Solbakken om suksessen: – Vi har fortsatt en del å gå på

ULLEVAAL (VG) Ståle Solbakken gjorde sin kanskje beste kamp for Norge på sidelinjen. Men mener at landslaget langt fra er ferdig utviklet – tross suksessen i Nations League-åpningen.

TAKK, ERLING: Ståle Solbakken ga en Erling Braut Haaland en god klem da tomålscoreren ble tatt av.

Solbakken har fått nesten full uttelling med 10 av 12 mulige poeng, fem Braut Haaland-scoringer, et forsvarsfunn i Leo Skiri Østigård, pluss at landslaget har fått en ny bredde. Hele 21 spillere har vært på banen i de fire kampene.

– Vi har fortsatt en del å gå på i flere av spillets faser, men det går fremover. Det har dukket opp noen spennende konstellasjoner, sier Solbakken på VG spørsmål.

Han satte bremsene på i pressekonferansen etter seieren. Landslagssjefen snakket nesten mer om Erling Braut Haalands defensive bidrag enn to scoringer og en assist som fikk Ullevaal stadion til å riste i grunnvollene.

– Han tok mye større del i det defensive arbeidet, slik at svenskene ikke fikk ro. I tillegg scorer han et fint mål med hodet. Han hadde mange sjanser mot Slovenia. Han er selvsagt den største matchvinneren vår, men han må serveres han også, sier Solbakken.

Men seieren over Sverige ble den største festen på Ullevaal på mange år. Norge fikk nasjonalarenaen til å koke og på sidelinjen gjorde Solbakken det meste riktig.

Han traff med seks endringer fra Slovenia-skuffelsen torsdag og var rask på labben med byttene i 2. omgang. Han brukte totalt 16 spillere i Ullevaal-festen.

– Veldig god coaching, sier Solbakken med et smil selv.

– Bra før kampen og tre gode bytter. Noen ganger klaffer det. I dag var det veldig bra. Jeg er redd for at du ikke har sett det, sier landslagssjefen henvendt til VGs reporter.

Keeper Ørjan Nyland har spilt samtlige minutter. Solbakken har brukt to ganger ti utespillere. Bare ni mann har vært på banen i samtlige fire kamper.

Midtstopper Leo Skiri Østigård er den eneste ved siden av keeper Nyland som har vært på banen i samtlige seks timers spill.

HENGER HØYT: Leo Skiri Østigård gjorde en ny sterk kamp sammen med Stefan Strandberg i midtforsvaret.

– Han er ekstrem i lufta og god i egen boks. Han må bli bedre med ballen, noe han har blitt etter at han kom til Italia. I tillegg må han ha et litt roligere hode. Han må ikke være så opptatt av å være muskelmann. Men Leo har gjort fire solide kamper, sier Solbakken om spilleren som provoserte svenskene med å peke nese til de svenske supporterne på Ullevaal.

«Cannavaro-kopien» fra Åndalsnes debuterte mot Slovakia i mars og har fått sitt store gjennombrudd i disse Nations League-kampene.

– Dette betyr veldig mye for meg. Jeg har ikke tapt for det norske landslaget ennå, sier han til VG.

– Jeg har alltid hatt troen på at jeg kan levere når jeg får muligheten. Jeg har fortsatt mye å jobbe med, men det er godt å vinne kamper, sier Østigård.

Han fungerte godt i midtstopperpar med Stefan Strandberg, som ikke har spilt i Serie A for Salernitana siden 7. november i fjor. Det bekymrer Ståle Solbakken.

– Tar vi for oss forsvarsspillerne på denne samlingen, er det kun (Andreas) Hanche-Olsen og Leo som har spilt regelmessig de siste månedene. Det må vi ha en forandring på, sier han og er spent på hva sommeren vil bringe av klubbskifter.

Nations League avgjøres i slutten av september. I løpet av fire dager møter Norge Slovenia borte og Serbia hjemme. Slovenerne stjal et poeng fra serberne søndag kveld. Dermed har Norge tre poeng å gå på til Serbia før de avgjørende kampene. Men gruppeseier og opprykk til nivå A i den neste Nations League-utgaven er Solbakken foreløpig ikke opptatt av.

– Det bruker jeg ikke tid på. Jeg håper bare spillerne kommer tilbake i samme forfatning. At spillere som skal skifte klubb får spilletid. Vi har hatt litt lite spilletid, spesielt bakover i banen. Da vil vi være bedre rustet, mener Solbakken.

VM-plassen røk i fjor høst. Men starten på dette landslagsåret kunne nesten ikke ha vært bedre. Norge klarte ikke å avgjøre 0–0-kampen mot Slovenia torsdag, men står ellers med fem seire og en målforskjell på 17–3 hittil i 2022.

Men fem seire og en uavgjort er ikke rekord fra starten av et år.

Åge Hareide åpnet sin tid som landslagssjef med seks strake seire i 2004. Det samme gjorde Egil Olsens Norge i 1995.