Fotball

Norsk fotball er historie på TV 2: - Det blir billigere og mer tilgjengelig enn i dag

De neste seks årene skal den norsk fotballen sendes på Discovery. Slik blir din nye TV-hverdag.

Planlagt lenge: - Vi har allerede holdt på i over et år, sier sportsdirektør i Discovery Networks Norway, Jan-Erik Aalbu.
  • Roar Lyngøy

Jan-Erik Aalbu er sportsdirektør i Discovery Networks Norway. Vi har stilt ham åtte spørsmål om TV-sendingene rundt Eliteserien fra neste sesong.

– TV 2 viste søndag kveld sine siste kamper fra eliteserien i fotball før dere i Discovery nå overtar. Hva tenker du om jobben som TV 2 har gjort med norsk fotball i alle disse årene?

– TV 2 har gjort en formidabel innsats for norsk fotball med sine sendinger. De har vist for det norske folk at sportssendinger hos en kommersiell kringkaster ikke bare kan være like gode som på NRK, men faktisk også bedre. Vi har store fotballsko å fylle, men det skal vi klare. Ingen i norsk fotball gleder seg sånn til neste sesong som oss!

  • Les også: RBK i egen klasse også på tilskuertabellen, men Brann øker mest

– Hva blir annerledes hos dere i forhold til måten TV 2 har dekket norsk fotball?

– Først og fremst har vi sagt at vi skal gi fotball til folket. Vi åpner opp serien slik at det blir flere kamper på våre åpne kanaler: Eurosport Norge, MAX og TVNorge. Så har vi også noen nye, faste poster i sendingene som vi har veldig tro på. Det ene er Derbylørdag. Hver lørdag skal vi sende et oppgjør mellom to erkerivaler. Så har vi Supersøndag, hvor vi seks ganger i året lager en heldagsfest og hyller både bredde— og toppfotballen. Vi har også flere tiltak som vil bli nærmere presentert etter hvert. Selve kampproduksjonen kommer til å bli akkurat like god, om ikke bedre, som det TV 2 har levert.

TV 2 og profilerte Davy Wathne mister den norske fotballen til Discovery. TV 2 sitter igjen med engelsk Premier League.

– Discovery betaler 2,4 milliarder kroner for seks år med enerett til norsk fotball. Er den norske fotballen virkelig verdt 400 millioner kroner årlig?

– Ja. Uten tvil. Men det krever selvsagt at vi forvalter rettighetene på en ordentlig måte. Eliteserien er 30 runder med spenning, 240 kamper som skal spilles og fordeles ut over uken. Klarer vi å skape det engasjementet vi ønsker, og som Eliteserien bør ha, så blir det veldig mange seere spredd over veldig mange uker og dager. Dette skal vi klare i tett og godt samarbeid med fotballen, klubbene og våre venner i VG.

– Hvor langt har dere kommet i planleggingen før sesongstart 2017?

– Veldig langt. Vi har allerede holdt på i over et år. Så er det slik at én ting er å planlegge, en annen ting er utførelsen. Jeg innrømmer at det er blitt noen netter med lite søvn, men de blir heldigvis stadig færre.

Les også

Lokalavisen droppet å kåre årets Lillestrøm-spiller. Ingen av dem var gode nok.

– Hvordan vil en vanlig eliteseriehelg se ut på Discoverys kanaler?

– Som nevnt vil vi ha Derbylørdag hver eneste runde. Da møtes to erkerivaler, og kampen sendes på åpen TV-kanal klokken 18.00. Dette skal vi få til gjennom nært samarbeid med fotballen om kampoppsettet. Så snart det endelige kampoppsettet foreligger, vil vi også plukke ut våre TV-kamper. Det vil gjøre det lettere for supportere å planlegge sesongen. I normale runder sender vi én Eliteserien-kamp lørdag, to på søndag og én mandag. Disse, samt de resterende fire kampene, kan strømmes via vår digitale spiller. Hver runde sender vi også to toppkamper fra OBOS-ligaen på TV. Seks ganger i året kjører vi Supersøndag. Da dekker vi først et interessant oppgjør fra lavere divisjoner som om det var en toppkamp, før vi viser et storoppgjør fra Eliteserien, og topper kvelden med en gigantkamp i beste sendetid på TVNorge.

– Hvor mye vil dette koste for den enkelte TV-seer? Blir det dyrere enn med TV 2?

– Vi har sagt at vi skal gi norsk fotball til folket, billigere og mer tilgjengelig enn det er i dag. Det står vi ved, men jeg ønsker ikke å gå inn på konkrete priser ennå.

Carsten Skjelbreid får en sentral plass i fotballdekningen. Her sammen med Kjetil Rekdal (midten) og Bengt Eriksen (til venstre).

– Hvilke eksperter er så langt klare før dere går i gang med den norske fotballen?

– Så langt er det klart at fotballredaksjonen vil bestå av Carsten Skjelbreid, Susanne Furøy Wergeland, Asbjørn Myhre og Kenneth Fredheim. Men her vil det komme mange flere navn fortløpende. Vi har heldigvis fem måneder igjen på oss.

– Til slutt: Lykke til med rettighetene. Hvor stort er dette for dere i Discovery?

– Dette er kjempestort. Det gjør oss som TV-hus relevant på en helt annen måte enn vi har vært vant med. At vi har sikret oss fire OL og seks år med norsk toppfotball, det sender oss opp i en ny liga. Og der skal vi være fra nå av.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt23146347212648
2Molde23145457263147
3Rosenborg23125649301941
4Viking2312564741641
5Kristiansund2312383028239
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien