Lettere å stå frem som homofil fotballspiller

<p>Mannlige fotballspillere og homofili har vært hysj, hysj. Nå er den holdningen i endring.</p>

Oslo. Jordal.. Henrik Lunde blir også med på intervjuet. Han er inkluderingsansvarlig i NFF
  • Øyvind Nordli

— At mange av dem som har stått frem sier at det har gått helt greit, er de mest interessante opplysningene, sier Henrik Lunde, fagansvarlig inkludering i Norges Fotballforbund.

Machomiljø.

Garderobehumor.

«Homo» som et innarbeidet skjellsord fra tribune og spillere.

I dag består Fotball-Norge av 364 000 spillere. Gjennom historien har homofile blitt utsatt for omfattende diskriminering. Nå står noen myter for fall etter undersøkelsen til NFF: «SKEIV FOTBALL - homofile og lesbiskes erfaringer fra ungdomsfotballen».

Mer aksept

— Vi opplever en generell holdningsendring i samfunnet overfor lesbiske og homofile. Det gjelder også innen fotball. Å stå frem i dag er lettere enn det var for 30 år siden. Men forskjellene blant kvinner og menn er der, sier Henrik Lunde i Norges Fotballforbund.

For bare tenk på kvinnelandslaget i håndball.

Flere av de norske jentene har stått frem som lesbiske. I mediene kan du lese hyggelige reportasjer som: «Gro Hammerseng er gravid og venter barn med håndballkollega og samboer Anja Edin». I damefotball har også flere kommet ut.

— Jentene har fått noen forbilder, noen som har stått frem og som gjør det lettere for andre igjen. Å få noen slike forbilder blant gutta ville gjort det lettere for andre igjen, sier Lunde.

Blant norske mannlige toppspillere er det nemlig helt stille.

Ingen i dagens eliteserie, eller på landslaget, har stått frem med en homofil legning.

I Norge viser undersøkelsen til NFF til at kun én mannlig toppspiller har kommet ut av skapet.

Lyn-spilleren Thomas Berling fortalte åpent i 2001 at han var homofil.

Kun en uke senere la han opp. Berling skal ha opplevd at offentliggjøringen ble lite positivt mottatt i klubben.

— Mange mannlige toppspillere frykter nok medietrykket med å stå frem. Dessuten tror jeg noen tenker at «det vil fungere og være kjent homofil i Norge, men holdningene ute i Europa - som kanskje i England - vil ødelegge proffmulighetene». I mange fotballforbund jobbes det med å forandre holdningene, men det er en vei å gå fortsatt, sier han.

En stjerne ville ha hjulpet, for flere av de mannlige fotballspillerne i undersøkelsen har opplevd det som en utelukkende positiv opplevelse å komme ut. Eller som en sier: «Jeg var forberedt på at det kunne gå bra eller dårlig, men hadde aldri forestilt meg at det skulle gå SÅ bra».

Fair play

Fotballspillere som kommer ut i dag, gjør det gjerne overfor trenere og medspillere som har levd i et samfunn med økt åpenhet om homofili.

- Hva treneren sier har stor gjennomslagskraft på spillerne. Vi håper at arbeidet med å bevisstgjøre holdninger blir en del av hverdagen i klubbene.

En tidsavgrenset kampanje har vi liten tro på, derfor blir dette et arbeid i trenerutdanningen og i vårt Fair Play-arbeid, sier Henrik Lunde.

Homofil-undersøkelsen:

  • Undersøkelsen til Norges Fotballforbund (NFF) heter: «SKEIV FOTBALL - homofile og lesbiskes erfaringer fra ungdomsfotballen»
  • Senvinteren 2012 gjennomførte Moods Research undersøkelsen på oppdrag fra NFF om homofile/lesbiske/bifiles vilkår i fotballen.
  • Formålet med undersøkelse var å avdekke spillernes tanker og erfaringer i det å være en del av et fotballmiljø, som enten skjult eller åpen homofil/lesbisk. Det finnes ingen eksakte tall om hvor mange som er homofile/lesbiske.
  • Det deltok 16 kvinner og 12 menn som er homofile/lesbiske/bifile knyttet til fotballmiljøet.
  • Alderen på dem som var med er 18-50 år.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk