Fotball

Din drømmekamp kan være ulovlig

<p>Scotland Yard vil stanse mange av aktørene som selger Premier League-billetter.</p>

Nemanja Vidic of Manchester United is beaten to the bouncing ball by Fernando Torres of Liverpool who went on to score and make it 1-1 from that mistake--------------------Javier Garcia / BPIBarclays Premier LeagueManchester United v Liverpool14 March 2009Jed Leicester +447967091226Javier Garcia +447887794393info@backpageimages.comhttp://www.backpageimages.com Foto: Javier Garcia / BPI

  • Bernhard Veland

Norske nettsteder formidler hvert år tusenvis av billetter til fotballkamper i Storbritannia. Dette gjøres på forskjellige måter, men flere av aktørene kjøper billettene via mellommenn i Storbritannia og selger dem videre til nordmenn, gjerne som en pakkeløsning inkludert reise og opphold. I Norge trådte loven mot svartebørssalg i kraft i 2007. Etter dette er salget noe redusert, men det er fortsatt ikke forbudt å selge slike billetter til arrangementer i utlandet.

— Har ventet dette

Nå vil imidlertid engelske myndigheter fenomenet til livs.

«In early 2009 the problem of websites selling unauthorised tickets for regulated football matches was looked at» , står det i en e-post sendt fra Scotland Yard. Der trues det også med å stenge hele nettsider om ikke salget stoppes.

— Jeg har på en måte ventet dette, sier Henry Jovik, som driver to av nettstedene som selger billetter.

- Slik jeg ser det, vil de ha slutt på alt salg som ikke er godkjent av Premier League og klubbene selv. Det er vel det de er i gang med nå, går jeg ut fra , sier Jovik, som ikke vet hvorvidt andre nettsteder har fått samme beskjed.

I e-posten sendt til Jovik står det blant annet at: «You have until midday on Tuesday 4th August 2009 to either provide us with written authorisation from every club whose tickets you make available for sale, or remove all such material from your website.»

Jovik får billettene via en kontakt i England.

— Det gjør alle norske selskap som driver i denne bransjen, det er bare supporterklubbene i Norge som får billetter rett fra klubbene. Så er spørsmålet om det engelske selskapet vi kjøper fra er godkjent av Premier League. Det er jeg usikker på, men jeg vet vi har avtaler med Chelsea, West Ham og Fulham.

Aftenbladet har vært i kontakt med norske nettsteder som hevder de har godkjent salget av billetter med klubbene. Vi har også vært i kontakt med flere personer som har bestilt billetter på nett, og som fikk tildelt en annens person sesongkort da de ankom hotellet i England. Dette er ikke lov.

Se alle overgangene i Premier League her!

Henry Jovik forteller at han har veldig lite fortjeneste på selve billettene, men at salget utgjør omtrent halvparten av virksomheten hans.

- Hva gjør du nå?

— Jeg er veldig usikker. Han som jeg samarbeider med i England sier det kan bli veldig vanskelig å skaffe billetter til kampene framover. Vi begynte å selge billetter i slutten av juni, og har solgt flere hundre allerede. På årsbasis dreier det seg om flere tusen.

Kan gi store konsekvenser

- Denne saken angår veldig mange og kan ha konsekvenser for flyselskapene og turistnæringen i England , sier han.

Etter å ha vært i kontakt med Scotland Yard fikk han utsatt fristen til 14 august, før han enten må avslutte salget eller vise til tillatelser fra klubbene.

Personen bak et annet nettsted som driver på samme måte som Jovik, sier til Aftenbladet.no at han ikke tror engelske myndigheter vil slå ned på pakkesalget. Han mener virksomheten han driver er lovlig.

Leder for Supporterunionen for Britisk Fotball, Ray Tørnkvist, mener at problemet med svartebørssalg er lite utbredt blant supporterne.

- Hos oss får vi billetter via klubbene. Mitt inntrykk er at de som kjøper på svartebørsen er folk som reiser sjelden og på de store oppgjørene.

Aftenbladet har vært i kontakt med Scotland Yard, men de vil ikke kommentere saken. De ønsker å vente til den pågående etterforskningen er ferdig.

Les mer om

  1. Engelsk fotball