Fotball

Vinn eller forsvinn for Sverige

Og for Erik Hamrén?

PRESSET: Erik Hamrén og Sverige må vinne fredag.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Sverige har på papiret hatt en god VM-kvalifisering. På åtte kamper har laget samlet 17 poeng etter fem seirer, to uavgjorte og kun ett tap.

Men Tyskland er i en egen klasse med sine 22 poeng, og de tar nok direkteplassen til Brasil-VM.

Da er det 2. plass og playoff svenskene må håpe på. Men tre poeng bak Sverige lurer Østerrike, og nettopp disse to lagene møtes i Sverige fredag kveld.

  • Med seier er Sverige sikret 2. plass og playoff. Om Tyskland dessuten taper mot Irland hjemme, kan Sverige ta gruppeseier og direkteplass til VM med seier mot Tyskland tirsdag.
  • Ved uavgjort mot Østerrike må Sverige trolig ta poeng i siste kamp mot Tyskland ettersom Østerrike trolig slår Færøyene i siste kamp.
  • Ved Østerrike-seier fredag går østerrikerne forbi Sverige på bedre målforskjell. Da må Sverige ha hjelp av Færøyene for å ta tilbake 2. plassen.

For Sverige er altså kun seier godt nok fredag.

– Vi går alltid for seier, sier landslagssjef Erik Hamrén.

For Østerrike derimot vil ett poeng være bra. Da holder det at Østerrike slår Færøyene, mens Sverige taper mot Tyskland i siste runde. Så hva gjør Østerrike hvis det står uavgjort med 15 minutter igjen?

– Vanskelig å si, men vi kommer til å diskutere ulike scenarioer før kampen med spillerne. Jeg og de andre lederne kommer nok til å ha en avstemning i pausen fredag, sier landslagssjef Marcel Koller ifølge Aftonbladet.

Tidligere Rosenborg-trener Erik Hamrén kjenner på presset før fredagens kamp, som av Aftonbladet beskrives som «vinn eller forsvinn for det svenske landslaget – og kanskje Erik Hamrén».

– Det virker ikke helt som om dere tror på meg når jeg sier det, men det er et press foran hver landskamp. Et utrolig press, sier Hamrén til avisen.

Sverige var med i VM i Tyskland i 2006, men ikke i Sør-Afrika i 2010. Per i dag er svenskene nærmest VM i Brasil av de nordiske lagene. Norges håp er syltynt – mye skal også gå rett om Danmark klarer det.

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Østerrike