Fotball

Toppserieklubb er skuffet over at fotballforbundet ikke godkjente spill på denne banen

– Vi kan ikke risikere noe, sier NFF.

SLITEN MATTE: Sofiemyr stadion slik den fremstår fredag. Foto: Dan P. Neegaard

  • Reidar Løfaldli

Kolbotns toppserielag i fotball sliter med gresset på sin hjemmebane Sofiemyr. Møtet med Lyn i april ble utsatt til august, mens den påfølgende hjemmekampen mot LSK Kvinner ble spilt på lagets reservearena KFUM-Arena på Ekeberg.

Kommende lørdag skulle Stabæk etter planen gjeste Sofiemyr, men Norges Fotballforbund har flyttet kampen til reservearenaen og utsatt den fra klokken 15 til 18.30 samme dag. Dette skaper problemer for Kolbotns motstanderlag.

– NFF flytter kampen til et tidspunkt hvor vi ikke har alle våre spillere tilgjengelig. De kan ikke forvente at spillerne i Toppserien er disponible fra fredag formiddag til mandag, sier sportslig leder i Stabæk kvinner, Richard Jansen.

Han reagerer hovedsakelig på det han mener er vedvarende problemer med gresset på Kolbotns hjemmebane.

– Sofiemyr har vært et problem i årevis. Gresset der har aldri vært bra. Jeg mener at NFF burde gitt beskjed til Kolbotn om å skaffe seg en annen permanent hjemmebane. Den må graves opp og det må gjøres ordentlig.

SLITT: Matten på Sofiemyr er ikke akkurat grønn over det hele. Foto: Dan P. Neegaard

Les også

Her skulle det spilles toppseriekamp: – Jeg har aldri sett maken til bane

– Har gjort en betydelig innsats

Sofiemyr stadion eies og driftes av Oppegård kommune, og har siden avlysningen mot Lyn vært midlertidig stengt for bruk av fotballforbundet.

– Vi legger ikke skjul på at det er en utfordring at vi har en kommunal stadion. Det er helt åpenbart at vi ønsker en bedre bane å spille på, sier styreleder i Kolbotn, Monica Ottesen.

Hun forteller at det etter dialog mellom Kolbotn og fotballforbundet ble lagt en plan for å få banen spilleklar til lørdag. Denne innebar gress levert fra Nederland.

– Vi har brukt de gutta i Norge som er best på gress og har gjort en betydelig innsats for å få banen klar. A-laget og ansatte og frivillige i klubben har jobbet og stått på med raking, såing, gjødsling og topping, sier Ottesen.

NFF skulle foreta den endelige besiktigelsen onsdag.

– Vi er ikke gresseksperter, men gresset skulle komme torsdag morgen, og ekspertene har sagt at banen ville bli spilleklar til lørdag, sier Ottesen.

SPERRET: Ikke lov å tråkke på gresset på Sofiemyr. Foto: Dan P. Neegaard

Ville ikke risikere avlysning

Arrangementssjef i NFF, Rune Pedersen, forklarer at forbundet har hatt to befaringer på Sofiemyr, samt dialog og møte med kommunen.

– Planen var at kommunen skulle legge nytt gress, som deretter skulle inspiseres onsdag av NFF. Vår anleggssjef fikk beskjed om at gresset som skulle legges ikke var lagt. Da kunne vi ikke risikere noe, og måtte gi Kolbotn beskjed om å ha reservearenaen klar, sier Pedersen.

Rune Pedersen, seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement i NFF. Foto: Holm, Morten / Scanpix

Les også

Jenter i fotballen gir seg for tidlig: – Kvinner må alltid ha en plan B som herrene slipper

Beskjeden medførte stor skuffelse i Kolbotn.

– De skulle komme onsdag etter lunsj for å se på banen, men vi fikk kun en mail onsdag klokken 14 om at banen var underkjent. Vi har satt inn ressurser og forholdt oss til planen, og så kommer de ikke og ser på en gang, sier Ottesen.

– Basert på fagkunnskapen til våre rådgivere mener vi at banen på ingen måte skal være farlig å spille på, sier hun.

Det er altså ikke fotballforbundet enig i.

– Årets vinter og vår har vært ekstrem for mange lag, og Sofiemyr har nok tålt den harde vinteren dårligere enn mange andre baner, sier Rune Pedersen.

Stabæks sportslige leder stoler på at fotballforbundets beslutning er riktig.

– Vi reagerer ikke på at kampen ble flyttet, isolert sett. Slik banen fremstår, ser det ut som en korrekt avgjørelse, sier han.

Sportslig leder for Stabæk kvinner, Richard Jansen. Foto: Mette Bugge

Ulike krav

Richard Jansen forstår at fotballforbundet ønsker å unngå hengekamper, men mener at det naturlige i helgens sak ville ha vært å utsette kampen til en ledig reservedato i august.

– Det er trangt å beramme, og vi vil heller ha en fremdrift i spilleplanen, sier Rune Pedersen.

Stabæk-lederen er kritisk og mener at NFF følger opp lisenskravene i Toppserien kun når det passer dem.

– Det er mange klubber som bryter mange regler – og det får absolutt ingen konsekvenser. Og når man ikke blir enige, som i denne saken, tas det ikke hensyn til den uskyldige part. Man straffer de som følger reglene, sier han.

Jansen presiserer at man ikke kan stille samme krav til kvinnelige toppspillere som til utøverne i Eliteserien.

– NFF likebehandler menn og kvinner når det passer dem. De fleste spillerne i kvinnefotballen må jobbe ved siden av. Hvis spillerne skal være disponible fra fredag til mandag på kamphelger må reglene for spilleberettigelse i Toppserien endres dramatisk. Det er ikke realistisk slik økonomien er i kvinnefotballen, sier Jansen.

Les mer om

  1. Oppegård
  2. Stabæk Fotball Kvinner
  3. Kolbotn IL