Fotball

Slik har Rekdal snudd Vålerenga på hodet

Kjetil Rekdal har tatt Vålerenga fra bunn til topp på halvannet år. Men VIF-treneren mener Molde er helt uten konkurranse.

Optimist: Kjetil Rekdal opplever en sportslig opptur midt i den økonomiske krisa som Vålerenga går gjennom. Nå vil manageren forlenge kontrakten med Oslo-klubben. AUDUN BRAASTAD

 • Lars Anders Vestad

VALLE (Rbnett): – Ikke ta bilde når jeg har oppi den her, sier Vålerenga-treneren – og fjerner ei massiv og velbrukt snusklype før fotografen skal gjøre sitt.

Klokka er 09.15 når Rekdal ankommer treningsanlegget på Valle i Oslo. Stilen er avslappet, humøret er godt og han forteller med stort engasjement om det som har skjedd i Vålerenga siden han ble ansatt som trener for andre gang i januar 2013. Pengesekken er snøret igjen, men likevel er klubben på skuddhold til både medalje i eliteserien og spill i europacupen.

 • Direkte fra 18.00: Vålerenga — Molde

Entusiasme

– Økonomiske utfordringer har nesten alle i eliteserien, men vi har kommet et langt stykke på veien mot å bli en fornuftig klubb. Da jeg kom til Vålerenga var det en klubb uten livsgnist, med enorme utgifter, lite verdi i spillerstallen og som spilte lite attraktiv fotball. Nå har mesteparten snudd, sier Rekdal.

Les også

Stor oversikt: Vålerengas målmaskin knuser superstjernene

– Vi har toppscoreren i eliteserien, vi har en rekke unge spillere som er på vei opp og fram og vi spiller attraktiv fotball. Utgangspunktet er et helt annet nå enn for ett og et halvt år siden, sier han til Romsdals Budstikke.Til tross for sportslig opptur, sitter klubben i en økonomisk hengemyr. I juli skrev VG at Oslos stolthet måtte hoste opp 15 millioner for å komme i mål med 2014-sesongen. Dersom de klarer dette, halveres budsjettet fra 100 til 50 millioner kommende sesong.

Økonomisk krise

Tross de økonomiske problemene har både klubb, spillere og trenere funnet en motivasjon til å slå kraftig tilbake.

– Vålerenga er en veldig spesiell, attraktiv og krevende klubb som det er morsomt å jobbe for. Potensialet her er stort, og jobben krever alt av deg. Det synes jeg er inspirerende. Før sesongen var det mange som trodde vi kom til å ligge i bunnen og kjempe om nedrykk. Det kunne ha skjedd, hadde det ikke vært for at alle de nye slo til, sier Rekdal – og utdyper:

– Ghayas (Zahid) har vært formidabel for oss, Sivert (Heltne Nilsen) kom fra Hødd og har levert en god sesong og det samme har Rasmus (Lindkvist) gjort. Vidar (Kjartansson) har vært fantastisk, og vi har fått tilbake Alexander (Mathisen) og Simon (Larsen) fra Hønefoss. Alle disse spillerne har fått fotfeste på et høyere nivå, og sammen har vi utviklet oss mye. Vi spiller ikke annerledes enn i fjor, vi lykkes bare i større grad.

Bøtter inn mål

Les også

Rekdal ringes ned av spillere som vil spille for VIF

Vålerenga har scoret 51 mål denne sesongen, og anført av Kjartansson og Zahid har laget vært et fyrverkeri offensivt. Oslo-laget sliter imidlertid i andre enden av banen, og ifølge Rekdal er det hovedsakelig denne lagdelen som får styrkeforholdet til å bikke i favør Molde.– De har en større og sterkere stall, det er det ingen tvil om. Dersom vi ser på antall mål er vi cirka like gode (Molde har scoret 52), men defensivt er de hvassere. Det trenger imidlertid ikke å bli utslagsgivende i en enkeltkamp som den på lørdag. Det kan være små marginer og psykologi som skiller lagene. Molde har hatt en lag rekke uten tap, så det kommer nok et tap snart. Semifinalen mot Stabæk har de nok også i tankene, og jeg tror det er viktigere for dem å vinne den, enn å slå oss, sier han.

– Ingen konkurranse

Etter 23 serierunder ligger Molde øverst på tabellen med et forsprang på åtte poeng ned til Odd. Rekdal er full av lovord om jobben som har blitt gjort i klubben, og erkjenner at det er Molde som har satt standarden de andre klubbene må strekke seg etter.

– Molde har et stort forsprang både når det gjelder spillerstall og økonomi, det er det ingen tvil om. Sånne ting varer imidlertid ikke evig, og det er opp til oss å komme oss opp på deres nivå så fort som mulig. Akkurat nå har de nesten ikke konkurranse. Odd er i nærheten på tabellen, men er ikke sterke nok i et lengre perspektiv. Håpet vårt er at de senker seg litt nedpå, og at vi kan komme ubehagelig nær dem, sier Kjetil Rekdal.

 1. Les også

  Singh frykter ikke Kjartansson

 2. Les også

  - 30 minutter føltes som 90

 3. Les også

  Derfor er Nordlie i offside

 4. Les også

  Odd Iversen: - Jaggu på tide. Rekorden er jo 46 år gammel

 5. Les også

  Storklubbenes ledere støtter drastiske eliteserieendringer

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball
 3. Vålerenga Fotball
 4. Molde FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Rekdal sammenlikner superspissen med Solskjær

 2. FOTBALL

  Rekdal ringes ned av spillere som vil spille for VIF

 3. FOTBALL

  Rekdal: - Det er langt opp til Molde

 4. MENINGER

  «I år må Rekdal levere»

 5. FOTBALL

  Ni spillere er på utgående kontrakt - Vålerenga vet hvem de vil ha med videre

 6. FOTBALL

  Zahid-dobbel ga VIF seier på bursdagen