Fotball

Refser styret etter Bruun-Hanssens avgang

— De må begynne å se mer på seg selv, sier NHH-professor.

Roald Bruun-Hanssen er ferdig som daglig leder i Brann. NHH-professor Tor W. Andreassen mener styret, her representert ved styreleder Rolf Barmen, "må begynne å se mer på seg selv".
  • Kim Bøyum

Etter syv år i klubben ble det natt til tirsdag klart at Roald Bruun-Hanssen gir seg som daglig leder i Brann.

— Roald har gjort en fabelaktig innsats for klubben, og det ønsker vi å takke ham for, sa styreleder Rolf Barmen i en pressemelding.

Barmen uttalte i forkant av styremøtet mandag at styret "i det pågående evalueringsarbeidet har tillit til nøkkelpersonene i Brann".

Les også

Slik vil Norling endre Brann før 1. divisjon

— Når de sier de har tillit, hvorfor la ham gå? Det ser ut som at de gjør et synlig grep i en situasjon som sier at noen må bli ofret, sier professor i strategi og ledelse ved NHH, Tor Wallin Andreassen.

Mener styret slapp billig unna

Mens Bruun-Hanssens dager i klubben var talte etter det 13,5 timer lange styremøtet, fortsetter Rikard Norling som Brann-trener.

— Jeg mener at styret må begynne å se mer på seg selv. De burde spurt seg selv om de kollektivt som øverste organ i klubben burde stilt plassene sine til disposisjon. Daglig leder er ansatt av styret, og det tyder på at han blir utpekt som syndebukk. Styret lar Bruun-Hanssen dingle, så slipper resten fri, sier Andreassen.

Les også

Nekter å svare på om styret presset Bruun-Hanssen ut

Rolf Barmen svarer kritikeren på denne måten:

— Jeg tenker som jeg pleier å tenke når professorer på Handelshøyskolen uttaler seg om oss. Jeg er veldig glad for at de gjør det, og setter oppriktig pris på at de er engasjert. Så tenker jeg at det er vi som har kjent hele beslutningsprosessen her, sier Barmen.

- Andreassen mener dere burde stilt plassene til disposisjon?

— Han vet like godt som meg at det er noen demokratiske spilleregler som gjelder, og en av dem er at styret blir valgt på generalforsamlingen. Da forventer medlemmene at vi sitter til den neste generalforsamlingen, og hvis de mener noe annet, kaller de inn til en ekstraordinær generalforsamling.

- Forbausende passive

Også hodejeger Odd-Erik Marthinsen mener en klubb i Branns situasjon må gjøre store endringer.

— Ja, de var nødt til å signalisere en kulturell endring, for det gamle regimet har havarert. Det er grovt urimelig å legge skylden på bare én person, men alle kan ikke ta ansvar ved å gå. Da har du ingen klubb igjen. Derfor er det naturlig at daglig leder tar ansvar, men endringene må være langt større. Jeg har inntrykk av at det har vært et visst fravær av ydmykhet, i forhold til hva man ville ha sett i en slik situasjon i det ordinære næringsliv, sier Marthinsen.

I tillegg til å være på utkikk etter en ny daglig leder, skal det også ansettes en sportssjef og en speider i Brann.

— Av og til er det en god ting å gi seg. Det kan gi muligheten for klubben til å begynne på nytt. Men hvis dette er et resultat av en intern syndebukkjakt, så er det ikke bra, sier førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI om endringene i klubben.

Tor Wallin Andreassen er kritisk til Brann-evalueringen, men også til den jobben Brann-styret har gjort i nedrykkssesongen.

— De har de spilt seg ned en divisjon, uten at synlige grep har blitt gjort underveis. Styret har vært forbausende passive og ventet helt til slutten. Jeg mener de slapp billig unna, sier Andreassen.

Les mer om

  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann