Fotball

16-åringen er blant de beste juniorene på ski - nå skal han slå RBK

Tynset-unggutten Jonas Lian Horten vet fortsatt ikke om han skal satse på fotball eller ski.

HELT OM VINTEREN - OG SOMMEREN: På Voss ble 16 år gamle Jonas Lian Horten nummer ni på sprint i juniorklassen. I kveld spiller han mot Nicklas Bendtner og Rosenborg. Foto: Privat

  • Marius Dahl

I midten av februar ble Tynsets midtbanespiller nummer ni i langrennjuniorenes NM-sprint friteknikk på Voss. Tre måneder senere er Lian Horten klar for å vise seg frem i et annet norgesmesterskap.

- Det blir om å gjøre å holde nervene i sjakk. Man blir jo spent, jeg har jo sett opp til Rosenborg i mange år. Det er det største laget man kan spille mot i Norge, sier tylldølen til Adresseavisen.

Han slet med å sove etter at han mandag fikk høre at han sto i startoppstillingen mot laget som har vunnet to strake serie- og cuptitler i norsk fotball. Men - som han beskjedent sier:

- Det er jo en mulighet, men da skal mye klaffe.

Les også

Nå setter RBK-treneren på bremsen for alle endringene

- Det ble mest ski

Ydmyk er tenåringen fra Tylldal også når han skal beskrive sitt multitalent. For selv om Lian Horten går fort på ski og lagkameratene beskriver han som en elegant fotballspiller, holder han beina på jorda. Han er slettes ingen ny utgave Bjørn Wirkola, mannen som i 1971 ble norgesmester i fotball etter å ha vunnet den tysk-østerriske hoppuka.

- Jeg kaller meg ikke det selv, det er opp til andre å avgjøre det, sier Lian Horten.

I vinter, mens fotballidolene i Rosenborg dro til Gran Canaria og Marbella for å legge grunnlaget for årets sesong, viste Tynset-spilleren muskler i skisporet. Det gikk utover fotballen. Lian Horten imponerte som debutant i 2.divisjon for Tynset i fjor, men var langt fra selvskreven da skisesongen var over. Det ble egentlig litt for lite fotball i vinter.

- Jeg prøvde å få til en til to treninger i uken, men noen uker var det ikke fotball i det hele tatt. Det ble mest ski. Jeg kjente at touchen ikke var der den var ved sesongslutt. Samtidig fikk jeg god fysikk av å gå på ski, så går litt opp i opp, sier unggutten.

Les også

Hareide tror ikke Bendtner kommer i form før Champions League-kvaliken starter

Ikke noe fysisk monster

Han kan fort høres ut som en fysisk robust monster som bare slår langt og vinner dueller. Slik er det ikke.

- Jeg liker helst å spille offensiv fotball. Jeg vil ha ball og gjøre fine ting med den, sier Lian Horten.

ELEGANT SPILLER: I hvert fall ifølge Tynset-veteran Morten Aakerøien. Foto: Arne Inge Næss

Tynset-veteran Morten Aakerøien har rundt 570 kamper for klubben, men spiller ikke mot Rosenborg i cupens 2.runde. Han har nemlig lagt opp, selv om han er på tilkalling når Tynset sliter med skader. Aakerøien - som er to år eldre enn faren til Lian Horten (Ove) - beskriver midtbanespilleren som elegant.

- Han har en vanvittig balanse og en veldig elegant spiller å se på. Det går ikke så fort, men han har veldig god kroppsbeherskelse. Han vender bort motstanderne bort og får det til å se enkelt ut, sier Aakerøien.

Les også

Selnæs: – Hadde RBK prestert som Molde, ville det vært totalfiasko

- Ingen enkel kombinasjon

Klubblegenden har derimot liten tro på at Lian Horten kan satse både ski og fotball over tid. For tiden går multitalentet på førsteåret på idrettslinja på videregående skole.

- Det er veldig imponerende å kunne kombinere det i den alderen, men han må vel ta et valg snart. Jeg kan ikke se for meg at det er en enkel kombinasjon, sier Aakerøien.

Det sier hovedpersonen selv seg enig i, uten at han har bestemt seg for hva han skal satse på i fremtiden. Likevel har han en anelse.

- Vi får se an litt hvordan det blir, men jeg har lyst til å drive med begge deler ett år til. Akkurat nå er jeg nærmere å satse på fotball. Mye på grunn av at jeg har fått spilt så mye som jeg har gjort, nå får jeg også møte Rosenborg, sier Lian Horten.

Slik skal de slå RBK

Trønderne har fått lite skryt til tross for serieledelse etter ti runder. Noe cupbombe lukter det vel derimot ikke. Rosenborg vant 11-0 i lagenes forrige møte i første runde i 2008. Mot Strindheim i årets førsterunde-kamp, vant RBK bare 2-0.

- Skal vi slå Rosenborg er det bare en måte å gjøre det på - det er å kontre! Vi må ligge kompakt og få til kontringer, ha bra med løpskapasitet og ha bra med fart. I teorien er det mulig, men i praksis vanskelig, ler Aakerøien.

Les mer om

  1. Tynset
  2. Norsk fotball
  3. Rosenborg BK
  4. NM