Fotball

Stabæks nye trener: - Kan ikke love suksess

«Den gale spanjolen» Antoni "Toni" Ordinas har sett Stabæk gå fra topp til bunn på under ett år. Nå er det han som må redde restene.

"Toni" Ordinas er engasjert og tydelig på treningsfeltet. Da Aftenposten var på Nadderud før dagens møte med Brann var det ingen tvil om hvem som var sjefen. Men klarer spanjolen å lede Stabæk ut av nedrykksstriden?
  • Mats Slaastad Birkelund

Billy McKinlay skulle føre arven etter Bob Bradley videre. Men da Stabæk gikk fra et topplag til et bunnlag ble skotten sendt på dør. Nå må 42-åringen fra Mallorca rydde opp på Nadderud.

— Bob Bradley satte en veldig høy standard for prestasjoner i klubben. Det er helt fair å si at vi ikke forventer å være der vi er nå. Det er press på meg, men det kommer ut fra hva jeg selv forventer av meg. Jeg kan ikke love at jeg vil føre Stabæk til suksess i Tippeligaen, men jeg har sterk tro på at vi vil klare dette, sier Ordinas til Aftenposten.

Den tidligere juniortreneren fikk ansvaret med å lede fjorårets bronselag ut sesongen da McKinlay forsvant ut portene for en drøy uke siden. Det pinlige europacuptapet for walisiske Connah's Quay Nomads ble dråpen i det allerede overfylte begeret. Han er blitt vurdert tidligere, men nå var det Ordinas sin tur.

Les også

Bekreftet: Stabæk-treneren har fått sparken

Drømmestart

— Jeg gleder meg. For det første er jeg glad for at jeg får muligheten som hovedtrener, for det andre er jeg glad på klubbens vegne som også vil satse på utvikling av trenere, sier han.

Han ledet laget mot Lillestrøm på Åråsen forrige helg, og fikk en drømmestart da bæringene vant 2–1. Den er god å ha med seg når Brann kommer på til Nadderud søndag kveld.

Mot Lillestrøm var det en svært aktiv og engasjert Ordinas på sidelinjen.

På treningsfeltet på Nadderud er han like levende. Aftenposten kjenner på energien når spanjolen skriker, peker og bruker hele kroppen til å implementere sine ideer og tanker.

— We’re going to kill Brann, skriker han.

Etter kampen mot Lillestrøm sa Ohi Omoijuanfo at deres nye trener er gal – men på en positiv måte.

Les også

Stabæk-spiss om klubbens nye trener: - Han er gal

Ordinas i samtale med kaptein Morten Skjønsberg på fredagens Stabæk-trening.

Talentutvikling i Spania— Han er veldig engasjert, og det har vi merket. Det tror jeg vi trenger. Han er veldig tydelig på hvordan han vil ha det. Vi fikk hjemmelekse første dagen, med instrukser for hvordan vi skal opptre på banen, forteller kaptein Morten Skjønsberg.

Ordinas var aldri noen stor fotballspiller, og begynte tidlig å tenke på treneryrket. Som 34-åring tok han UEFAs prolisens som trener, mens han jobbet med utvikling av unge talenter i Spania.

Han kom til Norge i 2012 for å holde noen foredrag på trenersamlinger. Deretter ble han hentet til Stabæk før 2013-sesongen for å være med å utvikle akademiet i klubben, lede G19-laget og jobbe på Norges Toppidrettsgymnas (NTG)

— Dette var en god mulighet for meg, men også for mine barn. Du ser hvordan det går med Spania. Landet kommer til å kræsje. Det beste for mine barn var å dra til Norge, sier han.

— Jeg kom hit med et fokus om å være med å utvikle akademiet i klubben, og få juniorspillere inn på A-laget. Som trener vil man naturlig nok vokse og ønske større oppgaver etter hvert, sier Ordinas.

Les også

Pinlig Europa-exit: Stabæk røk for walisisk lag

Må få tilbake troen

Og nå står han foran sin til nå største oppgave i treneryrket: Berge plassen i eliteserien med Stabæk.

Billy McKinlay tapte 16 av 25 kamper han ledet Stabæk. Han etterlot Stabæk på nedrykksplass. Seieren over Lillestrøm sendte Stabæk over streken i en jevn bunnstrid. Med seier over Brann kan Stabæk få et pusterom ettersom Vålerenga bare klarte 1–1 mot Sogndal på Ullevaal fredag.

— Marginene er små i fotball. I vårsesongen hadde vi store problemer med å skape sjanser og mål. Det var nok hovedproblemet vårt. I tillegg kan vi spille med mye større entusiasme. Min jobb er å få spillerne til å tro på seg selv igjen, sier han.

I Spania har det de siste 10–12 årene vokst frem en fotballkultur med mål om å dominere kampene med mye ballbesittelse og aggressiv gjenvinning av ball, slik spesielt det spanske landslaget og Barcelona har hatt suksess med.

Les også

Tallknusernes dom: Over 99 prosent fare for Start-nedrykk

Skal dominere

Ordinas presiserer at han ikke skal spille tiki-taka, eller spesiell spansk fotball. Men:

— Vi skal dominere kampene – og vi kan ta større risiko. Jeg tror ikke vi har en eneste supporter som er fornøyd hvis han har sett spillerne løpe mye. De vil se god fotball. Selvfølgelig god fotball som vinner kamper. Så forventer jeg selvfølgelig at vi når målet om Tippeliga i 2017. Men ved å spille god fotball, som våre folk fortjener.

— Så du vil ikke spille mer kynisk med tanke på situasjonen dere er i?

— Når jeg sier at vi skal være et offensivt lag som dominerer kampene, betyr ikke det å kaste alt i angrep hele tiden. Det handler også om å være offensive i det defensive arbeidet. Atlético Madrid er et godt eksempel på det, sier Ordinas.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Stabæk Fotball