Innkast avgjørende da «nye Norge» vant enkelt

Martin Ødegaard begeistret, og Erling Braut Haaland fikk sin A-landslagsdebut da Norge sikret tre poeng.

Norge slet med å skape de store sjansene, men så dukket Sander Berge opp.

Norge – Malta 2–0

ULLEVAAL: Martin Ødegaard viste frem noen av ferdighetene som har skapt begeistring i Spania, Erling Braut Haaland fikk debuten og Sander Berge scoret.

Dermed var det noen tegn til«nye Norge» på Ullevaal torsdag kveld, men det ble aldri noe fyrverkeri av en fotballkamp. Og begge scoringene ble skapt av innkast.

Det viktigste var imidlertid tre poeng, og de var aldri truet. Norge gjorde jobben før søndagens møte med Sverige.

– Kjedelig å spille

– «Perry» (assistenttrener Per Joar Hansen, journ.anm.) har pratet mye om å trå til på boks og få til noen mål på de lange innkastene. I dag får vi to, så vi gjorde jobben der. Det var helt spesielt. Å score med flagget på brystet er en barnedrøm, sier Berge.

Og mens Berge stanget Norge i ledelsen med en stupheading, fikk Joshua King æren av å doble ledelsen i det siste spilleminutt av første omgang. Spissen ble byttet ut litt over en halvtime før slutt.

– De prøvde å ta meg ut i pausen, men jeg ville ha et mål. Det viktigste blir kampen mot Sverige på søndag, jeg trenger å spare alle mulige krefter til det, sa King til TV 2 etter kampen.

Han tror Sverige-kampen blir noe helt annet enn denne forestillingen på Ullevaal.

– I dag var det kjedelig å spille, jeg skal ikke lyve. Det var ikke mye ball å få. De lå bare lavt, lavt, lavt. De skapte ikke mye rom for oss. Sverige-kampen blir mye kulere foran 40.000 og mot et lag som kommer til å prøve å få mål, sier King til Aftenposten.

Les også

«Norge bør være godt uthvilt mot Sverige etter lett jogg i dag!»

Ødegaard: – Vi skal knuse svenskene

Martin Ødegaard var også fornøyd med tre poeng mot Malta. Nå er 20-åringen klar for å møte Sverige på søndag.

– Nå er jobben gjort før Sverige-kampen. Vi skal knuse svenskene og vise at de er lillebror, sa en selvsikker Ødegaard til TV 2.

– Han gjorde en bra kamp. Det ble kanskje litt vanskelig i andre omgang da de la seg lavt. Totalt sett gjorde han en bra kamp, så han viser hvilke kvaliteter han har, synes jeg, vurderer landslagssjef Lars Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

Les også

Haaland om debuten: – De gjorde det vanskelig for meg

Fem endringer

Det var fem endringer på laget som slet seg til seier borte mot Færøyene for tre måneder siden. Blant de nye var Haaland.

19 år, én måned og fem dager gammel fikk han sin A-landslagsdebut.

Dermed ble han den første spilleren født på 2000-tallet med spilletid på det norske herrelandslaget.

Erling Braut Haaland fikk sin A-landslagsdebut.

Med seg hadde han Berge (21) og Ødegaard (20). Legg til skadede Kristoffer Ajer, og du får en sentrallinje som har fått Lagerbäck til å snakke om en lysende fremtid for norsk landslagsfotball.

Haaland fikk vist frem noe av kraften og råskapen han besitter, uten at han kom til de store sjansene. Og Ødegaard viste gang på gang frem teknisk begavelse som satte i gang kollektive hvin fra tribunen.

– Han var brukbar. Men han viser at han har noe ingen andre har, vurderer tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen i TV 2s sending.

– Ser ingen ende på hvor god Ødegaard kan bli

Lagkompis Håvard Nordtveit er også imponert over Ødegaard, og trekker frem den gode utviklingen 20-åringen har hatt den siste tiden.

– Fremtiden til landslaget ser veldig bra ut. Det er veldig spennende å se hvor høyt nivå de faktisk har inne. Spesielt med Martin, som tidvis leker seg rundt med to-tre spillere. Han lager plass til både Omar og de som spiller på topp. Jeg har sett nesten alle kampene av han i Spania, der han har fått en fantastisk start. Han er blitt litt mer mann enn det han var for et par år siden, og jeg ser ingen ende på hvor god han kan bli, sier midtstopperen til Aftenposten.

Les også

Landslagssjefen tror han har funnet løsningen på Norges største problem

To avgjørende innkast

Men det var de gamle metodene som ga tellende resultater.

Håvard Nordtveits innkast er blitt et velkjent ritual for Ullevaal-publikumet. Han jogger dit kastet skal tas, tørker ballen med et håndkle, tar noen skritt bakover, setter fart og kaster.

Det var denne varianten som sto bak begge Norges mål i 1. omgang.

Først da kastet endte på hodet til Even Hovland etter en drøy halvtime. Nordtveits stopperkollega styrte ballen videre bakover, der Sander Berge hadde revet seg løs og stupte ballen i mål. Det lyktes endelig for innkastmetoden, som har vært omdiskutert.

Så, kort tid før pause, ble Nordtveit-kastet avgjørende igjen. Igjen fant han Hovland, som denne gangen ble lagt i bakken med det som lignet mer på et grep fra brytematten enn noe som er en del av fotballopplæringen.

Dommeren pekte på straffemerket, og derfra var Joshua King sikker. 2–0.

Få minutter tidligere risikerte samme mann å få sitt andre gule kort og dermed utvisning for filming, men dommeren dømte i stedet frispark.

En gutt løp over reklameskiltene for å gi Joshua King en klem da spissen var blitt byttet ut.

Haaland byttet ut

2–0 har vært en farlig ledelse på hjemmebane for Norge på hjemmebane i denne kvalifiseringen. Både mot Sverige og Romania har tomålsledelse endt med poengtap (3–3 og 2–2).

Men selv med den ferske historikken kan ikke Lagerbäck og hans mannskap ha vært altfor bekymret da de gikk mot garderoben i pausen. For dette var Malta, og strengt tatt hadde de nærmest ingenting å by på.

Dermed ble annen omgang en kontrollert affære for de norske spillerne.

Haaland var nær ved å få en drømmedebut med scoring etter å ha blitt forsøkt satt opp av King, men 19-åringen rakk akkurat ikke frem.

Kort tid senere viste han frem råskapen da han kom seg forbi på venstresiden og fikk lagt inn, men innlegget ble avverget. Og så var det slutt. Etter 66 minutter ble Haaland byttet ut for Tarik Elyounoussi.

– Det var hans debut, og de har det ikke lett når de står så mye på sin egen banehalvdel. Jeg synes det er godkjent, men han hadde ikke marginene helt med seg. Han var på vei noen ganger, vurderer Lagerbäck.

Ødegaard på sin side fortsatte å glimte til med fine øyeblikk, men ettersom 2. omgang skred frem, ble det stadig færre grunner til økt puls på tribunene.

Seieren var aldri truet.

Martin Ødegaard skapte begeistring blant publikum en rekke ganger.

Veien videre mot EM

Samtidig som Norge vant på Ullevaal, hadde Sverige ingen problemer med å sikre seg tre poeng på Færøyene. Dermed er det fortsatt to poeng opp til svenskene når kvalifiseringen er halvspilt.

På søndag blir det nabomøte på Friends Arena i Stockholm. Med seier der får Norge overtaket over Sverige. Da er mulighetene gode for å vinne det som ser ut til å bli kampen om annenplassen i gruppen bak Spania.

Med tap blir veien frem dit lang. Men Norge vil uansett få en ekstra sjanse. Fjorårets seier i Nations League-gruppen sikret Norge plass i sluttspillet til våren. Seier i semifinale og finale da gir EM-billett.