Fotball

Norges grupperival kan straffes med poengtrekk etter tribunebråk

Det bulgarske fotballforbundet er i trøbbel — igjen.

Kampen mellom Bulgaria og Kroatia var en noe sjansefattig affære, men det var nok av fyrverkeri på tribunene. Nå kan Bulgarias fotballforbund vente seg en tøff straff.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Norges neste motstander i EM-kvalifiseringen, Bulgaria, tapte 0-1 på hjemmebane mot Kroatia fredag kveld. Det er imidlertid ikke den eneste dårlige nyheten for bulgarsk fotball.

Bulgarerne står i fare for å bli hardt straffet av det europeiske fotballforbundet UEFA, på grunn av supporternes oppførsel på nasjonalstadion i Sofia.

Kampen ble stoppet i noen minutter i første omgang, fordi kroatiske og bulgarske supportere hev fyrverkeri på hverandre, samt at bluss ble kastet ned fra tribunene.

Etter kampen forsvarte Bulgarias landslagstrener Luboslav Penev supporterne.

— Jeg liker når tilskuerne støtter laget lidenskapelig og med hjertet, vi er ikke i et bibliotek, sa Penev etter kampen ifølge Reuters.

- Tror vi blir straffet

I UEFAs regelverk står det at det er hjemmelaget, det vil si det bulgarske fotballforbundet, som er ansvarlig for sikkerheten på stadion, og at tenning av fyrverki og kasting av objekter kan føre til straff.

Luboslav Penev forsvarer de bulgarske supporterne etter tribunebråket under kampen mot Kroatia. Her gestikulerer penev under kampen mot Danmark i 2012. Etter den kampen ble det bulgarske fotballforbundet straffet for supporternes rasistiske tilrop mot de danske spillerne.

Selv hvis det bulgarske fotballforbundet kan bevise at hendelsene ikke kom som en følge av sviktende sikkerhetstiltak på stadion, kan de bli straffet.Etter kampen snakket Reuters med lederen av det bulgarske fotballforbundet, Borislav Mihaylov, som også sitter i UEFAs eksekutivkomité. Han blir ikke overrasket dersom det bulgarske laget blir straffet av UEFA.

— Antageligvis blir vi straffet. Jeg vet ikke hva som blir straffen vår, sa Mihaylov.

Kan trekke poeng

Blant sanksjonene UEFA kan pålegge det bulgarske fotballforbundet er følgende:

 • Skriftlig advarsel
 • Bot
 • Stenging av tribuner (enten hele stadion eller tribunen der hendelsen skjedde) i fremtidige kamper
 • Tvang om å spille neste hjemmekamp på en nøytral arena
 • Poengtrekk (i enten den pågående turneringen eller fremtidige turneringer)

Sistnevnte ville vært en fordel for det norske landslaget, da Bulgaria anses som Norges største utfordrer om å sikre tredjeplassen i gruppen. Den beste treeren i de ni kvalifiseringsgruppene går direkte til EM, mens de andre treerne spiller play-off.

På grunn av den høylydte stemningen som vanligvis skapes på stadion i Sofia er Bulgaria et fryktet hjemmelag. Dermed ville det neppe vært heldig for bulgarerne å spille hjemmekamper på tomme tribuner, eller på nøytral grunn.

Dersom dette blir straffen fra UEFA, vil den trolig ramme Bulgarias neste hjemmekamp i kvalifiseringen, mot Malta 16. november. Dersom straffen skulle gjelde to kamper, blir hjemmekampen mot Italia i mars 2015 rammet, og dersom den skulle gjelde tre kamper, blir hjemmekampen mot Norge rammet.

Les også

Truet medspillere med pistol - får likevel fortsette på landslaget

To ganger straffet for rasisme

— Vi bør ikke få noen straff, vi har fått nok av disse straffene, sa landslagstrener Penev fredag.

For det er langt fra først gang Bulgaria har kommet i trøbbel hos UEFA.

Det stjernespekkede kroatiske mannskapet tok en sterk borteseier mot Bulgaria fredag. Her jubler Real Madrid-profilen Luka Modric (nummer 10) etter kampen.

I 2012 fikk det bulgarske fotballforbundet en bot på 40.000 euro (rundt 330.000 kroner etter dagens kurs) på grunn av at supporterne hadde kommet med rasistisk hets av Englands spillere under en EM-kvalifiseringskamp i 2011.Året etter ble Bulgaria straffet med at de måtte spille foran tomme tribuner, også denne gangen på grunn av rasistisk hets fra supporterne, i en kamp mot Danmark.

I UEFAs regelverk står det at straffen for et regelbrudd vil bli hardere dersom en aktør har gjennomført et lignende brudd på regelverket tidligere.

Det er imidlertid en mulighet for at rasismesaker (som i Bulgarias to siste tilfeller) og rene sikkerhetssaker (som i Kroatia-kampen) vil bli sett på som to forskjellige typer regelbrudd. Da vil Bulgaria ikke bli straffet hardere etter paragrafen om gjentatte regelbrudd.

— Slike ting skjer

Til tross for at de bulgarske supporternes oppførsel nok en gang kan ramme landslagets muligheter til å ta seg til et sluttspill, fikk de ros fra landslagssjef Penev etter kampen mot Kroatia.

— Dette er supporterne våre, og jeg ønsker å takke dem for støtten, sa Penev.

— Slike ting skjer i verden. Det var røykbomber og bluss, kampen ble stoppet i fem minutter, og så fortsatte vi å spille. Alt er ok.

Ullevaal neste

Et selvmål av Nikolay Bodurov var nok til at Kroatia sikret seieren fredag kveld. Dermed har gjestene, anført av stjernespillere som Luka Modric, Ivan Rakitic og Mario Mandzukic, full pott etter to kamper i EM-kvalifiseringen.

Neste test for Bulgaria er turen til Ullevaal Stadion, der Norge og Joshua King (bildet) venter. King gjorde en stor kamp mot Malta fredag. Her i kamp med Zach Muscat og Rowen Muscat (bakerst).

Bulgaria står nå med tre poeng, like mange som mandagens motstander Norge.Landslagstrener Penev ser nå fremover mot kampen på Ullevaal Stadion.

Les også

Siem advarer: - Må ikke ta av

— Vi må glemme denne kampen så fort som mulig. I morgen vil vi analysere den, og begynne å forberede oss for Norge-kampen.

I de øvrige kampene i gruppe H fredag, vant Norge 3-0 på Malta, mens Italia beseiret Aserbajdsjan med sifrene 2-1. Fakta: EM-kvalifisering gruppe H, fredag

Bulgaria – Kroatia 0 - 1

Italia – Aserbajdsjan 2 - 1

Malta – Norge 0 - 3

Tabellen, antall poeng i fet skrift:

Italia 2 2 0 0 4 - 1 6

Kroatia 2 2 0 0 3 - 0 6

Norge 2 1 0 1 3 - 2 3

Bulgaria 2 1 0 1 2 - 2 3

Aserbajdsjan 2 0 0 2 2 - 4 0

Malta 2 0 0 2 0 - 5 0

Les også

 1. King: - Jeg er mer sulten enn noen gang

 2. Seier som ga få svar

Les mer om

 1. Fotball-EM
 2. Bulgarias herrelandslag fotball
 3. Kroatias herrelandslag fotball