- Større sjanse at Elvis lever enn at Leicester skulle ta gull

Manchester United utsatte gullfesten, men de kommende ligamestrene i England heter trolig Leicester City.

EVENTYRET. Leicester-supporterne i Bergen består av rundt 10-15 personer. Ingen av dem hadde forutsett at laget skulle slå både Arsenal, Manchester City, Chelsea og Tottenham I kampen om ligatittelen.

Reidar Weltzin har holdt med Leicester City siden 1969. Selv om han gnir seg i øynene og klyper seg i armen aldri så mange ganger, er det ikke til å fatte at «revene» etter alle solemerker er engelsk seriemester i 2016. — Det er helt utrolig. Jeg har hver kamp ventet på at de skulle sprekke. Det er jo Leicester vi snakker om, sier han når BT møter Weltzin og resten av Bergens Leicester-supportere på fotballpub.

- Skal ikke gå

Sportspressens superlativer er brukt opp. At Leicester vinner Premier League er ikke til å fatte og begripe – selv ikke for lagets egne supportere.

— Det skal jo ikke gå, sier Kristian Samddal, en av de yngre supporterne på puben.

— Det har vært en helt eventyrlig sesong. Kompiser har hele tiden sagt at det må jo ryke snart, men det gjorde det aldri, sier 26-åringen.

Eventyret blir Hollywood-film

For Leicester City er det eventyret selv ikke Hollywood kunne regissert. Det er faktisk så mange suksesshistorier i klubben at Hollywood-produsenter nå ønsker å lage en spillefilm om det vanvittige fotballeventyret.

Her er bare noen få av dem:

  • Jamie Vardy, kanskje «revenes» største stjerne, jobbet i en fabrikk for syv år siden og spilte spiss for Fleetwood Town på nivå fem i England så sent som i 2012. I 2016 løfter han etter all sannsynlighet den engelske ligapokalen og har scoret over 20 mål i den engelske toppdivisjonen.
  • I 2004 fikk Claudio Ranieri sparken i Chelsea, angivelig fordi Chelsea-eier Roman Abramovitsj ikke hadde troen på at italieneren kunne lede de blå til ligatitler. I november 2014 taper et gresk landslag, ledet av Ranieri, for miniputtlandet Færøyene i EM-kvalifiseringen. Dagen etter får italieneren sparken. I 2016 står han trolig som vinner av Premier League.
  • Årets spiller er blitt vunnet av spillere som Gareth Bale, Luis Suarez og Eden Hazard de siste sesongene. Spillere med en prislapp opp mot 900 millioner kroner. 2016-vinneren heter Riyad Mahrez. Den lille teknikeren fra Algerie kostet Leicester City rundt 4,5 millioner kroner.

- Historisk seier

Og spillere som Nkolo Kanté, Robert Huth, Kasper Schmeicel, med flere, har lignende eventyrhistorier. «Revene» har lurt hele hønsegården.

Noen har hevdet at prestasjonen mangler sidestykke innen all sport. Ekspertene har i hvert fall hatt store problemer med å finne eksempler på større idrettsprestasjoner.

Fotballekspert for Schibsted-avisene, Lars Tjærnås, er heller ikke i tvil om at Leicester City er en sensasjon av historisk kaliber.

— Historisk sett er det ingen tvil om at det er det desidert mest overraskende i fotballhistorien i en stor liga de siste 50 årene. Det er andre eksempler på lag som har vunnet overraskende, men ikke et så nederlagstippet lag i en liga med så mange mektige konkurrenter, sier Tjærnås til BT.

- Nest største overraskelse

VGs sportskommentator Knut Espen Svegaarden holder Nottingham Forest sin ligatriumf i 1978 - under ledelse av Brian Clough - over Leicester City anno 2016. Men han legger ikke skjul på at revenes eventuelle seriegull vil være utrolig.

- Hva ville du sagt til dem som tippet Leicester på topp foran årets sesong, Svegaarden?

— Da hadde jeg sagt at vedkommende burde oppsøkt hjelp. Øyeblikkelig!

- Større sjanse at Elvis lever

Samddal er ikke i tvil; det er tidenes prestasjon i sportsverdenen.

— Det må det være. Det er få idretter som styres så mye etter pengene, og når Leicester vinner etter å ha brukt så lite, så er det tidenes prestasjon, mener han.

Leicester City klarte «bare» 1-1 borte mot Manchester United, men det er kun syltynn teori som kan frarøve dem tittelen. Allerede mandag kveld kan gullet sikres, om Tottenham ikke klarer tre poeng i en tøff bortekamp mot Chelsea.

— Det var 5000 i odds for Leicester-seier før sesongen. Det er større sjanse for at Elvis lever enn det, sier leder i den skandinaviske supporterklubben, Per Arne Hansen.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal29233370274372
2Manchester City28204471264564
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk