Fotball

Dette er mannen som fikk Ødegaard til Madrid

Zinedine Zidane trenger ingen presentasjon som spiller. Men som trener? Er han mannen som kan løfte Martin Ødegaard så mye at Buskerud-gutten trer inn på A-laget til Real Madrid etter hvert?

Zinedine Zidane leder Castilla, Real Madrids 2. lag. Han skal ha vært viktig da Martin Ødegaard ble overbevist om at Real Madrid var riktig valg av klubb. Foto: NTB scanpix

  • Arne Hole

— Zinedine er en av verdens beste spillere gjennom tidene, han har fire sønner selv som spiller i Real Madrid og han har en plan for hvordan han skal få unge spillere bedre, ut fra egen erfaring. Jeg tror alt dette har sjarmert Martin og faren hans da de skulle ta et klubbvalg, sier leder av Real Madrids fanklubb i Norge, Bendik Eftang.

Eftang mener – kanskje ikke så overraskende med hans tilknytning – at «ZZ» er den beste spilleren som har eksistert. Bedre enn Maradona, Messi og Ronaldo.

— Jeg skjønner at folk kan være uenig med meg i den vurderingen, men han er den beste jeg har opplevd. Det var så vakkert og elegant alt han gjorde. Den teknikken kan han sikkert overføre til Martin. Om å ha det riktige tyngdepunktet, for eksempel. Martin har noe av det samme, men det er opplæring. Zidane hadde det naturlig, mener Eftang, som tror Ødegaard kan få sin A-lagsdebut i 16/1-finalen i Copa del Rey. Da blir motstanderen ofte et 2.- eller 3. divisjonslag, og da pleier et par-tre unggutter å få sjansen.

Kåret til verdens beste

«ZZ» ble tre ganger kåret til verdens beste spiller, i 1998, 2000 og 2003. Han ble både verdensmester og europamester med Frankrike, og han var med å vinne Champions League for Real i 2001/2002. I tillegg er han også blitt seriemester med Real Madrid og Juventus. Hans varemerke var elegansen, teknikken, fintene og overblikket. Han kunne trolig løpt over Plaza Mayor i vadere og med to handleposer uten å miste ballen.

Som avslutter var han heller ikke ueffen, og det var franskmannen med de algeriske røttene som avgjorde med en vakker volleyscoring da Real Madrid slo Bayer Leverkusen i Champions League-finalen på Hampton Park i 2002. Avslutningen på karrieren ble også minnerik – om enn på en litt spesiell måte. I annen ekstraomgang i VM-finalen mot Italia i 2006 skallet Zidane til Marco Materazzi i brystet og ble utvist. Senere kom det frem at Materazzi skal ha sagt at «den hora jeg foretrekker er søsteren din».

Etter det holdt «ZZ» seg unna rampelyset i flere år før han i 2009 dukket opp som styremedlem i Real Madrid.

Fire sønner i Real

42-åringen var assistenten til Carlo Angelotti da Real Madrid forrige sesong vant både Champions League og den spanske serien. Så fikk han ansvaret for B-laget, eller Castilla som det heter i Madrid. Der har hans eldste sønn Enzo (19) debutert (oppkalt etter Enzo Francescoli fra Uruguay, som «ZZ» spilte sammen med i Marseille). I tillegg har han sønnene Luca (16), Theo (12) og Eliaz (9). Ingen av dem har fått noen sterke anbefalinger om å begynne med blokkfløyte. Det er fotball i Real Madrid som gjelder.

En stund ble det reist kritikk mot Zidane fordi han ikke hadde den trenerlisensen som kreves for å sitte på benken ved siden av Ancelotti. Det viste seg imidlertid at han hadde trenerkurs fra Frankrike som det franske fotballforbundet ikke hadde rapportert videre til Spania.

Les også

Utestengelse opphevet - Zidane får fortsette som hovedtrener

Har godt rykte allerede

Også redaktør av fotballmagasinet Josimar, Frode da Costa-Lia, tror Ødegaard tok en riktig beslutning da han valgte å la Zidane styre neste kapittel i utviklingen.

— Zidane hadde selv en spillestil som var blendende. Han var en av tidenes beste, få var så elegante som ham. Zidane har spilt under store managere. Det er klart at han har mye å tilføre.

- Men fordi Zidane var en god spiller trenger han ikke å bli en god trener?

— Nei, men han har allerede fått ord på seg i Real for å være en god spillerutvikler. Han har ledet Castilla, som rykket ned i fjor, til ledelse på tabellen. Utviklingsakademiet til Real Madrid er nok litt undervurdert. De kan mønstre flere 11-ere med spillere som er fostret opp i Real Madrid, men som spiller for andre lag i dag, sier Costa-Lia.

- Godt valgt av Martin

Josimar-redaktøren synes Martin Ødegaard har gjort et riktig valg.

— Du skal ha gode argumenter for å takke nei når du får et tilbud fra Real Madrid. Selv om han ikke skulle greie å etablere seg på Real Madrid-laget, er det ikke feil å være i den klubben. Han kan bli en europeisk verdensklassespiller som senere kan få plass i mange andre klubber, selv om han har noen syvmilssteg å ta, sier Costa-Lia.

16-åringen fra Strømsgodset greier sikkert å få en god tone med Zidane. Det trenger ikke å bli noen ulempe for fremtiden.

— Alle Real Madrid-supporterne tror at Zidane overtar A-laget når Angelotti gir seg, sier Bendik Eftang.

Les også

  1. - Dette viser at Real Madrid ønsker å vise frem gullkalven sin

  2. Her havner Ødegaard i skyggen av superstjernene

  3. Se vår sending om Ødegaards Real Madrid-overgang

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Martin Ødegaard