Fotball

Reagerer på feiring i rekordseier: – Det er avskyelig

Det amerikanske kvinnelandslaget feiret like mye på 13–0 som på 1–0 i kampen mot Thailand.

Her feirer Alex Morgan og lagvenninnene 12–0-scoringen mot Thailand. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters / NTB Scanpix

  • Vebjørn Olsen

Tidenes største VM-seier var et faktum da USA knuste Thailand 13–0 i lagenes første kamp i turneringen. Målene kom på bestilling, og det gjorde også feiringene til de amerikanske spillerne, som så ut til å ha flere feiringer planlagt.

Alex Morgan talte mål på fingrene etter hun scoret, og Megan Rapinoe løp bort til benken og gjorde en slags dans med foten da hun satte inn 9–0.

Tidligere canadisk landslagsspiller og nåværende ekspert i den canadiske TV-kanalen TSN, Kaylyn Kyle, var ikke fornøyd med amerikanernes oppførsel i storseieren.

– Det er avskyelig. Du møter et lag som spiller sitt første VM og bare er glade for å være der. Jeg forstår at enkelte feirer målene sine, men å telle målene på fingrene etter du har scoret er unødvendig. Jeg blir flau, sier Kyle og sikter til Alex Morgans feiring etter 10–0.

På sosiale medier gir flere uttrykk for at de mener amerikanernes feiringer var i overkant. Tidligere spiss på USAs herrelandslag, Taylor Twellman, skriver følgende på Twitter:

– Null problem med resultatet siden dette er selve turneringen, men å feire mål (som det niende) etterlater en vond smak i munnen min, akkurat som det gjør hos flere av dere, skriver Twellman.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Frykten som måtte forsvinne

Megan Rapinoe feirer sitt eneste, men USAs niende mål for dagen. Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters / NTB Scanpix

– Jeg hadde ikke klart å juble

Tidligere landslagskaptein Solveig Gulbrandsen så ikke tirsdagens rekordkamp, men tror konkurranseinstinktet hos amerikanerne gjorde at de var i en boble, og derfor feiret på måten de gjorde.

– Jeg vet de er veldig opptatt av statistikk. Det er nok en annen kultur enn det vi er vant til, sier den nåværende fotballeksperten for TV2.

Alex Morgan tangerte rekorden for antall mål i en VM-kamp, satt av Michelle Akers i 1991. Gulbrandsen har forståelse for at det feires når man jakter rekord, men at det generelt er kjedelig å vinne med så store sifre.

– Jeg hadde nok ikke klart å juble ved en så stor seier dersom det ikke var en rekord som skulle slås, men jeg husker selv da jeg jublet på 6–0 i en landskamp fordi det var mitt 50. landslagsmål, sier den tidligere midtbanespilleren og ler.

Alex Morgan trøster Thailands Sukanya Chor Charoenying etter kampen. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters / NTB Scanpix

– Vi hadde respekt for Thailand

Den tidligere seiersrekorden i VM ble holdt av Tyskland, som slo Argentina 11–0 i 2007. De tyske spillerne valgte da enkle high-fives og klemmer etter scoringene, i respekt for motstanderen.

Den amerikanske forsvarsspilleren Kelley O’Hara mener at hun og laget ikke var respektløse. De var også borte og trøstet de thailandske spillerne etter kampen.

– Vi tar ikke foten av gassen fordi vi har respekt for kampen og motstanderne våre. Derfor spiller vi mot dem slik som vi ville gjort i alle andre kamper, sier forsvarsspiller Kelley O’Hara.

Tidligere storscorer og stjernespiller Abby Wambach forsvarte også sine tidligere lagvenninners opptreden:

– Det er sånn du vil starte turneringen. Det er viktig med en god følelse. Jeg sier ikke at et slikt resultat er avgjørende, men det gir spillerne ekstra selvtillit, sa USAs trener Jill Ellis til The Washington Post etter kampen.

Les mer om

  1. Fotball-VM kvinner 2019
  2. USAs kvinnelandslag fotball