Solbakkens førsteDame

<p>Jesper Grønkjær er spilleklar og brasilianske Claudemir er hentet inn fra Nederland. Men i kveld setter Ståle Solbakken aller mest lit til sin førsteDame.</p>

STOLER PÅ DAMEN: Ståle Solbakken setter sin lite til Dame N'Doye i kveldens mesterligakvalik.
  • Ole K. Sagbakken
    Ole K. Sagbakken

– Han er i målstimen, og spiller veldig godt for tiden, sier FCK-trener Ståle Solbakken om sin senegalesiske spiss, Dame N'Doye (25).

Fem mål på de tre siste kampene. Matchvinner da FC København slet mot hviterussiske BATE i forrige kvalikrunde. To mål mot topplaget Odense på bortebane. Og to nye i møtet med Nordsjælland lørdag, hvorav et av dem kom etter å ha «driblet vekk halve Jylland».

I fjor sommer kritiserte Solbakken Dame N'Doye åpenlyst for manglende uttelling foran mål. Nå er senegaleseren blitt lagets sterkeste angrepskort i kampen om en plass i Mesterligaen.

RBK snuste på ham

N'Doye er en 1,86 meter høy spiss som er duellsterk, teknisk god og uortodoks. Han beskrives som en «ekkel» mann å møte for forsvarsspillere, og der han i fjor slet med å levere, har han scoret på bestilling så langt denne sesongen.

– Jeg har fått spilt mer i det siste. Men har også spilt bedre. Jeg er glad for at jeg nå får utbytte for den harde jobben jeg har lagt ned, sier spissen selv – som i går gikk mest rundt og smilte under FCKs økt på Lerkendal. For nå er han en av profilene. Det er ikke mange månedene siden det meste så ganske så annerledes ut.

Video: Solbakken vil skuffe RBK:

svp://95255?view=ap

— Dere skal slippe å høre hymnen i år

For dyr for RBK

Spissen sto på ønskelista til Rosenborg da han høsten 2008 gikk i det stille på Kreta og spilte fotball for den greske toppseriens nest svakeste lag. Men da Solbakken bladde opp 18 millioner kroner, måtte RBK kaste inn håndkleet. Verken Solbakken eller daværende RBK-speider Stig Torbjørnsen var i tvil om spissens potensial – han hadde allerede rukket å score mot Olympiakos for Panathinaikos – men etter overgangen til OFI Kreta var han i ferd med å stagnere.

Les også:

Solbakken misfornøyd

Med klubbskiftet til FCK skulle N'Doye «starte litt på nytt.» Det ble imidlertid ikke like enkelt.

– Det er noen som må se på prestasjonene sine, sa Solbakken i fjor sommer, og navnga N'Doye som en av fire han var misfornøyd med.

Men ettersom han fikk slått seg til ro i Kongens by, og blant annet lærte seg dansk, løsnet det på banen. Nå gjør han intervjuer på dansk, og ble i vår FCKs toppscorer med 14 seriemål og ni mål i e-cup (Europaligaen).

Video: Nils Arne Eggen i storform:

svp://95252?view=ap

Nils Arne Eggen i storform

– To hakk bedre enn AIK

Med den strålende sesonginnledningen ble N'Doye også et tema på Lerkendal i går.

– Vi vet hvem han er, men tenker ikke på ham spesielt. Vi må tenke på hele FCK, sa Kris Stadsgaard, som står ansikt til ansikt med spissen i kveld.

Heller ikke trener Nils Arne Eggen ønsket å snakke om enkeltspillere, men:

– Vi antar at FCK er to hakk bedre enn AIK. Det betyr at også vi må heve oss om vi skal ha noen sjanse til å slå dem, sa han, som først og fremst ser på danskenes kontringer som den største utfordringen under kampen.

FCKs kanskje største stjerne er den tidligere Chelsea-vingen Jesper Grønkjær. Etter all sannsynlighet starter han også i kveld, og blir viktig for danskenes overganger. Det har også vært en del snakk om høyrevingen Claudemir, som spilte fast for Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen i fjor, men likevel dro til Danmark i sommer.

Men i øyeblikket handler det aller meste om Dame N'Doye. Og hvordan et RBK-forsvar, som slapp inn tre mål mot Start, skal klare å stanse ham.