Fotball

Dette står på spill for Start i den dramatiske innspurten

Tapte medieinntekter, tilskuerfall og spillere som forlater klubben. Det kan bli noe av realiteten ved et nedrykk.

Start jubler for mål mot Bodø/Glimt tidligere i sesongen. Nå håper de på en ny opptur på Lerkendal. JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

 • Steffen Stenersen

– Det vil være et tilbakeslag for de langsiktige målene vi har satt oss, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen i Start.

Det nærmer seg avslutningen på en turbulent og dramatisk sesong for Starts del. Søndag venter Rosenborg til en av flere skjebnekamper denne høsten. I utgangspunktet er det to kamper igjen, men det kan bli fire om Start havner på kvalikplass.

Nok en gang er heislaget Start involvert i nedrykksstriden, slik de har vært det så mange ganger tidligere, og nok en gang står det en del på spill for laget som satser tungt på å bli et etablert eliteserielag.

Da Fædrelandsvennen intervjuet Even Øgrey Brandsdal da Start kjempet om opprykk i fjor, mente han at forskjellen på spill i Eliteserien og 1. divisjon i 2018 var på rundt ti millioner kroner. TV-avtalen er en stor inntektskilde for norske klubber, men Brandsdal kunne fortelle at også sponsorinntektene hadde falt med cirka tre millioner kroner som følge av nedrykket i 2016.

Henrik Robstad og Start håper å kunne juble mot Rosenborg søndag, slik de gjorde på Lerkendal etter å ha satt inn 1–0 i cupkampen. JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

 • Fikk du med deg denne? Sesongen over for Børufsen: – Det er helt forferdelig

Tre millioner i forskjell

Christopher Langeland, arbeidende styreleder i Start, mener det ikke nødvendigvis trenger å være en altfor stor økonomisk byrde i forhold til å spille eliteserie.

– Alle forstår at man helst ønsker å være i Eliteserien også av økonomiske grunner. Men vi har en god markedsavdeling som overfor våre partnere har solgt inn en reise over flere år, og som ikke nødvendigvis preges av spill i 1. divisjon, sier Langeland.

– Det kommer også helt an på hvordan du presterer i 1. divisjon. Hvis man klarer å være blant de to-tre beste der, så blir det ikke så store forskjeller på medieinntektene, sier Langeland.

Forskjellen er cirka tre millioner viser tallene fra Norsk Toppfotball. Den laveste plasseringen i Eliteserien gir cirka åtte millioner kroner, mens en topplassering i 1. divisjon gir fem millioner kroner.

Start-spillerne har mye å spille for i slutten av sesongen. Her ved Elliot Käck, Tobias Christensen, Herolind Shala og Adeleke Akinyemi. VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Start budsjetterte i år med 5300 tilskuere i snitt. Det tallet ligger nå på 4721. Da må også Lillestrøm-kampen med over 10.000 tilskuere medregnes, hvor billettene gikk for én krone. Klubben hadde 4092 tilskuere i snitt i 1. divisjon i 2017.

– Vi har en kjempestor utfordring i å opprettholde og helst øke billettinntektene. Vi har ambisjon om, enten det blir 1. divisjon eller eliteserie, at det skal være flere seter fylt enn det vi har klart i år, sa Langeland til Fædrelandsvennen tidligere i uka.

Start har brukt store penger på investeringer i nye spillere, støtteapparat og administrasjon siden investorene i Start En Drøm kom inn i klubben i fjor sommer. Start budsjetterte med å gå 30 millioner i minus i år, men Langeland bekrefter nå at det tallet vil bli høyere.

– Vi har investert betydelig mer enn vi hadde sett for oss på dette tidspunktet, så det økonomiske resultatet til Start blir ikke noe bedre av det. Forskjellen er at det er et kontrollert underskudd, sier Langeland, som ikke ønsker å si nøyaktig sum.

Ferdig med investeringsfasen

Spørsmålet er om Start klarer å holde på spillere som er hentet inn for store summer, og som ikke på noen måte hadde sett for seg spill i landets nest øverste divisjon.

– Det vil selvsagt ikke være helt optimalt for utviklingen av våre spillere. Nå har vi investert i så pass mange unge spillere det siste året, at uansett divisjonsstatus har vi ingen store planer om å hente veldig mange nye spillere. Den investeringsfasen er vi ferdig med i stor grad. Fra mitt ståsted vil jeg se på det som en selvfølge at de som har vært med og bidratt i år blir med neste år også, uansett hva skjebnen vår blir, sier sportslig leder Karlsen.

– Vil et nedrykk ha noe å si for din posisjon?

– Nei, jeg vil føle meg i samme båt som de andre. Da vil jeg hjelpe til med å få dette laget opp igjen, sier Karlsen.

Tor-Kristian Karlsen, sportslig leder i Start. FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Han fikk tidlig i sesongen en del kritikk for spillerne han hadde hentet inn og sammensetningen av stallen, noe han også tar selvkritikk på.

– Vi har gjort noen feil som i hovedsak har vært mine feilvurderinger, som vi muligens må betale dyrt for. Når det er sagt er jeg optimistisk på at vi skal redde plassen, og kunne se inn i 2019 med ro og stabilitet, sier Karlsen.

– Har en intensjon om å være her i to år til

Start-trener Kjetil Rekdal nekter å ha fokus på hva et nedrykk vil bety.

– Det er en reell situasjon. Jeg er ganske iskald på den biten der. Vi skal spille to kamper, og der kan alt skje. Å spekulere i noe nå er bortkastet tid, sier Rekdal.

– Vil et nedrykk gjøre noe med din posisjon i klubben?

– Det blir samme svaret, det er feil fokus. Jeg har kommet til Sørlandet og har en intensjon om å være her i minst to år til. Hvis ikke noe helt spesielt skjer vil ikke det endre seg, sier Rekdal.

Spillerne sier de skal gjøre alt i sin makt for å unngå at Start rykker ned til 1. divisjon.

– Jeg har ikke lyst til å spille i 1. divisjon, derfor skal vi få jobben gjort. Vil man nå toppen må man være forberedt på å spille på alle nivå, men 1. divisjon er ikke vårt fokus nå, sier Damion Lowe.

Damion Lowe (t.h) og Afeez Aremu på treningsfeltet til Start fredag. Steffen Stenersen

– Det er nå det skjer. «Make it or break it». Vi må være klare mentalt, og innstilt på viktigheten av de to kommende kampene. Et nedrykk vil ikke være det klubben og vi ønsker, men fotball er fotball. Jeg er uansett sikker på at klubben kommer til å nå sine mål, om det tar ett, to eller tre år, sier Herolind Shala.

Les mer om

 1. IK Start
 2. Fotballpakka

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Over ti millioner i forskjell: Dette står på spill for Start i opprykkskampen

 2. FOTBALL

  Dramaet i avslutningen preger Starts konkurrenter: - Man kjenner på det. Noe annet ville vært å lyve

 3. FOTBALL

  Start-treneren før skjebnekampen: – For Start, for Kristiansand og for Sørlandet er det ekstremt viktig

 4. FOTBALL

  Kabran vil bort fra Start

 5. FOTBALL

  Nøkkelspiller innstilt på å bli værende i Start: – Gutta trenger meg

 6. FOTBALL

  Starts styreleder om kvalikkampene: – Hadde hatt høyere skuldre for ett år siden