Fotball

Stolt Sarkozy etter EM-ja

<p>Frankrike skal arrangere EM-sluttspillet i fotball i 2016. Det gjorde Frankrikes president rak i ryggen.</p>

Former player Zinedine Zidane looks on with France's President Nicolas Sarkozy after France was chosen to host the European soccer championships in 2016 in Geneva May 28, 2010. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER POLITICS)
  • 100% Sport
2016euro

– Vi er veldig glad og veldig stolt. Vi er storfornøyd med å få lov til å være vertskap for et slikt arrangement. Vi skal gjøre alt i vår makt til å ta imot de 24 landene på beste vis, sa Sarkozy.

Frankrike arrangerte EM både i 1960 (miniturnering med kun fire deltakerland) og 1984. Frankrike har også arrangert to VM-sluttspill.

Konkurrentene var Italia og Tyrkia, men de nådde ikke opp. Italia ble utslått i første avstemningsrunde, mens Frankrike slo Tyrkia med 7 mot 6 stemmer i den avgjørende avstemningen i UEFA-styret.

Dette var Tyrkias tredje mislykkede forsøk på å bli EM-arrangør.

– Jeg tenker på våre venner i Italia og Tyrkia og kan forstå deres skuffelse etter måned på måned med arbeid. Lykke til videre. Jeg er overveldet over muligheten til å invitere Europas fotballfamilie til landet vårt i 2016, sa Jean-Pierre Escalattes, president i Frankrikes fotballforbund.

I 2012 er EM delt mellom Ukraina og Polen.

  • Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Ropt opp

Frankrike ble ropt opp som vinner av presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), Michel Platini.

Platini fikk ikke stemme over arrangørland i egenskap av sitt presidentembete.

– Avstemningen skal være demokratisk. Hvis presidenten hadde vært diktator ville det ha blitt 13-0 i Frankrikes favør, sa Platini.

Platini ble EMs toppscorer da mesterskapet sist ble arrangert i Frankrike, i 1984. Frankrike ble europamestere.

(Artikkel fortsetter)

Michel Platini offentliggjør Frankrike som vinner. Foto: Scanpix.

EM i 2016 skal for første gang arrangeres med 24 deltakerland. Under fredagens presentasjon fikk Frankrike blant annet drahjelp av landets president, nevnte Nicolas Sarkozy.

– Vi spurte oss selv om det var riktig å gjøre dette midt i en finanskrise. Idretten er svaret på krisen. Ingenting har mer slagkraft en idrett, og innen idretten har ingenting mer slagkraft enn fotballen, sa den franske presidenten.

Ni stadioner

Mesterskapet skal spilles på ni stadioner, valgt ut fra en liste av tolv: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nancy, Nice, Paris (Parc de Princes og Saint-Denis), Saint-Etienne, Strasbourg and Toulouse.

Det planlegges ny stadioner i Nice, Bordeaux, Lyon og Lille. Sju stadioner skal rustes kraftig opp foran mesterskapet.

Det var lenge snakk om at Norge og Sverige skulle sende en felles søknad om å få arrangere mesterskapet, men landenes regjeringer satte foten ned.

(©NTB)

Les også

  1. EM blir større

  2. Frankrike fikk EM i 2016

Les mer om

  1. Fotball-EM