Fotball

– En risk å ta

<p><strong>HAMAR:</strong> HamKams lokale stortalent Marcus Pedersen (18) sier nei til tilbudet fra HamKam, og velger i stedet å flytte til Drammen og Strømsgodset. – En risk å ta, innrømmer Pedersen.</p>

Marcus Pedersen_fp Foto: Henning Rugsveen

  • Stein-erik Stormoen

Tirsdag ble nyheten alle HamKam-tilhengere har fryktet bekreftet.

Marcus Pedersen har bestemt seg for å fortsette karrieren i Drammen, og har gitt både Strømsgodset og HamKam beskjed om utfallet av avgjørelsen han har hatt store problemer med å ta de siste ukene.

Siden Marcus er Bosman-spiller, trenger ikke Godset å punge ut noen overgangssum. De må i stedet betale en utdanningskompensasjon, som skal dreie seg om noen hundretusener.

Spill i Tippeligaen

Og som tidligere nevnt, hovedårsaken er ønsket om å skifte miljø. Muligheten til å starte på nytt, også på, men hovedsakelig utenfor banen er det som har drevet Marcus Pedersen.

– Jeg har sagt fra til HamKam. Valget ble tatt i helgen, og jeg kommer til å velge Strømsgodset. Jeg har også snakket med Jostein Flo (sportssjef i SIF), sier Pedersen til HA-sporten.

18-åringen innrømmer at det er en risiko i valget i forhold til det sportslige, spesielt fordi Godset spiller 4-3-3, som betyr at det bare er plass til en spiss på banen.

– Jeg skal jobbe så hardt jeg kan. Er jeg god, får jeg spille. Jeg er vant til 4-4-2, men har spilt 4-3-3 på landslaget. Men jeg er enig i at det er en risk å ta, sier Pedersen.

Han forteller at han også hadde et sterkt ønske om fortsatt Tippeliga-spill, selv om mulighetene for spilletid kunne vært mer til stede dersom HamKam eventuelt rykker ned en divisjon.

– Lysten på Tippeliga var stor. Men jeg tror uansett at HamKam holder seg oppe, sier Marcus.

Ønsket å beholde ham

For det er utenomsportslige årsaker som ligger mest til grunn.

– Marcus har gitt uttrykk for at han trenger et miljøskifte. Da vil jeg gjerne presisere at det ikke dreier seg om HamKam, men et miljø utenom, sier HamKams sportssjef Lars Tjærnås.

Han understreker at HamKam gjerne skulle sett at det lokale talentet fortsatte i grønt og hvitt.

– Vi ønsket å beholde Marcus, men ikke for enhver pris. Jeg tenker i første rekke ikke på økonomi, men at han trengte å få orden på sin utenomsportslige tilværelse. Selv om jeg er skuffet over at han drar fra HamKam, er jeg likevel stolt over at vi har tatt hensyn til hele mennesket Marcus Pedersen. Vi ville kun beholde ham hvis det var riktig for ham i forhold til de problemene han står overfor utenfor banen, sier Lars Tjærnås.

– Stor tro på Marcus

Sportslig sett mener Tjærnås at Pedersen hadde hatt best av å bli på Briskeby.

– Det er to hovedårsaker til det. Det går på spillestil og det går på spillsystem. Vi spiller fotball på en måte som favoriserer Marcus. HamKam ville vært det riktige valget sportslig. Jeg vil også presisere at han i stor grad har hatt tillit hos våre trenere. Han har bare vært tilgjengelig i en fjerdedel av kampene over de to siste sesongene, av ymse årsaker. De tallene forteller mer enn ord om at vi har hatt tro på ham.

– Fått godt tilbud

Reaksjonene på nyheten er allerede kritiske, ettersom Pedersen føyer seg inn som siste tilskudd i rekken av unge, lokale talenter som glipper for HamKam. Spørsmålet om penger er også oppe i dagen. Tjærnås mener Pedersen har fått et godt tilbud av HamKam.

– Totalt sett tror jeg vårt tilbud skal være minst like bra som det han har fått av andre klubber. Jeg verken håper eller tror penger har vært utslagsgivende. Her har han fått tilbud om en kontrakt som utfordrer mennesket Marcus like mye som fotballspilleren Marcus. En kontrakt som gir trygghet og gode økonomiske betingelser, som ville vært riktig for ham. Jeg mener vi har gjort alt vi bør og kan for å tilby en bra kontrakt, sier Tjærnås, og fortsetter:

– Men vi har pisket en død hest, ettersom det er ting som er utenfor vår kontroll som spiller inn. Det er nok personer rundt Marcus som har trukket sterkt i retning av et annet alternativ.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Eliteserien