Fotball

Russiske supportere dømt til fengsel i Frankrike

Tre russiske fotballsupportere er i en fransk domstol dømt til fengsel i inntil to år for uroen i Marseille før lørdagens EM-kamp. Ytterligere 20 russere blir deportert.

Den sterkt høyreorienterte supporterlederen Aleksandr Sjprygin er blant 20 supportere som kastes ut av Frankrike etter vold under fotballkampen mellom Russland og England.

Samtlige skal ha deltatt i de kraftige sammenstøtene i Marseille sist lørdag, hvor over 30 mennesker ble skadd.

Siden kampen i Marseille har supportere vært involvert i sporadiske voldshandlinger lenger nord, der Russland og England møtte nye EM-motstandere denne uka. Men ingen av sammenstøtene var så voldsomme som gatekampene i Sør-Frankrike sist helg.

Russisk harme

Sjprygin nekter straffskyld og sier han vil anke utvisningsvedtaket. Han og de tre som ble dømt til fengsel, var del av en gruppe på 43 russiske fotballsupportere som ble pågrepet sør i Frankrike tirsdag. De var på vei fra Marseille til Lille, der de skulle se kampen mellom Russland og Slovakia.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har kalt pågripelsene «fullstendig uakseptable», og den franske ambassadøren i Moskva ble onsdag kalt inn på teppet.

De tre som torsdag ble dømt til fengselsstraffer, heter Nikolaj Morozov, Aleksej Jerunov og Sergej Gorbatsjov. De tre får også et to år langt innreiseforbud til Frankrike etter at de blir løslatt.

  • Mer bråk onsdag: 16 personer innlagt på sykehus etter fotballvold i EM-by
Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere inne på Stade Vélodrome etter kampslutt. – Livredde engelskmenn løp for livet, forteller vitner.

Jernstang

Jerunov, som er supporterkontakt for Lokomotiv Moskva, fikk den lengste fengselsstraffen på 24 måneder.

Han innrømmet i retten i Marseille at han befant seg på åstedet der en engelsk fotballsupporter ble kritisk skadd, men nektet straffskyld. Engelskmannen ble slått i hodet med en jernstang.

– Jeg beklager. Jeg erkjenner at jeg var der, men jeg slo ingen. Hendene mine er rene, sa Jerunov til domstolen.

– En jakt

Aktor Andre Ribe beskrev russernes oppførsel under de kaotiske sammenstøtene i Marseille på følgende vis:

– Det var en jakt. De løp unna sammen og holdt sammen i en gruppe.

Sjprygins supporterunion støttes av Kreml, ifølge BBC. Supporterlederen er kjent for sine sterkt høyreorienterte holdninger og er blitt fotografert mens han gjør nazihilsen, ifølge den britiske kanalen.

De 20 som blir deportert, er nå overført til et fengsel før de skal sendes ut av landet. Det opplyser Allrussisk supporterforening, som Sjprygin leder i Moskva.

Anker

Supporterforeningen har en rolle i det russiske fotballforbundet og sitter i kommisjonen som planlegger fotball-VM i Russland i 2018. Sjprygin mener russiske supportere er blitt urettferdig behandlet av franske myndigheter. Han insisterer på at ingen av de 20 som blir deportert, deltok i volden, og sier de har anket avgjørelsen.

– Vi anser deportasjonene for å være en politisk beslutning, sier Sjprygin til nyhetsbyrået AP.

Over 300 pågrepet

Mesterskapet har vært preget av mye uro og slåsskamper mellom fotballsupportere fra ulike land.

Da Russland spilte mot Slovakia i Lille onsdag, gikk gjenger med engelskmenn på jakt etter russiske fotballsupportere, men myndighetene registrerte ingen slåsskamper. Likevel ble 37 personer pågrepet i Lille, 15 av dem sitter fortsatt i varetekt, ifølge lokale myndigheter. Totalt er 323 personer pågrepet i Frankrike siden fotball-EM begynte. 196 av dem er i varetekt, åtte er dømt til fengselsstraffer, mens 24 er utvist fra landet.

Ti personer fra Storbritannia, Frankrike og Østerrike er allerede dømt til fengselsstraffer på opptil ett år. (©NTB)

Les også

  1. Rasisme og nynazisme brer om seg på russiske fotballtribuner

  2. 16 personer innlagt på sykehus etter fotballvold i EM-by

  3. Politiet brukte tåregass mot EM-fans

  4. Fansen har skjemt seg ut, nå var det lagets tur

  5. Russisk minister etter fotballpøblenes herjinger: – De blir konstant provosert

  6. Nye sammenstøt mellom russiske og engelske fotballpøbler i natt