Fotball

« Vi kommer til EM, men vi må løfte prestasjonen for å hevde oss der»

BLOGG: Det norske kvinnelandslaget fikk en liten kalddusj i varmen på Ullevaal.

Det var østerrikerne som hadde størst grunn til å være fornøyde med uavgjort på Ullevaal. NTB Scanpix

 • Lars Tjærnås

Norge og Østerrike er de to desidert sterkeste lagene i gruppa, og begge kommer nesten garantert til å delta i EM i Nederland. Norge har vært best av de beste i puljen, uten poengtap før kvelden.

Den defensive delen av spillet har vært en mur så langt i kvalifiseringen. Null baklengs de fire første kampene vitner om en struktur og intensitet som minner litt om jubel-mesterskapet i Sverige for tre år siden, da vi spilte oss helt fram til en finale vi burde vunnet.

Offensivt har det vært langt mer varierende. Selv med ti scoringer på fire kamper har særlig det etablerte angrepsspillet kladdet i lange perioder.

Det lugget lenge denne glohete sommerkvelden også. Østerrike presset oss høyt, og midtstopperne våre slet med presisjonen i oppspillene.

Les også

Norge rotet bort seieren i sluttminuttene

På høy tid med Ullevaal

Vondt ble til verre da Nora Holstad Berge gjorde en gigantisk tabbe med å bomme på et langt oppspill. Nina Burger var kjølig alene med Ingrid Hjelmseth— og vi hadde fått vårt første baklengsmål gjennom kvaliken.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Det var på høy tid at også jentene får spille på vår nasjonalarena — for første gang siden de møtte Belgia her i 2013. Det er i alle fall ikke mangel på gode prestasjoner eller stolte øyeblikk som har holdt dem vekk. De har over lang tid vært våre største fotball-garantister for suksess.Utligningen til 1-1 var verdig selv de største stadioner . Maren Mjelde skrev en lærebok i temaet "strak vrist" da hun dundret inn et skudd fra drøyt 20 meter etter et godt angrep som startet ute til venstre.

Les også

Hegerbergs stikk til fotballgutta: - Kan ikke komme 45 minutter for sent

Lysende fremtid

Det er all grunn til å være optimistisk for framtiden. De beste spillerne er i en alder der de vil bare bli enda bedre, ikke minst fordi flere av dem spiller på høyest mulig nivå i hverdagen.

Ada Stolsmo Hegerberg vant ikke bare Champions League med Lyon, hun var mye av årsaken til at de vant den. Hun viste et par detaljer også i kveld som dokumenterte hvorfor hun scorer så hyppig. Vendingen og avslutningen etter en snau halv time holdt høyt nivå, men ga ikke scoring. Siste kvarterert før pause var det bortelaget som holdt i taktstokken, mens vi ble overraskende ofte løpende etter.

Kaptein og målscorer Maren Mjelde oppsummerte det like enkelt som riktig i pausen da hun fastslo at "vi må være mer presise".

Ti minutter etter pause var vi bade presise, smarte og dyktige. Et vakkert innlegg fra venstreback Andrine Tomter fant en høytflyvende Isabell Herlofsen i feltet. Norges sterke spiss stusset ballen behersket i hjørnet, hennes tredje scoring i kvaliken.

Vi hadde bare delvis kontroll, og slapp gjestene til en gigantisk mulighet ti minutter før slutt.

Det holdt ikke inn til tre nye poeng og et nytt kvantesprang på veien mot EM. Ny misforståelse der begge midtstopperne "solgte seg" i dueller ga Østerrikes beste spiller Laura Feiersinger sjansen til å trille inn 2-2. Det vil være blank løgn å påstå at det var direkte ufortjent.

Les også

Hegerbergs oppskrift for norsk mesterskapssuksess

Må heve oss

Roger Finjord uttalte til NRK at han var fornøyd med poengfangsten, fordi vi holder Østerrikerne bak oss. Spillet bør han ikke være like tilfreds med.

Vi kommer til EM, men vi må løfte prestasjonen for å hevde oss der når den tiden kommer.

Først og fremst må vi beherske kombinasjonen av høyt tmpo og tilsvarende presisjon offensivt. I kveld greide i i lange perioder kun en av delene, og skapte få sjanser. Det positive er selvsagt at vi var effektive, og seieren var langt fra ufortjent. Vi vet også at vi har flere spillere i bakhånd, ikke minst Caroline Graham Hansen, som kommer til å berike oss når hun er tilbake.

I mellomtiden får vi glede oss med et lag som sjelden taper— og som alltid kvalifiserer seg til sluttspill.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

 1. Les også

  Høgmo kan ikke love trønderbataljonen ny tillit

 2. Les også

  «Tenk om de norske spillerne hadde vist samme glød mot Ungarn»

 3. Les også

  Trønderbataljonen reddet Norge: - Trenger du hjelp, ring en trønder!

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Norge skuffet stort, men én spiller får ros av Tjærnås

 2. FOTBALL

  AaFK-helten etter historisk nettsus: − En utrolig deilig følelse

 3. FOTBALL

  Sandnes Ulf-treneren: – Vi spilte årets unntakskamp

 4. MENINGER

  Tjærnås hyller Liverpools oppvisning: «4–0 ble en løgn»

 5. FOTBALL

  Ottervik og kulturministeren holdt tale for Rosenborg

 6. FOTBALL

  Tjærnås-børsen: – Han var lagets viktigste aktør