Fotball

Flyet var forsinket - men her er den TIL-aktuelle treneren på plass i Tromsø

Simo Valakari (44) lot seg intervjue i tre minutter etter at han landet i Tromsø. Se hva han svarte før han dro i møte med klubbledelsen.

Sportssjef Svein-Morten Johansen (til venstre) møter Simo Valakari i ankomsthallen på flyplassen i Tromsø.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

LANGNES: Valakari er høyaktuell som ny TIL-trener og kom torsdag til Tromsø fra Finland. Som iTromsø avslørte onsdag har TIL i en lengre tid hatt dialog med den finske treneren. Blant annet var klubben i møte med han i Oslo sist uke.

Per i dag er han etter det iTromsø kjenner til klubbens førstevalg som ny trener.

– Han er en av kandidatene vi har. Han er her for at jeg og flere i klubbledelsen skal ha et møte med han. Så er planen at han reiser tilbake i morgen før vi tar en beslutning, sier sportssjef Svein-Morten Johansen til iTromsø.

Valakari reiste tidlig torsdag morgen fra Helsinki, men landet ikke i Tromsø før litt etter klokken 13.00 på grunn av at flyet fra Oslo ble over en time forsinket.

Sportssjef Svein-Morten Johansen og Simo Valakari på Tromsø Lufthavn.
Les også

Ekspert om TIL-aktuell trener: – Han holdt på å få sparken det året han vant seriegull

– Tromsø er en stor klubb

Inne i ankomsthallen ble han tatt i mot av Johansen. Kledd i dressjakke og jeans var det en energisk finlender som tok seg nøyaktig tre minutter til å snakke med pressen som hadde møtt opp.

– Det er fint å være her. Flyet ble forsinket, men hva kan man gjøre med det, sa Valakari som sto opp klokka fem i morges for å ta seg til Nord-Norge.

– Hva forventer du av oppholdet her?

– Jeg vil se litt på klubben og snakke med folk. Tromsø er en tradisjonsrik klubb og det er et privilegium å være her, sier Valakari.

Han legger ikke skjul på at det jobben er meget interessant.

– Selvsagt er den det. Den norske ligaen og norsk fotball holder en høy standard. Som jeg sa er Tromsø en stor klubb som akkurat nå går gjennom en vanskelig tid.

 1. Les også

  Dette sier den finske TIL-legenden om landsmannen som kan bli Gutans nye sjef

 2. Les også

  TIL i sluttforhandlinger med finsk stjernetrener

– Så tror du jobben er din?

– Det er en lang vei dit og mye som må diskuteres. Men jeg er glad for å være her, sier Valakari med et smil.

Treneren er akkurat nå assistent på det finske A-landslaget for herrer, men legger ikke skjul på at han lengter tilbake til klubbfotballen.

Sportssjef Svein-Morten Johansen og Simo Valakari på vei ut til bilen på Tromsø Lufthavn.

– Det er hverdagsfotballen i en klubb jeg brenner for. Det er da du blir kjent med spillerne og kan kjenne engasjementet deres hver uke. Jeg er mer en trener som vil være på hele tiden, sier Valakari.

– Er det mulig å kombinere assistentjobben på landslaget med trenerjobben i TIL?

– Som jeg sa er det en del ting vi må gå igjennom, og vi må se hvordan det går, sier Valakari.

I sin forrige klubb ble Valakari avsatt i vinter etter uenighet med styret om hva slags vei de skulle gå videre.

– Vi hadde fire flotte år der vi tok laget fra nivå to til til å vinne toppdivisjonen i Finland. Jeg tror det var slutten på en prosess for begge parter og jeg så etter en ny utfordring. Tromsø er en slik, sier Valakari.

– Hvor lenge siden er det du hadde kontakt med TIL for første gang?

– Cirka tre uker, skyter sportssjef Johansen inn i intervjuet.

– Det er fortsatt en prosess som pågår, svarte Valakari før han satt seg i bilen sammen med sportssjefen for å ta turen til Alfheim.

Fem kandidater

Ifølge sportssjefen har klubben sjekket ut en rekke kandidater til å erstatte hovedtrener Bård Flovik som mandag for halvannen uke siden fikk sparken. Siden da har Truls Jenssen ledet laget midlertidig.

– Til slutt har vi hatt fem stykker som vi enten har vært i kontakt med eller vurdert, sier sportssjefen til iTromsø.

Trass i at Valakari nå er på plass betyr det ikke at en endelig avgjørelse trolig ikke blir tatt denne uka.

– Målet er å ha noe på plass før vi tar ferie etter Sandefjord-kampen søndag 16. juli. Så får vi se hvor lang tid inn mot det vi bruker, sier Johansen.

Tidligere TIL-spiller og nåværende styremedlem Miika Koppinen kjenner godt til Valakari fra Finland, og fortalte torsdag formiddag til iTromsø om sitt syn på trenerkandidaten.

– Simo er en seriøs, kravstor og trivelig type. En av kandidatene vi vurderer, sier Koppinen om den finske suksesstreneren som de siste årene har vunnet både serien og cupen med den lille klubben Seinajoki (SJK).

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Ekspert om at broen er knekt flere steder: – Virker litt underlig

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5