Fotball

Slike fiaskosigneringer har TIL ikke råd til

KOMMENTAR: Jens Jacobsson er et skrekkeksempel, mener Rune Robertsen.

FERDIG: Jens Jacobsson i duell for TIL 2 mot Magnus Aasarød og Kjelsås i vår. Nå er han ferdig i Tromsø.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

Jens Jacobsson (26) ble hentet til Tromsø Idrettslag for å løfte både seg selv og klubben. I stedet blir han stående som skrekkeksempelet på hvor galt det kan gå når utenlandske spillere som ikke er gode nok blir hentet til Alfheim.

Tirsdag formiddag kom beskjeden om at Jens Jacobsson er ferdig i TIL. Bare fem måneder etter at svensken ble signert på en 36 måneder lang kontrakt går han ut av portene på Alfheim med en sluttpakke i lomma.

Les også

 1. Jacobsson ferdig i Tromsø etter kun måneder i klubben

 2. Tromsø-spillere kan forsvinne: - Kommer det et godt bud skal det mye til at vi ikke selger

Kun én start

Kun en gang fikk Jacobsson spille fra start i TIL-drakten i en offisiell kamp. Det var i 7-0-seieren borte mot 3.-divisjonslaget Lyn i cupens første runde. Ellers ble det tidlig klart at han var langt unna laget. Ikke engang da TIL hadde en rekke skadede spillere – som sist helg mot Stabæk – havnet svensken i troppen.

Det er prisverdig av TILs sportslige ledelse å innse når man har gjort noe galt etter så kort tid. Å beholde Jakobsson ville vært skadelig både for hans egen utvikling og klubbens renomme, og derfor ble det jobbet for å finne en løsning der partene skilte lag. Det gir også plass til et nytt ansikt i TIL-troppen.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Penger ut av vinduetDessverre for TILs del er dette det eneste positive å trekke ut av historien om Jens Jacobsson. Det er lett å være etterpåklok og si at signeringen av midtbanespilleren er feil, men i dette tilfellet ble den svenske spilleren i realiteten penger ut av vinduet for en økonomisk hardt presset klubb.

Spørsmålet om jobben som ble gjort i forkant av signeringen var god nok kommer naturlig nok opp. Jeg synes ikke det, og når TIL-ledelsen nå velger å avslutte arbeidsforholdet med 31 måneder igjen av kontrakten, synes neppe de heller det. Jacobsson ble hentet inn til klubbens treningsleir i Sverige i midten av februar.

Etter kun få treninger og en kamp – mot GIF Sundsvall – tok klubbledelsen valget om å signere den da 25 år gamle midtbanespilleren med bakgrunn fra nivå to i Sverige. Jacobsson har samme agent som Marcus Hansson – svensken som ble solgt fra TIL tidligere i februar, og det er lett å tro at agenten så en mulighet da TIL trengte en forsterkning.

Føyer seg i rekken

Jacobsson føyer seg dessverre inn i rekken av utenlandske spillere som ikke har levert det man kan forvente de siste årene. Siden sportssjef Svein-Morten Johansen kom inn i jobben før 2013-sesongen, har navn som Hendrik Helmke, Zakari Hamza, Josh Pritchard, Jaroslaw Fojut og Marin Orsulic vært innenfor portene på Alfheim uten å lykkes nevneverdig. De to førstnevnte var direkte fiaskosigneringer på linje med Jakobsson. Heller ikke Marcus Hansson, Filip Loncaric eller Aron Sigurdarson har satt fyr på TIL-laget, selv om sistnevnte fortsatt har et uforløst potensial.

Et positivt bidrag av utenlandske spillere er etter mitt syn Sofien Moussa som kom i vinter. Han tilfører førsteelleveren kvaliteter den ikke har fra før, noe jeg mener alle utenlandske spillere som kommer til Tromsø bør gjøre. Det er ingen grunn til å hente spillere til Alfheim som stallfyll der lokale nordnorske spillere er marginalt svakere eller like gode.

Ikke råd

Når det gjelder sportssjef Johansens ansvar, skal det sies at helt til i vinter har hovedtreneren i praksis hatt mest å si når det kommer til innkjøp og salg av spillere. Nå er det derimot Johansen som i samarbeid med hovedtrener har siste ordet på Alfheim.

Ingen norske toppklubber har gjort alt rett når utenlandske spillere har blitt hentet de siste årene – heller ikke i TIL.

Men fiaskosigneringer som Jens Jacobsson har klubben ikke råd til å gjøre flere av. Slike spillerkjøp gjør det vanskeligere å skape troverdighet utenfor banen, og gode resultater på den samme grønne matta.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL