Fotball

André Hansen: – Lettere å være Rosenborg-spiller nå

Våren var preget av dystre RBK-ansikter. Nå er situasjonen snudd.

Rosenborg-keeper André Hansen merker at noe er annerledes etter den sportslige fremgangen. Nå er troen på suksess tilbake.
 • Christian Skare Stendal

MINSK: Et 1–2-nederlag i Hviterussland setter ikke en stopper for det.

– Det er litt lettere å være Rosenborg-spiller nå. Jeg håper at de som følger oss også ser at det er et lag i en helt annen forfatning enn tidligere i vår. Kanskje på lang tid også.

Det sier André Hansen i et intervju med Adresseavisen på flyplassen i Minsk. Det er gått litt over et halvt døgn siden Rosenborg var det førende laget i mesterligakvaliken mot meritterte BATE.

Og selv om det ble Rosenborg-tap, er tonen lett og smilene mange. På spillere så vel som ledere. For de kjenner at noe er på gang.

 • LES OGSÅ: Horneland snakket med Eggen før Europa-kamp. Da fikk han en leksjon i RBK-filosofi.

De nesten 13.000 tilskuerne på tribunen i Borisov onsdag kveld fikk se hjemmelaget sitt gjøre livet surt for sine norske motstandere. I rundt 20 minutter.

Deretter tok Rosenborg over kampen fullstendig og sikret seg et ok utgangspunkt foran returen i Trondheim om en liten uke. Det ble riktignok 2-1 til hjemmelaget, men i mai var det lite som tydet på at RBK skulle være i stand til å dominere banespillet mot BATE slik de gjorde onsdag kveld.

– Du ser det relasjonelt. Det er en helt annen rytme i spillet vårt. Mye av det kommer av at vi har strammet opp defensivt, vi er mer solide som enhet defensivt. Og det gir oss mange flere muligheter offensivt, og en helt annen trygghet i hodet, sier Hansen.

Troen tilbake

For sommermånedene har gitt grobunn til optimisme på Lerkendal. Etter seks seire på de sju siste seriekampene er seriegullet, som så ut til å være en tapt sak, på spill igjen.

– Spiller vi tilnærmet likt i hjemmekampen og ryker, er det likevel positivt for fremtiden. Det er en helt annen forfatning nå, og det er lettere å bygge videre på det. Og lettere å gå inn i høsten med stor tro på at vi kan oppnå noe både i serien og Europa. Jeg har stor tro på at dette er noe vi kan klare, sier sisteskansen.

Her setter Anders Ågnes Konradsen inn bortemålet som gjør utgangspunktet foran returen i Trondheim overkommelig for Rosenborg.

– Hvor lenge er det siden dere har vært såpass bra over en så lang periode?

– Nå spør du godt. I fjor var det så mye opp og ned og til og fra hele tiden. Vi vant en god del på høsten, men da skjedde det på en helt annen måte. Det var litt mer «Hawaii» da.

– 2016 gikk vi 26 kamper uten tap, men det er vanskelig å sammenligne. Historie er historie også, sier han.

– Men det er en stund siden?

– Det er en stund siden vi har vært så gode over tid. Og vi er fortsatt i stigning. Det så du i går. Vi har langt ifra tatt ut alt av potensial. Vi skapte en ok bråte med muligheter mot BATE, men kanskje skal vi klare å skape enda større mot et så bra lag. Da er spørsmålet hvordan vi klarer det, og hvordan klarer vi å unngå det første kvarteret, sier Hansen.

– Ikke i nærheten av maksnivået

Trener Eirik Horneland er helt enig. Her er det mer å gå på, melder han.

– Prosessen er i utvikling, og det er vi glade for. Også er vi veldig glade for måten spillerne står opp og viser erfaring på. Jeg synes også de viser kvalitet. Samtidig er det som jeg har sagt tidligere: Vi er ikke i nærheten av å ta ut maksnivået av det vi kan ta ut, sier RBK-sjefen.

Eirik Horneland tar ikke fullstendig av etter bortekampen mot BATE. Han mener Rosenborg har mye mer å gå på.

– Hva er det som mangler?

– Det er at vi gjentakende og mange nok ganger finner ønsket rytme i angrepsspillet, og at vi er effektive nok i forsvarsspillet. Det er veldig mange som er i klar stigning, men som har enda mer å gå på individuelt. Også har vi mye å gå på kollektivt, sier Horneland og medgir at det er godt å kjenne på at de har mer å gå på – også etter en sterk borteprestasjon i Europa.

Fare for sløvhet

I en forestilling som kom på uvant vis for André Hansen og co.

– Det er sjelden vi har dominert i 70 minutter på bortebane, slik som i går. Da blir nøkkelen igjen at vi ikke kan sovne et sekund. Og det er det som skjer på den andre scoringen, vi sovner når vi egentlig er etablert. Det var akkurat det samme hjemme mot Dnipro i 2015. Vi styrte hele kampen, og hadde et lite sekund der vi ble sløve. Så scoret de på lignende type innlegg, beskriver Hansen.

Og det er nettopp der han tror Rosenborg kan hente noen marginer for å lykkes enda bedre i Europa.

– Vi gikk tapende ut, og da er det tydeligvis ting å forbedre. Min erfaring i Europa er at du ikke kan ha ett sløvesekund. Da blir du straffet. Du kan styre og stelle selv i 92 minutter og 59 sekunder, men er du sløv i et sekund, kan det være nok til å tape hele kampen, sier han.

Som i Borisov.

– De siste 70 minuttene var som å spille en eliteseriekamp der vi dominerer. Men, når vi er på vårt beste i eliten, har vi kanskje hatt en tendens til å bli sløve. Fordi vi «vet» at vi putter to til og vinner. Men det skjer ikke i Europa. Vi har ikke råd til å være «off duty». Vi må være på vakt hele tiden, selv i kamper vi styrer, sier Hansen.

Rosenborg-treneren mener mye handler om besluttsomhet og tempo.

– I Europa må man være veldig besluttsomme. Det går litt fortere og da må man klare å flytte tempoet hele veien. Vi må være besluttsomme i alle fasene, det handler om det, sier han.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking126332213921
4Strømsgodset115241720-317
5Sarpsborg 081051422121016
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Norsk fotball
 3. Eliteserien
 4. Champions League
 5. Rosenborg BK
 6. André Hansen
 7. Eirik Horneland