Et norsk fotballag med suksess i Europa? Ja, tror landslagssjefen

Even Pellerud mener Lillestrøm er godt nok til å hevde seg i Champions League.

- Jeg tror vi kan nå til en kvartfinale, kanskje en semifinale, om vi er heldige, sier Isabell Herlovsen om Lillestrøms Champions League-muligheter. Her feirer laget det første av hennes fire mål mot Klepp.
  • Odd Inge Aas

Lillestrøm-Klepp 7-0

LSK-Hallen (aftenposten.no): Nesten 20 målsjanser til hjemmelaget. Én liten en til gjestene.

Det var ikke mye som tydet på at det var Norges to beste lag denne sesongen som møttes lørdag. Men det var det, og Lillestrøm viste dermed også hvor overlegne de er her hjemme akkurat nå.

Landslagssjef Even Pellerud er full av lovord om laget som har åtte av spillerne i bruttotroppen hans til VM.

Vil vinne Champions League

- Det skal bli veldig spennende hva de kan få til i Champions League, jeg tror de har noe å tilføre der nå, sier han til Aftenposten etter å ha sett lørdagens overkjørsel. Klubben fra Romerike har allerede en luke på fem poeng til konkurrentene i kampen om å forsvare fjorårets tittel.

Med hjelp fra pengene til investor Per Berg har de gule og svarte spikret sammen et opplegg som gir kvinnelige spillere i Norge enda bedre mulighet til å satse på idretten sin.

Etter fjorårssesongen sa han at målet må være å bli mestere av Europa innen tre år.

- Jeg tror de har gode muligheter til å sette norsk klubbfotball på kartet nå. Jeg våger å være så optimistisk. Det er et veldig godt fotballag, sier Pellerud, som onsdag presenterer de 23 spillerne som skal forsvare Norges ære i Canada denne sommeren.

Heltidsproffer to dager i uken

Lillestrømspillerne blir kjøpt fri fra jobb og studier hver mandag og torsdag. Dermed har trener Monika Knudsen hatt muligheten til å kjøre to treninger de dagene gjennom hele vinteren.

Det gir også bedre tid til restitusjon, spillermøter, enkeltsamtaler og fysioterapi. Ting det kan være vanskelig å få til om alt skal foregå på kveldstid.

- Utgangspunktet var at vi ønsket å gi spillerne enda bedre mulighet til å satse på idretten sin. Mange lag har noen utenlandske spillere på full id, og så er det jobbing og skole for resten av laget. Vi har prioritert å frigi alle spillerne disse dagene, sier Knutsen.

Lillestrøm har også hentet inn et par utenlandske spillere av høy klasse.

- De er med og løfter våre norske landslagsspillere et hakk, og da har vi klart å skape et miljø for utvikling også for dem, sier Knutsen.

Topp ti i Europa

Pellerud mener opplegget LSK nå har er godt også i europeisk målestokk, og at samme satsing i flere klubber vil skape en dynamikk som vil utvikle både klubb— og landslagsfotball.

Trener Knutsen ser frem til å teste laget mot de beste i Europa. Denne sesongen nådde danske Brøndby semifinalen. Der ble de imidlertid satt ettertrykkelig på plass av Frankfurt.

- Vi er på nivå med Brøndby. Det er mulig å komme et stykke på vei, men det er jo avhengig av hvilke lag vi møter. Jeg mener vi er topp ti i Europa, sier hun.

Hun kaller Champions League for et langsiktig prosjekt for LSK, og målet er å spille der hvert år fremover.

- Vi må være der ofte, spille mange kamper og få den erfaringen. Her hjemme er det i år få lag som skaper trykk og mange sjanser på oss, så da er det spennende å se hvordan vi mestrer det å bli satt under press av bedre lag, vurderer hun.

PS: I tillegg til Herlovsens fire mål, scoret Anja Sønstevold, Marit Sandvei og Victoria Ludvigsen ett hver mot Klepp.