Fotball

Høgmo slår tilbake mot påstander om sjokkuttaket

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tilbakeviser at det ble gjort forandringer på laguttaket tett inn mot Ungarn-kampen søndag.

LANDSLAGSSJEFEN SVARER: Per-Mathias Høgmo avviser påstander om at han ombestemte seg om laguttaket kort tid før Ungarn-kampen. Her er han på flyplassen dagen etter playoff-tapet.
  • NTB

TV 2 meldte fredag — ifølge kilder i landslagsmiljøet - at Marcus Pedersen var inne på laget for så å bli tatt ut igjen.

— Det kan jeg avvise, sier Høgmo til NTB.

Les også

«Jeg tror alle spillerne ble overrasket av laguttaket. Vi bommet med taktikken.»

Landslagstreneren er også klar på at «spillermøtet ikke ble utsatt ti minutter på grunn av usikkerhet omkring laget».

— Vi fulgte vanlige rutiner der laget ble offentliggjort på spillermøtet. Før det blir aktuelle spillere involvert i sine roller og dødballer og lignende. Dette er som oftest flere enn elleve spillere.

— Utsettelsen av spillermøtet hadde ingenting med laguttaket å gjøre, men det faktum at avreisen til stadion ble utsatt med ti minutter, sier Høgmo.

Norge tapte 1-3 sammenlagt i EM-playoff-en etter 1-2 borte i returoppgjøret for seks dager siden.

- Diskusjoner

NTB møtte Høgmo utenfor Fornebu Arena lørdag. Han skulle se NM-finaler der og så RBK-Sarpsborg på Ullevaal søndag.

— Vi hadde en diskusjon om plan A, plan B og plan C. Rekkefølgen på plan A og B hadde vi gode diskusjoner rundt. Vi valgte å starte med plan A. Den gikk ut på å åpne motstanderen via bakken og i mellomrom og bakrom.

MANGE SPØRSMÅL: Per-Mathias Høgmo var omringet av norske journalister dagen derpå.

For landslagsledelsen var en av vurderingene om Pedersen eller Markus Henriksen skulle spille på topp.En annen var om Martin Ødegaard skulle inn på laget. En mann omtrent «hele» Norge har ropt på i et år.

Han viste seg å bli for lett i likhet med Mohamed Elyounoussi. Begge ble tatt av ved pause etter et tøft møte med ungarske muskler og løpskraft.

Inn kom Pedersen og Pål André Helland.

Les også

Ekspertene svært kritisk til Høgmo: - Reiser et ubehagelig spørsmål

Kritikk

Formspiller Pedersen ble plassert på benken. I stedet spilte Henriksen spiss. Kritikken mot Høgmo har vært hard i ettertid.

Vegard Forren sa til Romsdals Budstikke at spillerne ikke hadde blitt drillet i den oppstillingen.

— Hvordan har den siste uka vært for deg?

— Man har selvfølgelig brukt tid på å tenke gjennom de to kampene og sett på hva man kunne gjort bedre. Det gjør jeg alltid. Det har vært mye vanskelige å legge bak seg slike kamper enn det er vanligvis for å si det sånn. Det har kvernet litt rundt ja.

— Vi var svært skuffet etter kampen. Vi hadde selv gledet oss og ikke minst håpet at folket skulle få oppleve et EM. Gjennom en god kvalifisering var jo forventningene veldig høye. Vi var 17 minutter unna å vinne gruppa og så videre. Favorittstempelet i mediene ble veldig stort selv om vi sa at det ble to jevne kamper. Da ble nedturen veldig stor. Dette er kortversjonen, sier Høgmo.

Skuffet

— Hva sier du om kritikken fra noen spillere? Føler du at tilliten til dem må bygges opp igjen etter dette?

— Det var samme inngang til kamp som tidligere. Bakgrunnen for de valgene vi gjorde var jo basert på det vi opplevde hjemme mot Aserbajdsjan (0-0). Der slet vi veldig med å bryte dem ned. De grove linjene lå der hele veien. Det var små detaljer som ble diskutert mot slutten.

— Vi er alle skuffet etter dette etter at vi gjorde en veldig solid kvalifisering. Så er det slik at når vi ikke lykkes i to kamper der vi har så mye trykk og såpass mange sjanser, så blir man veldig skuffet.

For Norge venter trolig to kamper i mars og to i juni før VM-kvalifiseringen åpnet til høsten - mot Tyskland.

(©NTB)

Les også

  1. «Høgmo tar ikke selvkritikk. Han viker ikke en tomme»

  2. NFF tapte 50 millioner kroner på EM-missen

  3. Slik forklarer fotballtoppene at kravet om EM-spill ikke gjelder likevel

  4. Høgmo overrasket spillerne med sjokkuttaket

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Per-Mathias Høgmo