Barcelona-kamp ble spilt for tomme tribuner: – Min verste opplevelse som fotballspiller

Barcelona-profil trosset spanske myndigheter, klubblegende reagerer og visepresident sa opp i protest.

Her spiller Barcelona for tomme tribuner.
  • Daniel Røed-Johansen

Barcelona-Las Palmas 3–0

På dagen for den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet, er Barcelona preget av bråk. Flere hundre mennesker er blitt skadet i politiaksjoner mot katalanske velgere.

Opptøyene i gatene merkes også for fotballaget Barcelona.

De skulle spille hjemme mot Las Palmas søndag klokken 16.15. Først kom det meldinger om at kampen ville bli avlyst, men kampen ble likevel gjennomført - mot klubbens vilje. Det til tross for at all annen fotball i Catalonia søndag ble innstilt som følge av urolighetene.

Kampen ble imidlertid spilt uten supportere til stede. Barcelona vant 3–0.

Etter kampen stilte en emosjonell Gerard Piqué opp i intervjusonen. Han er født og oppvokst i Barcelona. Tidligere søndag avga han sin stemme. Nå slet han med å holde tårene tilbake.

– Dette har vært min verste opplevelse som fotballspiller. Det har vært en veldig vanskelig dag, sa Piqué.

Ble møtt med trusler

I en uttalelse fordømmer Barcelona brudd på demokratiske rettigheter. Klubben skriver videre at de kom frem til avgjørelsen om å spille søndagens kamp for tomme tribuner etter at La Liga nektet å utsette kampen.

Ifølge Barcelona-president Josep Maria Bartomeu, var beskjeden fra ligaen tydelig: Hvis de nektet å spille kampen til oppsatt tid, ville de både miste muligheten til å ta poeng i denne kampen, og de ville blitt trukket tre poeng i tillegg. Det ville betydd et tap på seks poeng – noe som kunne blitt helt avgjørende i gullkampen.

En supportergruppe truet også med å storme banen om kampen ble spilt. Dermed tok Barcelona valget om å spille kampen, men uten tilskuere til stede.

– Vi ønsket å spille uten tilskuere for å vise hele verden situasjonen i Catalonia og hvordan vi lider, sier Bartomeu.

Barcelonas visepresident Carles Vilarrubi var likevel uenig i at kampen ble spilt. Han sa opp i protest.

La Liga svarte at det ikke var noen grunn til å utsette kampen.

Barcelona-profil stemte

FC Barcelona har gjennom historien vært et viktig symbol for katalansk identitet, og flere klubbprofiler har involvert seg i debatten om uavhengighet.

Barcelona-supportere står utenfor Camp Nou. Barcelonas kamp mot Las Palmas søndag ble spilt for tomme tribuner.

Tidligere søndag trosset Barcelona-midtstopper Gerard Piqué myndighetene. Han møtte opp ved et valglokale for å avgi sin stemme.

– Jeg har stemt. Sammen er vi ustoppelige når det gjelder å forsvare demokratiet, skrev Piqué i en Twitter-melding:

Også klubblegenden Xavi Hernández har uttalt seg om søndagens hendelser.

– Det som skjer er en stor skam. Det er uakseptabelt at mennesker i et demokratisk land ikke kan stemme. Jeg gir all min støtte til menneskene som forsøker å bruke sin rett til å stemme, sier han i et intervju med radiokanalen RAC 1, ifølge Barcelona-avisen Sport.

Xavi spilte over 500 kamper for Barcelona.

Las Palmas markerer katalansk motstand

Las Palmas er ikke bare Barcelonas motstander på fotballbanen. I anledning søndagens kamp markerte de sin motstand mot katalanernes uavhengighetskamp.

De hadde sydd et spansk flagg på draktene.

– Las Palmas kunne valgt å være et passivt vitne til dette historiske veiskillet, eller vi kunne velge side. Vi valgte det andre alternativet, skrev klubben i en uttalelse.

Barcelona hadde sin egen klesmarkering. Da spillerne gikk ut på banen før kampen, var de iført klær med katalanske farger.

Og mens kampen på Camp Nou ble spilt, var det ikke tall som lyser fra resultattavlen. I stedet sto det bare ett ord: «demokrati».

Fotballens rolle i katalansk frigjøringskamp

Fotball er blitt brukt som et middel i debatten rundt katalansk uavhengighet. Blant annet har sjefen for den spanske fotballigaen, Javier Tebas, truet med at Barcelona vil kastes ut av La Liga om Catalonia erklæres uavhengig fra Spania.

Barcelona har gjennom historien vært nært knyttet til den katalanske frigjøringskamper.

Hele Camp Nou er full av flagg med fire røde striper på gul bakgrunn. Oppe til høyre i klubbens logo er også det katalanske flagget representert.

Klubbsangen «El Cant del Barca», er på katalansk, og siden 2011 har supportere på Camp Nou sunget «Independencia» to ganger i løpet av kampen. Første gang etter 17 minutter og 14 sekunder av 1. omgang, og så etter 17 minutter og 14 sekunder av andre omgang. 1714 er årstallet hvor styrker fra Spania gikk inn i Barcelona.