Fotball

– Solbakken hevdet at RBK kunne gå konkurs

Gunnarssons agent forteller om Jim Solbakkens rolle i spillet mellom Rosenborg, Vålerenga og Stabæk sommeren 2011.

GA FORKLARING: Agent Arnor Gudjohnsen kom med oppsiktsvekkende uttalelser om kollega Jim Solbakken da han vitnet i retten onsdag. Til høyre John Christian Elden.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
INNBLANDET: Arnor Gudjohnson sier at Jim Solbakken (bildet) hadde en nøkkelrolle da Veigar Pall Gunnarsson havnet i Vålerenga i stedet for Rosenborg.

SANDVIKA (aftenposten.no): Agent Arnor Gudjohnsen ble sommeren 2011 kontaktet av Veigar Páll Gunnarsson.

Den daværende Stabæk-spilleren ønsket at den islandske agenten skulle representere ham ved en overgang videre fra Stabæk.

– Han ringte meg og fortalte at Rosenborg muligens var interessert. Han sa at dette antakeligvis ville bli hans siste kontrakt i karrièren, og da handlet det om å få til en veldig god kontrakt. Vi bestemte oss for å gjøre vårt ytterste for å få det til, sier Gudjohnson.

Gunnarsson sier at han av RBK ble tilbudt en årslønn på 3 millioner kroner fra RBK. Tilbudet fra Vålerenga var i utgangspunktet 2,4 millioner, men ble forhandlet opp etter hvert.

 • Les også:

Les også

 1. - Tenkte «Er jeg så lite verd?»

 2. Nå skal Gunnarsson forklare seg

 3. Hovedperson i birolle

Jim Solbakken har i sin vitneforklaring fortalt at han jobbet med Gunnarssons overgang fra og til franske Nancy i 2010 og 2011. Gunnarsson fortalte selv at han først ønsket seg til Rosenborg. Kort tid etter at forhandlingene med RBK startet, sier Gudjohnsen at han kjente at Gunnarsson ble presset, og at deler av dette presset kom fra Solbakken.

– Det var følelsen jeg fikk. Kanskje hadde noen interesse av å selge til Vålerenga. Det ble sagt ”det er langt å flytte, Vålerenga er en bedre klubb”, slike ting, sier Gudjohnsen til media etter vitneforklaringen.

Ba Gunnarsson tenke seg om

Gudjohnson forteller på spørsmål fra aktor Morten Stene om Solbakkens rolle rundt overgangen som tok Gunnarsson til Vålerenga for 1 million kroner sommeren 2011. Han hevder sågar at Solbakken formidlet til ham at han trodde RBK kunne gå konkurs. Kontakten skjedde via e-post og telefon.

Stene: – Hvordan forløp samtalene dine med Jim Solbakken?

Gudjohnsen: – Han sa at Veigar måtte tenke seg godt om før han signerte for Rosenborg. Han ønsket at han skulle signere for Vålerenga. Rosenborg var i en dårlig økonomisk situasjon. Han sa til og med at han trodde Rosenborg ville gå konkurs.

Stene: – Kjente du til tilstanden i norsk fotball på det tidspunktet?

Gudjohnsen: – Ikke noe spesielt.

Stene: – Kjente du til Rosenborg?

Gudjohsen: – Jeg kjente selvfølgelig til Rosenborg at det var lag nummer én. Jeg kjente til laget gjennom europacupkamper.

Stene: – Etter det du visste, var det noen fare for at RBK skulle gå konkurs?

Gudjohsen: – Ikke i det hele tatt. Men jeg lurte på om han kanskje hadde noe innsideinformasjon.

Stene: – Kan det ha vært en misforståelse her? At det var Stabæk han sa var i ferd med å gå konkurs, og ikke Rosenborg?

Gudjohnsen: – Jeg kan ikke tenke meg det, for han prøvde å trekke Veigar fra Rosenborg.

Stene: – På hvilken måte?

Gudjohnsen: – På den måten at han ønsket at Veigar skulle skrive under for Vålerenga.

Stene: – Fikk du inntrykk av at Solbakken kontaktet deg på vegne av Vålerenga?

Gudjohnsen: – Ikke nødvendigvis.

Stene: – Hvilken rolle tror du han hadde i dette her?

Gudjohnsen: – Som en kontaktperson mellom Stabæk og Vålerenga, sier Gudjohnsen.

Fra vitneboksen forteller han at han opplevde kontakten direkte med Vålerenga som dårlig. Gudjohnson fikk 200 000 i agenthonorar, selv om tilbudet fra VIF først var på 500 000. Med Rosenborg hadde han hatt direkte kontakt med sportsdirektør Erik Hoftun.

I møte med media etter vitneforklaringen fikk han spørsmål om hans reaksjon på Solbakkens påstand om at han trodde RBK kunne gå konkurs.

– Jeg oppfattet det som merkelig. At vi nesten hadde en avtale med RBK, og så skulle de kunne gå konkurs, det var rart, sier Gudjohnsen.

Solbakken avviser RBK-involvering

Gunnarsson forteller selv at husker at Solbakken var involvert i overgangen til Nancy, men at han tror det var Gudjohnsen som bisto ham i overgangen tilbake fra Frankrike. Han kan ikke erindre detaljene rundt Solbakken og Gudjohnsens roller i disse overgangene.

Solbakken avviste under sin vitneforklaring at han var involvert.

– Jeg fikk beskjed om at Vålerenga ønsket Veigar. De ringte meg og sa at de ønsket ham. Jeg hadde nummeret hans, og Veigar bekreftet at han ville til Vålerenga. Underveis informerte Veigar om at han hadde signert med en islandsk agent, og da var jeg koblet av saken, sa Solbakken.

Han avviste at han var involvert i Rosenborgs jakt på spilleren. Solbakken var agent til Herman Stengel, som er den andre sentrale spilleren i overgangssaken.

Forsvarer Peder Morset viser til et politiavhør, der Gudjohnsen skal ha sagt at han og Gunnarsson snakket om at det beste kanskje kunne være å samarbeide med Solbakken. Gudjohnsen sier at dette kan være riktig, uten at han husker dette.

Fire tiltalte

Tre Stabæk-ledere og én Vålerenga-leder er tiltalt for grovt bedrageri. Inge André Olsen, Lars Holter-Sørensen (begge Stabæk), Truls Haakonsen (VIF) og et tidligere styremedlem i Stabæk (anonymisert av familiære hensyn) risikerer alle opp til seks års fengsel hvis de dømmes i tingretten i Asker og Bærum.

I 2011 ble Vegair Páll Gunnarsson solgt fra Stabæk til Vålerenga for 1 millioner kroner. Samtidig kjøpte VIF en opsjon på Herman Stengel for 4 millioner kroner. Aktoratet prøver å bevise at prisen på Gunnarsson ble satt kunstig lavt. Dette fordi Nancy hadde rett på 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg. De tiltalte hevder på sin side at overgangene var separate.

Forsvarere er Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og Peder Morset. I tillegg forsvares Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS av John Cristian Elden.

Politiadvokat Morten Stene og Iselin Håvarstein fører saken for Asker og Bærum politidistrikt.

Tingrettsdommer Nils Ole Bay er administrator under hovedforhandlingene.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Fotball 1. div
 3. Vålerenga Fotball
 4. Stabæk Fotball