Mener Mourinho-ansettelsen kan ødelegge United: - Han eier ingen skam

Engelsk forfatter og skribent mener José Mourinho er for kontroversiell til å lede Manchester United.

José Mourinho er kjent for å være kontroversiell. Ekspertene mener han må vise seg fra en annen side som Manchester United-manager.
  • Daniel Røed-Johansen

Louis van Gaal erferdig i Manchester United.

Ifølge britiske medier er det nå bare et tidsspørsmål før José Mourinho blir presentert som ny Manchester United-manager.

Det har ligget i kortene helt siden lørdag kveld.

Omtrent samtidig som van Gaal satt i presserommet på Wembley med FA Cup-trofeet plassert rett fremfor seg, økte rapportene om at ville bli skiftet ut med Mourinho i styrke. Det er blitt spekulert på at Mourinho-leiren sto bak lekkasjen.

Historien om van Gaals fall:

Les også

- United-spillere var så desillusjonerte at de slettet e-poster fra van Gaal

— United-fansen kommer til å angre

Den britiske forfatteren og The Times-spaltisten Matthew Syed mener timingen på lekkasjen illustrerer hvorfor Mourinho er feil mann for Manchester United.

«Skamløse Mourinho og hans klikk er ikke skikket til å arve klubben Busby bygde opp», er tittelen på spalten hans i The Times mandag.

  • Se listen over Mourinho-kontroverser nederst i saken

Matt Busby er sammen med Alex Ferguson den største manageren i Uniteds historie. Det var han som bygget opp klubben igjen etter München-tragedien i 1958, der åtte spillere var blant de omkomne i en flyulykke.

— Mourinho og hans rådgivere, som den motbydelige Jorge Mendes, har ikke noe forhold til ord som takt og ære, skriver Syed.

— Der Busby skapte et dynasti, er Mourinho for umoden til å forstå konseptet. United-styret bytter et sportslig løft på kort sikt med en mann hvis narsissistiske tendenser gjør skam på fotballen og kan forurense klubbens omdømme. Magefølelsen min sier at United-fans kommer til å angre på ansettelsen av en mann som stjal rampelyset på samme dag som forgjengeren vant FA Cupen, skriver Matthew Syed videre.

Syed mener også den tette koblingen til agent Jorge Mendes er et problem. Mourinho har kjøpt en lang rekke Mendes-klienter til sine klubber.

José Mourinho ble avbildet utenfor huset sitt i London på søndag.

United-styret var skeptisk

Deler av United-styret skal ha vært skeptisk til Mourinhos oppførsel. Dette var etter sigende en av de viktigste grunnene til at han ble oversett etter at Alex Ferguson ga seg i 2013. Mourinho har fått et stempel som en som leverer på kort sikt, men som svikter på lengre sikt. Dette har i hvert fall skjedd i begge Chelsea-periodene og i Real Madrid.

— Ingen tviler på at Mourinho vil gi dette United-laget nytt liv, men han må huske hvor han er nå og hvem han nå representerer hvis dette skal bli en langsiktig suksess, mener den anerkjente The Times-kommentatoren Henry Winter.

Lederen av Manchester Uniteds norske supporterklubb, Bård Skaar Viken, stiller seg positiv til ansettelsen av portugiseren.

— Han er en vinnerskalle. Han vil ha en ambisjon om å vinne Premier League neste sesong, og det er en offensiv tilnærming vi trenger. Samtidig er han utvilsomt en kontroversiell manager. Han er nødt til å oppføre seg mer ryddig i United enn det han har gjort i flere tidligere jobber. Men han har peilet seg inn på denne jobben i flere år, og jeg tror han ser på dette som en mulighet til å revansjere det som skjedde i Chelsea sist og kanskje også avslutningen i Real Madrid, sier han.

Tjærnås:

Les også

Dette er Mourinho-tabbene som fikk ham sparket

— Må vise en annen side av seg selv

Han mener det er avgjørende at Mourinho viser seg fra en annen side i Manchester United.

SUPPORTERLEDER: Bård Skaar Viken er styreleder for Manchester Uniteds supporterklubb. Han legger ikke skjul på at sesongen har vært en skuffelse.

— Han er nødt til å bevise at han kan være en litt annen type utad. Han må vise en annen side av seg selv. Han har noen svin på skogen. Men samtidig velger jeg å tro at han er såpass profesjonell og opptatt av å levere at vi ser en annen Mourinho. Så får det heller bli brukt mot meg hvis det viser seg at jeg er naiv, sier Bård Skaar Viken. - Tror du dette kan være en god løsning også på lang sikt?

— Han får mye makt. United har en litt annen modell enn mange andre toppklubber. Ryktene sier at Mourinho har bedt om full kontroll over spilleroverganger og det som foregår nedover i systemet. Hvis han tar den rollen kan dette bli en langsiktig løsning. Historikken hans viser at det holder i tre til fire sesonger. Akkurat det er jeg spent på. Men det er uansett riktig av United å bytte manager nå.

José Mourinho refset Chelsea-legen Eva Carneiro etter et tap. Det ble en stor skandale.

Mourinho har fått rykte på seg for å spille defensiv fotball. Han har imidlertid ledet lag som har banket inn mål på bestilling. Under hans ledelse scoret for eksempel Real Madrid flere mål enn Barcelona i to av tre sesonger.

— Det er jeg ikke bekymret over. Jeg vil tro at det står i bestillingen at United skal spille en mer offensiv fotball enn det van Gaal har levert. Mourinho har hatt lag som har vært kyniske og spilt etter motstandernes kvaliteter, men han har også hatt lag som har vært offensive. Han er nok innforstått med at han ikke skal være manager på Old Trafford og parkere bussen, sier Bård Skaar Viken.

Ifølge engelske medier skal Mourinho få betydelige midler til disposisjon i sommer for å forsterke laget.

— Mourinho må etablere en sentrallinje som er sterkere enn i dag. Særlig på midtstopperplass, sentralt på midtbanen og med en stjerne på topp ved siden av Anthony Martial. Da kan United være med og kjempe om tittelen, mener supporterlederen.

Her er et utvalg Mourinho-kontroverser:

  • I 2005 beskyldte Mourinho Barcelona-manager Frank Rijkaard for å ha besøkt dommer Anders Frisks garderobe i pausen av en Champions League-kamp. Frisk ble møtt med drapstrusler i etterkant av kampen, og valgte kort tid senere å gi seg som dommer.
  • Etter et intenst oppgjør mot Barcelona i den spanske supercupen i 2011, stakk Mourinho fingeren i øyet på Barcelonas daværende assistentmanager Tito Vilanova.
  • I sin siste sesong i Internazionale, i 2010, nektet Mourinho å snakke med media i tre måneder. Han fikk også en heftig bot for å ha kritisert dommere.
  • I sin siste Chelsea-periode truet Mourinho en ballgutt han mente brukte for lang tid.
  • I første serierunde i den foregående sesongen ble Mourinho rasende da Chelsea-lege Eva Carneiro og fysioterapeut Jon Fearn løp ut på banen for å behandle Eden Hazard. Mourinho degraderte Carneiro, hvorpå sistnevnte sa opp jobben. Mourinho må møte i en arbeidsrett for å forsvare seg i saken i juni.