Real Madrid knuste rekorder for superstjernene. Så tok det slutt. Ekspert trekker frem to grunner.

Real Madrid er i krise. Det åpner for en del spørsmål – og ikke bare om treneren.

Real Madrid knuste overgangsrekorden for Cristiano Ronaldo i 2009. Fra 2000 til 2016 hadde de overgangsrekorden. Så endret de strategi.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen

Mandag kveld fikk Julen Lopetegui sparken som Real Madrid-trener. Det skjer drøye fire måneder etter at han fikk sparken som Spania-trener rett før fotball-VM – fordi han var blitt enig med Real Madrid.

Eksperter og supportere er enige om at han hadde gjort en for dårlig jobb.

Under Lopetegui har Real Madrid sunket til niendeplass på tabellen, de har vært gjennom sin lengste måltørke i historien (481 minutter), og søndag ble de ydmyket av erkerival Barcelona.

Dette er samme klubb som har vunnet Champions League de tre siste sesongene.

Men spørsmålene stopper ikke ved Lopetegui. De handler også om den mektige klubbpresidenten Florentino Pérez og klubbens økonomi.

Real Madrid og Sergio Ramos ble ydmyket av Barcelona og Luis Suárez i El Clásico søndag.

Ronaldo dekket over underskudd

I september kunngjorde Real Madrid et overskudd på 43 millioner euro før skatt, rundt 410 millioner kroner. Men ifølge den engelske avisen The Telegraph ville klubben hatt et underskudd på 87 millioner euro, snaue 830 millioner kroner, uten salget av Cristiano Ronaldo til Juventus.

Den beregningen er basert på overgangssummen Real Madrid fikk samt de reduserte lønnsutgiftene.

Målmaskinen Cristiano Ronaldo ble solgt til Juventus i sommer.

Real Madrids økonomi tynges av arbeidet med å modernisere hjemmearenaen Santiago Bernabéu.

I sommer var Mariano Díaz fra Lyon eneste offensive forsterkning i kjølvannet av Ronaldo-salget.

Forrige Galáctico-kjøpet var James Rodríguez i 2014. Det var slike kjøp som tidligere definerte Real Madrid.

Real Madrids nye plan

Kommentator og ekspert på spansk fotball for Viasat, Petter Veland mener at den endrede overgangsstrategien handler mer om vilje enn om evne.

– Det virker som at hele klubben til tross for enorm sportslig suksess har hatt en retningsforandring. De er ikke lenger laget som alltid trekker det lengste strået i forhandlingene, som alltid strekker seg så langt som nødvendig for å få akkurat det de vil ha og som bygger laget rundt de største verdensstjernene.

– Fra å være det, er de blitt en klubb som ønsker å være tidlig ute i markedet for å hente de spillerne som har størst forutsetninger for å bli verdensstjerner på sikt, sier Veland.

Han mener at signeringer som Marco Asensio, Vinícius Júnior og Dani Ceballos er eksempler på den nye overgangspolitikken. Også kjøpet av Martin Ødegaard i 2015 kan ses som en del av denne strategien.

Martin Ødegaard var en del av Real Madrids nye strategi.

Veland peker på to hovedmotivasjoner for Real Madrids nye plan:

  • At overgangsmarkedet har eksplodert de siste årene, presset frem av Qatar-eide Paris Saint-Germain og Abu Dhabi-eide Manchester City.
  • At stadionoppgraderingen fører til en strammere økonomi på kort sikt.

– Stadionoppgraderingen handler om muligheten til å tjene penger. Men for å komme dit må de først bruke penger. Og som en konsekvens av det må overgangsutgiftene dempes, sier Veland.

Det er mange år siden planene første gang ble presentert, men byggearbeidet har foreløpig ikke begynt.

– Kan ikke glemme suksessen

Veland mener at det blir for lettvint å peke på Pérez. Han påpeker at Lopetegui bare er den andre Real Madrid-manageren som får sparken siden 2010 – etter Rafael Benítez. José Mourinho og Carlo Ancelotti fikk ikke forlenget kontraktene, mens Zinédine Zidane trakk seg før sommeren.

– Klubben har vunnet Champions League de siste tre årene, de tjener mer enn noensinne og har en tydelig plan for hvordan de skal håndtere nye utfordringer som PSG og Manchester City. Det kan man ikke bare glemme når alt plutselig går på tverke på høsten.

Julen Lopetegui fikk ikke Real Madrid-laget til å fungere.

Han mener at det Lopetegui leverte, var «sjokkerende dårlig nesten uansett hvordan tilstanden er økonomisk».

Likevel er han med på at det kan stilles spørsmål ved om akkurat sommerens overgangsvindu ble løst godt nok.

Forstår Ronaldo-salget

Lederen av Real Madrids norske supporterklubb, Ruben Skjerping forstår salget av Ronaldo.

– Han var 33 år, og det var en grei avgjørelse. Men det vanskelige er å erstatte ham, og det ble ikke gjort.

– Jeg synes Pérez har vært rimelig fornuftig. Med den økonomiske situasjonen er det vanskelig å bruke 300 millioner euro på en enkeltspiller, og det er kanskje det som måtte til for å hente de absolutte toppspillerne, vurderer supporterlederen.

Florentino Pérez er Real Madrids mektige president.

Han minner også om at Real Madrid hadde en svak høstsesong i ligaen forrige sesong, selv om det for mange var glemt da de kunne feire Champions League-triumf i mai.