Fotball

– Da jeg skjønte at vi hadde rykket opp, tenkte jeg: «Hva gjør vi nå?»

Mjøndalens eliteserieeventyr starter 15.30 mot Viking.

I tillegg til trenerjobben har Vegard Hansen mange oppgaver i Mjøndalen: Markedsjobb, kiosksalg og speakertjeneste er noen av dem.
 • Erlend Nesje
  Journalist

MJØNDALEN: — Min jobb er ikke forenlig med familieliv. Jeg kan ikke være gift, jeg har prøvd det. Jeg kan ikke ha et forhold heller, jeg har prøvd det også. Dette er ikke klaging, det er bare for å forklare hvordan det er. Fotballen er altoppslukende.

Det gynger i tribunen under de jublende Mjøndalen-supporterne.

Fra Brann-fansen kastes det bluss på banen og vakter må stanse illsinte supportere fra å gå til fysisk angrep på både trener og klubbledelse.

Det er 26. november 2014 i det lille tettstedet 13 kilometer vest for Drammen. Lille Mjøndalen leder 3–0 og rykker opp, giganten Brann må ned. De fleste på stadion svever i en lykkerus, mindretallet fra Bergen er sinte og fortvilte.

På sidelinjen står mannen som kanskje har størst grunn til å juble, trener Vegard Hansen.

Men han er den mest beherskede av alle i novemberkulden.

- Da vi ledet 3–0, tenkte jeg: «Hva gjør vi nå?». Da skjønte jeg at vi hadde rykket opp. Jeg begynte å se for meg alt som skulle skje, med ombygging av stadion og alt som kom. Det var jo utrolig artig det som skjedde. Men det blir så stort at du ikke klarer å glede deg ordentlig. Du blir bare tom. Jeg var med på feiringen, men kjørte bilen hjem i 3-4-tida. Jeg la meg så vidt nedpå, men bråvåknet igjen i 6-tiden og tenkte igjen: «Hva nå?». Da dro jeg på jobben og Kenneth (Karlsen) var allerede der. Vi tenkte det samme, at vi måtte begynne å jobbe med én gang.

 • Les også: TV: Slik tok Vegard Hansen aprilsnarr-hevn

Mjøndalens radarpar

Hansen snakker om Kenneth Karlsen som om det er kona han ikke har. Karlsen er kompisen og daglig leder i Mjøndalen.

De fant tonen da de spilte sammen for Strømsgodset tidlig på 90-tallet. Hansen og Karlsen hadde mange og lange diskusjoner om hvordan en fotballklubb skulle drives. De tegnet den perfekte stadion, til den dagen de skulle drive fotballklubb. Den tegningen er i dag stadion til Mjøndalen. Liten og kompakt.

Hårprakten som forsvant da Mjøndalens opprykk ble klart er i glass og ramme i klubbens lokaler.

I 2006 ble kompisene gjenforent i 3. divisjonsklubben Mjøndalen. En tidligere toppklubb som lå i ruiner.Hansen og Karlsen startet med et ballnett, 15 spillere og et budsjett på 50.000 kroner.

Ni år senere leder duoen nyopprykkede Mjøndalen med et budsjett på nærmere 30 millioner kroner, en fordobling av fjorårets budsjett i 1. divisjon.

Som i 2006 jobber de morgen, dag og sen kveld for å få driften til å gå rundt.

De sitter vegg i vegg i administrasjonsbygget på stadion. Kontorskiltene formidler at de har det ganske morsomt på jobb selv om det blir lange arbeidsdager:

Vegard Hansen: "Gråhåra trener på oppsigelse".

Kenneth Karlsen: "Sirkusdirektør".

Nei til lønnsøkning

— Du får et eierforhold til en klubb du har vært med i hele veien. Det blir så mye sterkere, sier Hansen.

I februar ble Hansen kalt inn på Karlsens kontor.

— På kontorpulten lå en kontrakt som manglet signaturen min. I kontrakten var det en årslønn på én million kroner. "Hvor kommer denne fra?", spurte jeg. Nei, det visste han ikke. Jeg sa at det ikke gikk an og ba han justere ned til en årslønn som var rimelig.

- Det er rettferdighet i avlønningene hos oss, sier Vegard Hansen.

— Du takket nei til en årslønn på én million. Hvorfor?- Det er tiende året vi er her. Privatøkonomien og klubbøkonomien sklir inn i hverandre. Vi har blant annet gitt klubben underskuddsgaranti. Hvis vi går i underskudd skal Kenneth og jeg dekke det.

- Men...?

— Det er rettferdighet i avlønningene hos oss. Jeg ba om å få det samme som han. Jeg tror det er 600.000. Men jeg er ikke helt sikker, jeg pleier ikke å sjekke når jeg får lønn. Jobben som fotballtrener hadde jeg gjort uten betaling. Men det er jo et par andre ting også da ...

Selger annonser og vafler

Det har Hansen helt rett i. 45-åringen har mange oppgaver i stillingsinstruksen han aldri har lest.

Treneren jobber også med marked. Han selger annonser til klubbens fotballavis som kommer rett før serieslutt, og til kampprogrammet for hele sesongen.

I høst solgte han for 700.000 kroner. Fra januar til nå har Hansen passert én million kroner i annonser og sponsorpakker til kampprogrammet.

I tillegg er han speaker på klubbens rekruttkamper, han er kioskselger mellom omgangene i de samme kampene. Han har vært vakt på kamper og stått i baren ved julebord. Hansen jobbet døgnet rundt og installerte eget "soverom" på stadion. Det rommet er borte på grunn av stadionombygging, men Hansen innrømmer at han savner sengen på dager som starter i 6-tida og slutter etter midnatt.

- Hva er målet?

— Vi har jobbet i ni år uten en langsiktig målsetting. Omgivelsene forventer at vi skal ha et mål og da ville det vært veldig enkelt for meg å si: "Berge plassen". Men det må du ikke skrive. For det er så kjedelig, så selvfølgelig, svarer Hansen og etter en utredning om næringsliv, fotball, målsettinger og motivasjon konkluderer 45-åringen:

— De som må motiveres ved hjelp av målsettinger har ikke nok viljestyrke og selvdisiplin til å jobbe hardt uten. Men det har vi! Det med målsetting har vi diskutert med spillerne. "Hva skal vi si?", og så var det noen som svarte at vi skulle forsøke å holde oss i divisjonen. Så kom Mads Hansen, som er en luring, opp med at vårt mål måtte være å ta flest mulig selfies på tippeligastadionene. Det var et forslag etter min smak!

- Og det ble det offisielle målet?

— Nei, ikke offisielt. Mitt mål er at vi skal klare å finne frem til stadionene. Vi vet hvor Trondheim er, og vi har vært i Molde. Å komme oss dit og sette sammen 11 mann på laget skal vi klare. Og så skal vi sikte oss knallhardt inn mot 16.-plassen. Det tror jeg vi skal få til.

- Mitt mål er at vi skal klare å finne frem til stadionene. Vi vet hvor Trondheim er, og vi har vært i Molde.

Han er annerledestreneren. Mjøndalen er annerledesklubben. De skal ikke kjempe med de store klubbene om lønningene. De skal være smartere og jobbe hardere. De tar små skritt. Klubbutviklingen er minst like viktig som den sportslige satsingen opp mot A-laget. Økonomistyringen er sunn og edruelig. Kombinert med samhold, innsats og vilje har det ført Mjøndalen tilbake. — Vi vil veldig gjerne ha samhørigheten, trøkket og kameratskapet vi hadde i fjor. Det første vi gjorde etter at opprykket var sikret var å ta en rask prat. Vi bestemte oss for å signere hele gjengen: Støtteapparat, ledelse, alle skulle få være med. Vi prioriterte det foran å hente nye spillere. Det var fem mann uten kontrakt. Det blir en bismak over feiringen når du ikke vet hva som skjer videre. Vi sa det allerede på opprykksfesten, at alle skulle få ny kontrakt, en god kontrakt. Der satt spillere sammen med familier, det var en sånn respons at jeg får gåsehud når jeg snakker om det. Det var ikke bare spillere og familiene som var glade, men også de 15 andre spillerne: "Kameraten min får være med!". Det ble en kjempekveld og vi bruker dette innimellom. At det er en gjeng med energi som går på banen mot Viking, det kan jeg love deg!

Notater fra 80-tallet

På kontoret har Hansen fem store permer. Der har han spart på håndskrevne notater helt siden slutten av 80-tallet. I over 25 år har han samlet på notater om treningsøvelser, tenkemåter, taktiske grep, hva trenere har gjort feil og galt. Desember hvert år blar Hansen gjennom permene og bruker dem i tankeprosessen frem mot neste sesong.

Hansen har også søkt inspirasjon fra andre idretter: Blant annet taekwondo og den mentale inngangen utøverne bruker til kamper.

— Vi ble kalt annerledesklubben fordi vi gikk stikk motsatt av hva som er vanlig i norsk fotball. Særlig på pengebruken har vi vært veldig kritiske. For noen år siden var det nesten slik at hele norsk fotball skulle gjennomgå 10–15 prosent lønnskutt. Det var seks-syv klubber som kalte inn til pressekonferanse. Vi, som da var i 1. divisjon, bestemte oss for å gjøre det samme. Vi kalte inn til pressekonferanse og fortalte at vi måtte justere lønningene på grunn av situasjonen i norsk fotball: Vi går opp 15 prosent! Spillerne tjente lite, og det var ikke snakk om mye penger.

Eliteseriespillerne i Mjøndalen tjener ikke mye sammenlignet med de største klubbene i ligaen. Laveste lønning er på rundt 50.000, høyeste mellom 350.000 og 400.00 kroner.

"Får ikke sparken"

Hansen har ingen vanlig trenerkontrakt. Han er fast ansatt i klubben med tre måneders oppsigelse. Og han er minst like opptatt av pengebruken som daglig leder.

- Jeg har ambisjoner, men kun på vegne av Mjøndalen. Jeg har ikke en personlig agenda og tenker aldri på min egen CV. Hadde jeg gjort det ville jeg brukt mer penger på laget enn på klubb. Her får jeg gjort det jeg ønsker. Å reise til en annen klubb der du har en sportssjef over deg som forteller deg alt om budsjett, jeg liker ikke den tanken. Nøkkelen her er at alle trekker i samme retning. Når du er med på å skaffe penger til klubben, er du også mer knipen på å bruke dem. Du får en økonomi som er sunn, du sløser aldri. Jeg har aldri mast om penger til en spiss. Det er like mye jeg som sier nei til pengebruk som Kenneth. Driften er totalt annerledes enn i andre klubber, det er en helt annen tankegang.

På twitterkontoen presenterer han seg som "Tippeligatrener. Ett års vikariat".

— Som tippeligatrener blir det bare ett år. Men jeg tror ikke jeg får sparken. Jeg sa det til Karlsen, at det ga 30 i odds om jeg fikk sparken. "Det gjør vi!", sa jeg. Spark meg – og så reansetter du meg!

Les også

 1. − Alt annet enn direkte nedrykk vil være en suksess

 2. I fjor ble Mjøndalen-Hansen lurt trill rundt – i går var det tid for hevn

 3. Bookmakerne tror Molde tar gullet også i år

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Mjøndalen IF