Fotball

– Real Madrid er en privat klubb på mange måter

Hvis Martin Ødegaard kommer til Real Madrid er det til helt andre forhold enn i fotballverden ellers.

Martin Ødegaard og pappa Hans-Erik fulgte Real Madrids kamp mot Atlético Madrid fra tribuneplass onsdag kveld. Etterpå nektet Ødegaard å snakke med norske medier.
  • Kurt B.M. Haugli

Vintersolen skinner på de brunsvidde åsene rundt Valdebebas, eller Ciudad Real Madrid som det gigantiske treningsanlegget offisielt heter.

Inne på området et sted trente en 16-åring fra Drammen sammen med Ronaldo, Pepe, Toni Kroos og de andre Real Madrid stjernene som var på plass dagen etter byderbyet mot Atlético Madrid. Vi så det ikke, men det skjedde.

Les også

Advarer Ødegaard: – Ancelotti er kald og kynisk

Fort Valdebebas

Området som ligger et par kilometer fra hovedflyplassen i Madrid, er inngjerdet og bevoktet så det holder. I Real Madrid skal ikke stjernene plages unødig. Heller ikke 16 år gamle gutter fra Norge som kan være aktuelle for spill i en av verdens største klubber, skal være nødt til å svare på spørsmål fra folk i mediene.

ødegaard video.jpg

Valdebebas er et inngjerdet område på størrelse med en middelstor norsk by. Her er det ni fotballstadion i tillegg til Estadio Alfredo Di Stéfano. Stadionet hvor B-laget til Real Madrid, Castilla, spiller sine hjemmekamper. Denne arenaen har i dag plass til 6000 tilskuere, men skal bygges ut til å ta 24.000.På dette området, mellom solsvidde åser og flystøyen fra Barajas, kan Martin Ødegaard utvikle seg stille og rolig. Her finnes treningskapasiteter til alle lag, her finnes idrettsmedisinsk ekspertise på høyeste nivå og her finnes kantine, oppholdsrom, treningssenter og svømmebasseng. I det hele tatt alt en idrettsmann kan ønske seg.

Les også

Ødegaard tilbake i Norge

Sier ingenting, viser seg lite

De siste par dagene har alle de store norske mediene ventet på å få vite litt mer om Martin Ødegaard etter at VG fortalte at han skulle til Madrid nå for å skrive kontrakt med klubben. De har ventet utenfor hotellet, utenfor stadion og de har ventet utenfor porten på Valdebebas. Lite har vi hørt og lite har vi sett til ham.

Da norske medier i går ble litt for nærgående porten på Valdebebas, altså ca. 100 meter unna, ble de alle som en jaget bort til nærmeste rundkjøring.

— Privat område. Ingen filming. Ingen fotografering. Dette er Real Madrids eiendom, sa sikkerhetsvakten som vennlig, men bestemt, pekte bortover veien til nærmeste offentlig område. En rundkjøring ute blant åsene.

Les også

Nå venter alle på Ødegaard

Holder på informasjonen

– Real Madrid er en privat klubb på mange måter. De prøver å kontrollere hvordan de fremstår i mediene på best mulig måte, sier Juan Castro, journalist i den spanske sportsavisen Marca.

Han går med på at det ikke akkurat er et åpent og inkluderende forhold til mediene det er snakk om. Det er klart at klubben også helst vil si minst mulig om hvordan forhandlingene med stortalentet fra Strømsgodset går. Han er ettertraktet og flere spanske medier forteller at Strømsgodset og Martin Ødegaard har et tilbud fra Bayern München med en årslønn på 1,5 millioner euro. Ifølge Marca er dette et beløp som ikke vil komme i tilbudspakken fra Real Madrid.

— De vil aldri være villig til å betale så mye for en ungdomsspiller, skriver Marca.

Og selv om Martin Ødegaard er en spiller som klubben vil knytte til seg, er det ingen Ødegaard-feber i byen. Gårsdagens store samtaleemne var selvfølgelig Atletico Madrids seier mot Real Madrid. Atletico har alltid vært lillebror i byen. De to store sportsavisene i byen, Marca og As, hadde 10–12 sider om kampen. Men begge omtalte også Martin Ødegaards tilstedeværelse på stadion i mindre saker. Han satt på ærestribunen sammen med de mektigste i Real Madrid. Han reiste og kom til kampen i VIP-bussen som var satt opp for Real Madrid-dignitærene.

Les også

Taus Ødegaard trener med Real Madrid igjen

— Håper han lykkes, men tviler

Utenfor Reals mektige Santiago Bernabéu var det vanlig hverdag i går. Billetter til neste kamp ble solgt fra billettluken og på svartebørs.

Det var en stadig trafikk i Adidas-butikken, som selger alt du kan tenke deg av Real Madrid-effekter. Tre av dem som hadde vært innom butikken denne ettermiddagen er ikke overbevist om at Ødegaard blir en suksess selv om han virker aldri så talentfull.

— Han har ingen sjanse til å spille seg til en plass på laget nå. Kanskje på sikt, men jeg kan aldri tenke meg at han skal slå gjennom med en gang, sier Julio Bayona, Real-tilhenger og fra Madrid.

Han var kommet til stadion fordi han hadde fått en omvisning på Santiago Bernabéu i bursdagsgave fra sine brødre José og Julio. Selv om de alle tre er hardkokte Real Madrid-tilhengere, så er det ikke så veldig mye de har hørt om 16-åringen fra Norge.

— Vi har sett det med mange unge talentfulle spanske spillere. De har kommet til Real Madrid med store forventninger, men har endt opp på utlån til andre klubber, sier José Bayona.

Men de synes det er morsomt at Norge kan få sin første spiller på Real Madrid noensinne.

— Vi kan uansett ikke ønske ham annet lykke til, sier de smilende før de forsvinner inn gigantarenaens indre.

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Martin Ødegaard