Fotball

Stabæk-stjernen kan vrake Norge: - Bestemmer meg ikke før Høgmo ringer

Adama Diomande kan spille på landslag for både Norge og Elfenbenskysten.

- Han er et bra menneske også og han får det beste ut av treningen på feltet. Han går mye på detaljer, sier Adama Diomande om sin trener Bob Bradley.
  • Kurt B.M. Haugli
Adama Diomande har scoret syv mål allerede denne sesongen. Han håper å kunne registrere flere mål etter kampen mot Rosenborg mandag. Her scorer han på Stabæks annenkeeper Gurpreet Singh Sandhu på trening sist fredag.
- Jeg trives utrolig godt i Stabæk og uansett er Tippleligaen en god plass å utvikle seg som fotballspiller, sier Dioamande.
Adama Diomande har scoret syv mål denne sesongen. Han har spilt alle lagets ni kamper.

NADDERUD (Aftenposten): Spilleren som opprinnelig er fra Holmlia slet med hjemlengsel etter å ha tatt overgang fra Strømsgodset til Dynamo Minsk forrige sesong.

Lengselen mot Norge og hun som han skulle gifte seg med ble så sterk at han ville hjem. I Stabæk manglet de spillere. Diomande var klar.

Overraskende suksess

Lovende ja, men ikke en spiller norske fotballeksperter mente ville prege fotballen på det øverste nivå i Norge.

Bob Bradley ga imidlertid den tidligere Godset-spilleren tillit og spilletid. Han har blomstret og scoret. Syv mål så langt i sesongen. Det har også landslagsledelsen oppdaget. Et landslag som har manglet spisser i form.

Men så var det dette med statsborgerskap. Adama Diomande er født og oppvokst i Norge, men har statsborgerskap både i Norge og Elfenbenskysten. Nå kan han fort være aktuell for Per Mathias Høgmos tropp mot Sverige (8. juni) og den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan 12. juni. Troppen blir presentert torsdag 28. mai.

Les også

Her er Mr. Stabæks 7 største øyeblikk på Nadderud

— Tenker ikke på det

- Hva svarer du hvis Per-Mathias Høgmo ringer og ber deg komme på landslagssamling?

— Det vet jeg ikke ennå. Jeg har ikke tenkt på det i det hele tatt.

Adama Diomande har scoret syv mål allerede denne sesongen. Han håper å kunne registrere flere mål etter kampen mot Rosenborg mandag. Her scorer han på Stabæks annenkeeper Gurpreet Singh Sandhu på trening sist fredag.

— Men du kan bli nødt til å ta stilling til det de nærmeste dagene. - Jeg har ikke tenkt på det i det hele tatt. Jeg har bare spilt Stabæk-kampene og scoret noen mål. Jeg har ikke tenkt på landslaget i det hele tatt.

- Ikke i det hele tatt?

— Ikke i det hele tatt. Skulle han ringe, tar jeg det som en bonus.

- Men da har du kanskje bestemt deg for å ta den bonusen det er å spille for Norge?

— Nei, jeg tar den beslutningen når den tid kommer. Ikke før.

Han har nettopp avsluttet en knappe to timer lang treningsøkt på kunstgresset ved siden av arenaen hvor hans lag, Stabæk, skal spille toppkamp mot Rosenborg mandag. Dette var ikke kampen som noen eksperter trodde skulle være en toppkamp før sesongen begynte.

Men nå er det første og annenplass på tabellen som spiller mot hverandre. Bob Bradley mistet nesten et helt lag etter forrige sesong, men har på rekordtid bygd nok et lag som overrasker hele Fotball-Norge. En av dem som er viktig nye Stabæk har vært nettopp Adama Diomande.

Tillit og selvtillit

Han har en forklaring for hvorfor han som 25-åring nå har fått sitt virkelige gjennombrudd som toppspiller.

— Først og fremst har jeg fått mer tillit enn tidligere. Jeg har aldri før spilt 90 minutter i ni kamper på rad før. I Strømsgodset var jeg mye innbytter. Bob har troen på meg og hele pakka rundt er veldig bra. Og så er det venner og familie som har vært god støtte. Det er suksessoppskriften, analyserer spilleren som har satt inn syv mål så langt i serien denne sesongen.

Morten Skjønsberg er kontinuiteten i et ungt Stabæk-lag med sine 32 år. Bortsett fra tre sesonger i Sverige har han vært i klubben siden 2001. Han er også imponert over det som Diomande har prestert denne sesongen.

— Arbeidsinnsatsen hans er enorm. Han klarer å binde opp mange forsvarsspillere, han er en god duellspiller og han er hurtig. Og så har han jo scoret noen mål. Han har gjort en viktig og god jobb for oss denne sesongen, sier kapteinen som har vært sikkerheten selv i midtforsvaret sammen med Nicolai Næss.

Hjemlengsel i Hviterussland

Adama Diomande har som de fleste talentfulle fotballspillere en drøm om spill utenfor Norge. Aller helst i en god klubb i en god liga. Han fikk et tilbud etter 2013-sesongen som han sa ja til. Den hviterussiske klubben Dynamo Minsk hadde et tilbud. Diomande reiste til den Minsk og ble der en sesong.

— Jeg kunne ha fortsatt i klubben. Vi var i gruppespillet i Europaligaen og spilte attraktive kamper, forteller han om tiden i Minsk.

Men hjemlengselen rev og slet. Da Stabæk var villig til å gi ham en ettårskontrakt var ikke turen tilbake til Oslo så fryktelig lang.

— Jeg vil jo fortsatt ut i en større liga. Familien er fortsatt viktig. Men nå har jeg kone på plass. Vi er gift nå. Det blir enklere å reise ut, sier han.

Utviklingsarena i Norge

Turen tilbake til Norge handler ikke bare om å komme nærmere familien.

— Det er ingen nedtur å komme tilbake til Tippeligaen. Det er en bra utviklingsarena, sier han.

Og det er nettopp utvikling han har hatt under Bob Bradleys ledelse. Den amerikanske treneren som ser ut til å være i stand til å skape et bra fotballag uansett, er viktig for Diomande.

— Han har en flott spillestil og han vil ha det beste ut av alle spillerne. Han er et bra menneske også og han får det beste ut av treningen på feltet. Han går mye på detaljer. Han forklarer situasjonen og det inspirerer meg slik at jeg kan gi litt mer tilbake til ham, forteller Diomande om Bradley.

Ligner på Deila

I Strømsgodset hadde han også en trener med suksess. Ronny Deila hentet ham fra Hødd, hvor han hadde spilt en sesong.

— Det er faktisk ikke så stor forskjell på de to. Den ene snakker engelsk og den andre snakket norsk. De er ganske like i måten de legger og spillet og de er litt like som personer. De er de to beste trenerne jeg har hatt. Jeg har stor tro på Bob og suksessen til Deila i Celtic er fullt fortjent, sier Diomande.

Mandag er det Rosenborg som står for tur. Toppkamp og Diomande har tro på mer Stabæk-suksess.

— Vi viste mot Molde at vi kan måle oss mot de beste. Det blir en morsom toppkamp her på Nadderud, sier han.

Les også

  1. Imponert Bohinen om Stabæk: − Det beste laget vi har møtt i år

Eliteserien

SVUTMP
1Molde1493234132130
2Bodø/Glimt1474329151425
3Lillestrøm137332016424
4Kristiansund137241312123
5Rosenborg146442619722
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Bob Bradley
  3. Adama Diomande
  4. Stabæk Fotball