Fotball

Quaison sendte Sverige til himmels – Polen venter i playoff-finale

(Sverige – Tsjekkia 1–0 e.e.o.) Langt inn i ekstraomgangene ble Robin Quaison (28) Sveriges store helt da han senket den tsjekkiske VM-drømmen.

SVENSK EKSTASE: Robin Quaison jublet hemningsløst med Alexander Isak og Anthony Elanga etter sin scoring andre ekstraomgang.
  • Hans Christian Boge-Fredriksen, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Med 109 minutter passert på klokken fikk Quaison ballen i mellomrommet, og spilte videre til Alexander Isak i feltet. Real Sociedad-spissen la den igjen til Quaison, som hadde kommet seg inn i feltet.

Han gjorde ingen feil, og plasserte ballen bak Tsjekkia-keeper Tomás Vaclík.

– Det er en bra kveld, men vi må ikke glemme at det er en kamp til. Den kampen er viktigere. Det var godt å vinne denne, men det betyr ingenting - om vi ikke vinner den neste, sier Quaison til TV4.

Tsjekkia klarte aldri å slå tilbake, og dermed er Sverige klare for kvalifiseringsfinalen borte mot Polen tirsdag. Vinneren av den kampen går til fotball-VM i Qatar i november.

GRATULASJONER FRA ALLE KANTER: Matchvinner Robin Quaison (nummer 22) i møte med Zlatan Ibrahimovic og Janne Andersson (med ryggen til) etter kampen.

– Det satt langt inne. Vi slet med å finne åpningene, men det var et fantastisk mål. Fantastisk kombinasjon av Robin og Alex, sier Sverige-profilen Emil Forsberg til TV4.

– Vi skal fortsette å kjempe, som vi har gjort i hele kvalifiseringen. Jeg tror på sjansene våre, sier Quaison.

– Nå har vi alle muligheter, sier landslagssjef Janne Andersson til TV4.

Mot Polen vil også Zlatan Ibrahimovic, som sonet karantene torsdag, være tilgjengelig igjen. Tidligere denne uken fikk han spørsmål om Erling Braut Haaland:

Polen skulle i utgangspunktet spilt mot Russland i sin semifinale, men som følge av invasjonen av Ukraina ble russerne utestengt.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) besluttet å ikke hente inn en erstatter for Russland, og i stedet sendte de Polen rett til playoff-finalen. Det fikk Andersson til å reagere.

– FIFA tok riktig beslutning til slutt hva gjaldt Russland, men beslutningen er dessverre helt tullete i et sportslig perspektiv, sa Andersson i en pressemelding.

Andersson reagerte blant annet på at Polen ikke måtte bruke krefter i en tellende kamp, og dermed ville stille uthvilte i finalen.

For samtidig som Sverige og Tsjekkia barket sammen i semifinalen, spilte Polen 1–1 i en privatlandskamp mot Skottland. Der stilte Polen med et reservepreget mannskap, og stjernespissen Robert Lewandowski var blant dem som startet kampen på benken.

– Det blir litt tøffere, men sånn er fotballen. Vi har et bra støtteapparat, så vi skal bli klare til den kampen, sier Quaison på spørsmål om betydningen av at Polen kunne spare spillere mens Sverge måtte ut i ekstraomganger.

– Det er klart det sitter i, men det er bare å få litt behandling og bade litt så blir man klar til tirsdag, sier Forsberg.

– Vi skal være fulladede i Polen på tirsdag, forsikrer Andersson etter torsdagens seier.

Les også

  1. Sjokktap for Italia - europamesteren mister VM igjen

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Sveriges herrelandslag fotball
  3. Tsjekkias herrelandslag fotball
  4. Fotball-VM i Qatar