Fotball

Tysk avis: - Tyskland sendte våpen til Saudi-Arabia rett før VM-tildeling

Nye påstander gjør at det er mistanke om ulovligheter i forbindelse med seks av de siste syv VM-tildelingene i fotball.

NYE MISTANKER: Tyskland ble tildelt VM i 2006 i Zürich i 2000. Her er FIFA-president Sepp Blatter sammen med Franz Beckenbauer (i midten) og Fedor Radmann fra den tyske søkerkomiteen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Den tyske avisen Die Zeit hevder at Tyskland i 2000 sendte rakettdrevne granater til Saudi-Arabia for å sikre seg fotball-VM i 2006. Daværende forbundskansler i Tyskland Gerhard Schröder skal ha godkjent oversendelsen av våpnene én uke før VM-tildelingen i Zürich, ifølge den tyske avisen. Oversendelsen av våpen skal ha skjedd på oppfordring fra det tyske fotballforbundet. Die Zeit blir regnet som en svært seriøs medieaktør.

Tyskland konkurrerte om mesterskapet med Sør-Afrika, England og Marokko, og vant til slutt i tredje avstemningsrunde over Sør-Afrika med 12 mot 11 stemmer.

Tyskland-VM, som ble vunnet av Italia, ble hyllet som en gedigen folkefest.

Del av en større plan

Die Zeit skriver at våpenoversendelsen var en del av en større plan for å vinne medlemmene av FIFAs eksekutivkomité over.

De tyske bedriftene Volkswagen og Bayer skal ha lovet å investere mer i Thailand og Sør-Korea, mens bilprodusenten Daimler skal ha investert 100 millioner euro i det sørkoreanske motorselskapet Hyundai.

Les også

FIFA-kaoset: Brasil-legender trygler fotballtopp om å gå av

FBI etterforsker flere VM-tildelinger

Påstandene kommer i kjølvannet av en rekke korrupsjonsavsløringer i forbindelse med tildelinger av VM de siste to tiårene.

Den tidligere amerikanske fotballtoppen Chuck Blazer, som har vært et nøkkelvitne for FBI i etterforskningen av korrupsjon i fotballen, har i en vitneforklaring innrømmet at flere fotballedere mottok bestikkelser før tildelingen av VM i 1998 (Frankrike) og 2010 (Sør-Afrika).

Torsdag meldte den brasilianske avisen O Estado de S. Paulo at også VM i Brasil i 2014 nå er en del av FBIs etterforskning. Fra før er det kjent at både sveitsiske og amerikansk politi etterforsker tildelingen av VM i 2018 og 2022 til Russland og Qatar.

Det betyr at alle fotball-VM siden 1998 med unntak av ett, VM i Sør-Korea og Japan i 2002, har fått et mistenkelighetens slør kastet over seg.

Turbulent i Brasil

Sentralt i etterforskningen av Brasil-VM skal være forholdet mellom Ricardo Teixeira, tidligere president i det brasilianske fotballforbundet (CBF), og Jérôme Valcke, generalsekretær i FIFA.

Valcke og Teixeira har hatt et nært forhold i en årrekke, og begge er nå på listen over FBIs mistenkte i FIFA-saken. Ifølge den brasilianske avisen ser FBI på om det finnes noen uregelmessigheter i kontraktene Teixeira og Valcke signerte i sammenheng med fotball-VM i 2014. FBI ønsker ikke å kommentere opplysningene overfor den brasilianske avisen, som på sin side hevder å ha kilder på at Teixeira-Valcke-relasjonen faktisk er under lupen.

Med rekken av forbundspresidenter bestående av Teixeira, José Maria Marin og Marco Polo Del Nero er tilliten til fotballforbundet svært lav i Brasil.

Flere av landets største fotballstjerner har vist sin misnøye.

— Jeg håper virkelig at CBF-presidenten Del Nero går av også, sier Romário.

— Jeg ville elsket om Del Nero gikk av også. Han er ikke et godt eksempel. Hans kobling til Marin er åpenbar, mener Ronaldo.

Les også

  1. Stjernespiller: - Blatter trodde min kone var Marta

  2. Tidligere NFF-president om valgdramaet som ga Blatter makten: - Det gikk rykter om konvolutter med penger

Les mer om

  1. Internasjonal fotball