Fotball

Idrettens største farser: Når stjernene ikke vil vinne

Her er fem av idrettens største skampletter og kontroverser.

Det var nordisk forbrødring da publikum fulgte EM-kampen i 2004 mellom Danmark og Sverige. Med 2-2 gikk begge lag videre, mens Italia røk ut.
 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Håndball-VM kan muligens ende i farse søndag. Bakgrunnen er at seedingen for OL-kvalifiseringen endres radikalt om Norge ikke vinner gullet.

 • Les de utrolige historiene: En idrettsverden full av juks og fanteri

Da går nemlig VM-åtteren til OL-kvalifisering og i tillegg rett inn i en meget lett gruppe mot Japan og Tunisia. Dersom Norge blir slått ut i semifinalen vil man altså fort ha et scenario der «ingen» vil vinne kampen om 7. og 8.-plassen søndag morgen.

Kampen kan derfor bli en farse. Det blir i så fall ikke den første:

Badminton-skandalen

OL I LONDON 2012: Etter to kontroversielle kvinnekamper i OL besluttet Det internasjonale badmintonforbundet (BWF) å tiltale åtte spillere for ikke å ha gjort sitt beste for å vinne. Det var dårlig stemning i badmintonhallen da det var tydelig at lagene i to doublekamper for kvinner gjorde sitt beste for å tape. Fire doublelag var involvert: Ett fra Kina, ett fra Indonesia og to fra Sør-Korea.

Dommer Torsten Berg snakker med spillerne fra Kina og Sør-Korea under London-OL.

Publikum i Wembley Arena buet da de kinesiske verdensmestrene Yu Yang/Wang Xiaoli og deres sørkoreanske motstandere Jang Kyung-eun/Kim Ha-na prøvde å overgå hverandre i feilslag i et forsøk på å tape den siste gruppekampen.De åtte badmintonspillerne ble senere diskvalifisert for å ha skadet sportens anseelse. Lagene var allerede klare for kvartfinalene, og ønsket om å tape handlet om å få gunstigere vei i utslagsrundene.

– Vi respekterer avgjørelsen om diskvalifikasjon fullt ut. Våre spilleres oppførsel på banen stred mot de olympiske idealer og fair play, og den kinesiske delegasjonen er lei for det som skjedde, het det i en uttalelse fra Kinas OL-lag.

Ikkeangrepspakten

VM I LANDHOCKEY 2006: Uavgjort ville sende både Tyskland og Sør-Korea videre i landhockey-VM. Det ble knapt løsnet et skudd i 0-0-kampen.

På tribunen satt Nederlands lag hjelpeløst og så semifinalebilletten forsvinne. Med seier til det ene laget ville nederlenderne gått videre, men både de og publikum forsto tidlig at det ikke ville skje. Publikum pep mot både vertslandet Tyskland og Sør-Korea, uten at det fikk lagene til å bryte sin ikkeangrepspakt.

– Hvorfor skulle vi risikere noe for nederlendernes skyld? Klart det er synd for dem, men det viktigste for oss var å gå videre. Jeg er lei på vegne av våre tilhengere, men vi skal gi dem noe å se på i semifinalen i stedet, sa Tysklands måljeger Christopher Zeller.

Nederlandske journalister spurte Tysklands landslagssjef Bernhard Peters om utfallet var avtalt.

– Jeg snakker ikke koreansk, svarte han.

Fotballparodien

FOTBALL-VM I 1982 : Ettmålsseier til Vest-Tyskland over Østerrike ville sende begge lag videre. Tyskland scoret et tidlig mål, og siden trillet lagene ball midt på banen i den minst gjennombruddshissige fotballkamp som noen gang er spilt.

Her jubler Algeries Lakhdar Belloumi etter å ha scoret vinnermålet mot Vest-Tyskland i 1982. Men Algerie røk ut etter at Vest-Tyskland slo Østerrike 1-0. - De arrangerte det slik at vi skulle bli slått ut, Østerrike slapp inn mål slik at deres naboer også kunne gå videre, har Lakhdar Belloumi uttalt etterpå.

Det ble selvfølgelig 1-0 til Vest-Tyskland etter en kamp der spillerne flyttet ballen som om den skulle vært en brikke – til stor fortvilelse for tilskuerne. En «happening» som varte i samfulle 90 minutter.Da var det Algerie som ble offer for fotballparodien, og skandalen førte til at avsluttende kamper i en VM-gruppe siden da alltid er blitt spilt samtidig.

Black Sox-skandalen

WORLD SERIES BASEBALL 1919: Storgamblere som kjøper opp idrettsstjerner for å fikse resultat i kamper er slett ikke noe nytt fenomen.

Den såkalte «Black Sox-skandalen» regnes som en av de største i idrettens historie. Skandalen fant sted i 1919 under World Series i baseball. Chicago White Sox tapte mot Cincinnati Reds, og åtte White Sox-spillere ble i ettertid beskyldt for å ha tapt med vilje mot at de fikk penger fra gamblere.

Spillerne ble frikjent i retten, men ble utestengt fra baseball.

Den nordiske forbrødringen

FOTBALL-EM 2004: Mathias Jonson fra danske Brøndby ga Sverige 2-2 i nest siste minutt av den nordiske brødreduellen mot Danmark. Dermed gikk det akkurat slik Italia fryktet.

Både Sverige og Danmark gikk til kvartfinale i EM med 2-2-resultatet, og de siste minuttene ble en skandale der svenskene trillet ball på egen 16-meter mens nærmeste danske var 20 meter unna. Dommeren blåste av kampen før tilleggstiden på to minutter egentlig var ute.

Italias fotballpresident Franco Carraro var fortørnet etter 2-2-kampen mellom Sverige og Danmark.

Etter 2-2 jublet både de røde og de gule i Porto – mens italienerne på pressetribunen raste og fortvilte.– Det er ingen tvil om at utviklingen i kampen viste at Danmark og Sverige ønsket å spille uavgjort. Selvsagt, men hvordan skal vi klare å bevise det?, sa Italias fotballpresident Franco Carraro.

– Alle som har sett kampen så to lag som ville vinne. Det ble 2-2, men det var ingen som prøvde å få til nettopp det resultatet. Det er latterlige beskyldninger, vær snill ikke å spørre meg mer om det, sa Danmarks landslagssjef Morten Olsen.

 • Kilder : NTB, Wikipedia, 100 % Sport
 1. Les også

  Norges keepertrener frykter at lag vil tape med vilje i håndball-VM

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5