarte dette da han ble konfrontert om saken etter 2–2 kampen mot Borussia Dortmund onsdag:

– Tror du at jeg er bekymret? Den som skylder ingenting, frykter ingenting, sa Ronaldo til portugisisk presse ifølge TV 2.

Ifølge Forbes tjener Ronaldo 82 millioner euro i året, i tillegg til 53 millioner i bonus. Altså rundt 1,2 milliarder norske kroner i året.

LES OGSÅ: FIFAs nye revolusjonerende idé provoserer Tjærnås

Flere portugisere

Flere av Ronaldos lagkamerater på Europas beste landslag er også under etterforskning for skatteunndragelse, skriver Expresso i Portugal. Det gjelder lagkamerat i Real Madrid, Fabio Coentrao, og Ricardo Carvalho, som la opp etter EM-seieren i sommer.

Også Falcao, Monacos målkonge fra Colombia, er under etterforskning. Det samme er Paris Saint Germains Angel Di Maria, som spilte i Real Madrid mellom 2010–2014. Manchester United-manager José Mourinho ble også beskyldt for skattejuks tidligere i uken, men avviste dette ifølge Aftonbladet. Samtlige har Jorge Mendes som agent.

Bayern Münchens midtbaneelegant Xabi Alonso, som kom fra Real Madrid, etterforskes for skattejuks i Spania. Den italienske manageren Fabio Capello er også mistenkt for å ha tjent mange tusen dollar for å stille opp på veldedighetsarrangementet «Leo Messi and Friends tour».

LES OGSÅ: TV 2-sjef i harnisk etter «hemmelig» EM-tildeling

Alle utenlandske PSG-stjerner skal undersøkes

Fredag skriver den store franske avisen, Le Parisen, at alle utenlandske spillere i Paris Saint Germain skal undersøkes av franske skattemyndigheter. Det gjelder alle spillerne som var i klubben fra 2012–2014, som inkluderer Zlatan Ibrahimovic.

Myndighetene har krevd inn all dokumentasjon på PSG-stjernene i denne tidsperioden. Ifølge Aftonbladet har arbeidet pågått i hele 2016 og ventes å avsluttes fredag. Foreløpig skal det ikke ligge noen mistanker.

ER DU KLAR?: Dette må du få med deg av vintersport i helgen

Messi og Neymar

Fra før er det kjent at Barcelonas Lionel Messi og Neymar også har jukset med penger. I juli ble Lionel Messi og hans far Jorge dømt til 21 måneders betinget fengsel, og fikk en bot på 20 millioner kroner.

Årsaken er at de skal ifølge skattemyndighetene i Spania ha unndratt rundt 40 millioner kroner i skatt. Messi, som får inn 1,1 milliard kroner i året omtrent, anket saken.

Lionel Messi som jubler til venstre, Cristiano Ronaldo, Angel Di Maria og Neymar er alle blitt beskyldt for pengejuks. Her fra den vanvittige kampen mellom Barcelona og Real Madrid i 2014 som endte 4-3 til Barca.

For et par uker siden mente spansk påtalemyndighet at Neymar må dømmes til to års fengsel og bøtelegges med 10 millioner euro i den mye omtalte overgangssaken. Neymar skal ha fått 25 millioner euro mer enn avtalen tilsa da han gikk fra brasilianske Santons til Barcelona.

LES OGSÅ: Premier League-trener kobles til den norske landslagsjobben

Mange navn – blant andre Ødegaard

Real Madrids Pepe, Manchester Citys stjerne Sergio Agüero, Nice-spiller Mario Balotelli og Arsenals Mezut Özil er andre som har fått interne kontrakts- og overgangsopplysninger publisert i Football Leaks, uten at det har ligget ulovligheter i dem.

En annen er vår egen Martin Ødegaard.

Det angår også: Luka Modric, David de Gea, Luis Suárez, Toby Alderweireld, Neymar, Anthony Martial, Gareth Bale og Aymen Abdennour.

Et eksempel som er blitt dratt frem som forbilledlig i utenlandske medier er Martin Ødegaard og faren Hans Erik, som avslo å bruke skatteunndragelsene da 17-åringen ble klar for Real Madrid. Til VG avslo faren at dette var tilfelle.

Les mer om

  1. Martin Ødegaard
  2. Cristiano Ronaldo
  3. Skatteparadis
  4. Paris Saint-Germain
  5. Champions League