Fotball

En blytung dag på Viking stadion: – Dette er grusomt. Eg har lyst til å grina

Symbiosen av grått og mørkeblått varsler stil, eleganse, elitisme og fred når du kommer innenfor. Tirsdag morgen kjentes korridorene på Viking stadion som alt annet; tunge og triste og tause. Helt til du ble møtt av et fast, herlig håndtrykk.

Det er tungt og mørkt på Viking stadion i dagene etter nedrykket. (arkivfoto: Anders Minge)
 • Egil Ø. Nærland
  Egil Ø. Nærland

STAVANGER: – Dette er grusomt. Eg har lyst til å grina, forferdelig at det skjer på mi vakt, sier Eirik W. Henningsen stille til Aftenbladet.

Du behøver ikke tvile på oppriktigheten til Vikings daglige leder, han er supporteren og næringslivslederen som ble sjef for sin egen hjerteklubb.

Enorm motivasjon for å ta klubben tilbake

– Nedrykket gir en enorm motivasjon til å komme tilbake med et lag som er solid og godt i eliteserien, og en klubb som er bedre rustet på alle måter. Vi har en voldsom jobb foran oss, og det en jobb vi skal klare, lover sjefen.

Ute i korridorene trasker markedssjef Kjartan Salvesen travelt rundt med telefonplugger i ørene. Entertaineren har hatt bedre dager under sine åtte år i klubben. Men han forteller om mye og skarpt lys et stykke fremme i tunnelen.

Eirik W. Henningsen så aldri for seg at han skulle være sjef for et nedrykket Viking. Nå håper han på enklere styringsstruktur og er enormt motivert for å ta klubben tilbake.

Les også

 1. KOMMENTAR: «Et varslet Viking-nedrykk som må få konsekvenser for interne maktforhold»

 2. Fire har fått oppsigelse i Viking

– Helsiken, nå er eg en del av skuta som sank, var Salvesens første reaksjon.

Idol-vinneren som koste seg og sang for 15.000 på tribunene da Viking-stadion ble åpnet en solrik, varm maidag i 2004.

Ingen, verken artisten eller de 15.000 hadde sett for seg at fremtiden, med få unntaksår, skulle handle om 14 utrolig strevsomme sesonger.

Samarbeid med ekte kjærlighet

– Jeg har vært i kontakt med rundt 100 samarbeidspartnere, de er med, de viser ekte kjærlighet, i tykt og tynt, sier Salvesen nesten rørt.

– Vi skal se dette som en mulighet, knytte publikum og samarbeidspartnere enda nærmere til oss, tilføyer han.

Markedssjef Kjartan Salvesen og juniortrener Thomas Pereira ser tross alt lyst på fremtiden for Viking.

Eirik W. Henningsen så for seg mye da han for to år siden overtok som toppsjef i Viking Fotball AS, han fortalte i et intervju med Aftenbladet at han og jentene (kone og tre unger) forberedte seg på overskrifter som «Henningsen må gå», men han trodde aldri at Viking skulle rykke ned.

Og det er ingen som krever Randaberg-buens avgang.

– Jeg har kjent det en tid. Etter Brann-kampen tok jeg innover meg at det kunne gå galt. Prøvde å være forberedt, men du er aldri det. Da alt var et faktum søndag kveld, var det bare vondt, over alt, hele meg.

Fire oppsigelser

Følgen av nedrykket viste seg allerede denne tirsdagen, Eirik W. Henningsen måtte levere ut fire oppsigelsesbrev, til sammen 3,5 stillinger bort fra administrasjonen, nå er de bare fem igjen inkludert sjefen. På det meste var her 25.

Les også

Fadesen er et faktum: Viking rykker ned for første gang siden 1986

– Dette er det aller verste, å si opp folk, her handler det om flotte medarbeidere, alle fire, Svein (Fjælberg) har vært her som spiller og senere i flere posisjoner, Einar (Grøttem) har jobbet 21 år for Viking, nå som publikumsansvarlig. Vi har bare ikke økonomi til å holde på dem, beklager han.

Henningsen har jobbet med tre budsjetter i høst, ett normalt for eliten, ett minimumsbudsjett for eliten, ett for 1. divisjon.

Under 50 millioner neste år

Inneværende år vil koste rundt 67 millioner kroner, sjefen har regnet rundt 20 millioner mindre i 1. divisjon – under 50 millioner kroner. Forutsetningen er løsning for Viking stadion – med kommunen.

Det er spillerfritt på Viking stadion, det er normalt tirsdagen etter kamp, men trenerne Ian Burchnall, Bjarte «Batty» Lunde Aarsheim og Kurt Hegre er der. Det samme er sportssjef Bård Wiggen.

Trenerne jobber like hardt som før, her er Bjarte Lunde Aarsheim i gang med analyser før kampen mot Sarpsborg, mens Kurt Hegre sjekker nyttig statistikk.
Les også

Trist, bare trist i Viking-garderoben: – Alle kjenner på dette

De ser fremover, naturligvis.

– Jeg sa det til deg like etter kampen i Tromsø, det er trist, og det er ikke noe mindre trist nå et par døgn etter, sier Batty.

– Jeg har vært her siden 1992, sier Kurt Hegre, keepertreneren.

Har kjent på resignasjon

– Jeg var med på nestennedrykk i 1992, og jeg var med på nestennedrykk i 2006. Det var annerledes, ikke bare fordi vi reddet oss, økonomien var bedre, klubben var i bedre forfatning, nå har jeg kjent mye mer på resignasjon, sier Hegre.

Bjarte Lunde Aarsheim har selv over 400 kamper i den mørkeblå drakten. Etter snøkavet, flyforsinkelser og sein kveld hjem til Stavanger mandag, har han likevel merket folks reaksjoner.

Sportssjef Bård Wigger mener både han selv og trenerne må være ydmyke og finne ut hvorfor de har feilet.

– Det er kanskje ikke så mange som viser det til vanlig, men nå kjennes det der ute at Viking har rykket ned. Og det er utrolig flott at så mange bryr seg, det berører deg når "ditt lag" har rykket ned.

– Vi må gjøre alt i vår makt for å komme raskest mulig tilbake, understreker Batty.

Wiggen tar ansvar

Sportssjef Bård Wiggen legger ikke skjul på at han føler ansvar for det som har skjedd.

– Vi må være ydmyke i forhold til jobben som er gjort av meg og av trenerne, alle sammen. Vi har ikke lyktes, vi må spørre oss hvorfor.

– Vi må spørre hvorfor enkelte av spillerne som vitterlig er gode, ikke har fått ut sitt beste. Hvorfor er det blitt slik? Vi må være kritiske og stille spørsmål til oss selv, påpeker Wiggen.

Les også

«Det er forfatningen Viking rykker ned i som bekymrer mest»

Han er opptatt av at det skal være rom for diskusjon og ulikheter.

– I en prestasjonsgruppe er det en forutsetning at det er rom for tøffe meningsutvekslinger, understreker han og avviser at han har lagt seg opp i trenernes laguttak.

Et fundament som står

Wiggen er klar på at den viktigste jobben i Viking handler om å bygge et fundament som står seg.

– Vi skal bygge lag uten å gå i minus på økonomisiden, vi skal tilbake så fort som mulig, helst på første forsøk, men det må skje med et lag som er klar, sier sportssjefen.

Les også

– Viking må skaffe seg en sportslig filosofi

Klubbsjef Henningsen mener mye ligger til rette for ny Viking-satsing:

– Henning Johannessen som har vært økonomisjef i Viking i årevis, har gjort en formidabel jobb ved å identifisere utgifter og utgiftsposter ned til minste detalj.

– Aldri har vi hatt bedre kontroll, sier Henningsen som vil bli en mer synlig leder i alle deler av klubben, også for spillerne.

Vil ta regionen tilbake

Markedssjef Kjartan Salvesen er så oppglødd av alle tilbakemeldingene fra samarbeidspartnerne at han nå mer enn noen gang tror på kjapp retur til eliten:

– Folk skal få høre om et entusiastisk Viking, et Viking som vil og kan, et Viking som skal ta regionen tilbake, lover han.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking96211871120
3Molde8512158716
4Strømsgodset84131111013
5Bodø/Glimt7331159612
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Kjartan Salvesen
 2. Viking stadion
 3. Bård Wiggen
 4. Ian Burchnall
 5. Viking FK
 6. Eliteserien
 7. Stavanger