Eksperter mener Solbakken kan bli redningen for Høgmo

Bred enighet om at landslagssjefen likevel sitter utrygt etter nestenulykken mot San Marino.

- Høgmo må få bli, i alle fall til Tsjekkia-kampen, mener flere etter gårdagens kamp.
  • NTB
  • Øystein Jorem

Norge vant tirsdag 4-1 etter at det sto 1-1 til et godt stykke ut i 2.-omgangen mot San Marino.

Etterpå var Høgmo meget offensiv.

— Jeg er rett mann til å lede dette laget. Takk, sa han før han forlot tirsdagens pressekonferanse.

Det var fotballpresident Terje Svendsen som åpnet for at Høgmos jobb skulle evalueres etter San Marino-oppgjøret. Det skjedde på flyplassen etter 0-1-tapet i Aserbajdsjan lørdag.

Aftenpostens kommentator, Ola Bernhus tror Høgmo er Norges landslagssjef i neste kamp mot Tsjekkia.

«Reddet dette Per-Mathias Høgmo? Han får i hvert fall lede laget mot Tsjekkia om en måned, og meldingen om at Aserbajdsjan klarte uavgjort mot tsjekkerne må ha vært en fin oppmuntring etter en Ullevaal-kveld som må ha vært til det ytterste plagsom. Lenge», skriver han i sin kommentar rett etter kampen.

Han mener at situasjonen for Høgmo ikke er noe verre nå enn før kampen.

Jesper Mathisens mening om «Prosjekt Høgmo» har ikke endret seg, han mener ny mann må inn. Men han tror ikke en ny landslagssjef tar over før neste VM-kvalifiseringskamp.

– Hvis ikke NFF har et godt nok alternativ til å overta, bør han lede Norge mot Tsjekkia. Jeg har sagt lenge at jeg ikke tror på prosjektet til Høgmo. Jeg mistet den etter kampene mot Ungarn. Han mistet også tilliten til folket. Og tilliten fikk seg en knekk i garderoben med tanke på hva som ble levert i de kampene, sier TV 2s fotballekspert Mathisen til NTB.

Det er problematisk for forbundet at han som de helst vil ha, har kontrakt med FC København, mener Mathisen.

Ståle Solbakken har igjen stor suksess med den danske klubben. Han har på nytt tatt klubben til mesterliga, og han har kontrakt ut 2018. – At forbundet må vente på ham, er kanskje redningen for Per-Mathias Høgmo. At han får noen kamper før det eventuelt kommer inn en ny mann, foreslår fotballeksperten.

MANGE HAR LEST DENNE KOMMENTAREN:

Les også

«Vi trodde ikke norsk landslagsfotball kunne synke lavere. Det kunne den, tydeligvis»

San Marinos spillere tok fullstendig av da de scoret et meget sjeldent bortemål.

— Ingen gjenkjennbar plan

Karl Petter Løken mener det ikke bør komme et trenerskifte før neste kamp.

— Hadde dette endt med uavgjort, kunne ikke Høgmo ha fortsatt. Da hadde troen på det norske landslaget blitt borte og lufta vært helt ute av ballongen med tanke på sponsorer og generelt, sier NRK-eksperten til NTB.

— Jeg tror Høgmo kommer til å sitte i hvert fall til etter kampen mot Tsjekkia. Er vi etter den ikke med i kampen om andreplassen i puljen, så bør man se i retning av en ny trener.

Adresseavisens sportskommentator, Kjetil Kroksæter, mener det er ting som både tyder på at Høgmo bør få bli, og på at han bør ta hatten sin og gå.

«På direkte TV-intervju var Høgmo er krystallklar på at han fortsatt er rett mann for å lede Norge til VM. Tabellsituasjonen og konkurrentenes resultater gir ham medhold. Mangelen på positive utviklingstrekk i hans eget mannskap taler imot.», skriver han i sin kommentar tirsdag kveld.

Han ser ingen gjenkjennbar plan i spillet til landslaget.

«Våre «beste menn» som landslagssjefen har plukket ut etter en grundig prosess, virrer hodeløst omkring. Etter tre år Med Per-Mathias Høgmo er det fortsatt vanskelig å se en gjenkjennbar plan fra den ene kampen til den andre. Mot Aserbajdsjan var spillerne sintere etter kampen enn under. Det er kanskje ikke så rart når de ikke har tydelighet og klare retnings-linjer, og skuffelsens frustrasjon brer seg.»

Martin Samuelsen er blitt en favoritt blant publikum. Tirsdag scoret han sitt første landslagsmål.

Dagen etter San-Marino-kampen utdyper Kroksæter hva han mener om situasjonen Norge er i.

— Gid det hadde vært så enkelt at man kunne ringe til København og be Ståle Solbakken komme og ta over landslaget i morgen. Norges Fotballforbund er nå i en situasjon der mye handler om timing, om hvem som er ledig på markedet og når de kan overta. Og ikke minst hvilke kvalifiserte kandidater som sterkt nok ønsker denne jobben, sier han.

Han mener at det er viktigere at landslaget bruker tid på å finne den rette erstatteren, enn at de forhaster seg med å bytte ut Høgmo. Han mener de også bør vurdere muligheten for å koble inn en midlertidig løsning i påvente av en permanent.

— Tre sene scoringer mot et slitent San Marino endrer ingen ting. Landslaget presterer ikke overbevisende og det er like vanskelig som før å se noen positiv utvikling i Per-Mathias Høgmos prosjekt. Derimot kan de andre resultatene i gruppa påvirke prosessen, fordi de gikk Norges vei og åpner for at Norge er med igjen i kampen om andreplassen, hvis vi slår Tsjekkia. Den kampen kan bli helt avgjørende, derfor må NFF snarest finne ut om Høgmo er rett mann til å lede laget i den vanskelige bortekampen 11. november.

ER DU ENIG MED VÅR KOMMENTATOR?

Les også

«Norge har dessverre ikke noe anstendig landslag lenger»

Hjelp

— Aserbajdsjan og Tsjekkia spilte 0-0 tirsdag?

— Ja, vi fikk jo de resultatene vi gjerne ville ha. Det ble jo også uavgjort mellom Tsjekkia og Nord-Irland i første omgangen. Dette gjør jo at tsjekkerne er under press før kampen mot Norge. Jeg tror det vil kunne passe oss bra å slå litt under fra og spille på kontringer.

— De første 75 minuttene tirsdag er for dårlige. Så fikk vi satt innpå noen spillere som satte fart i det. Adama Diomande var ok. Ikke minst Martin Samuelsen når han kommer inn. Han spiller med lave skuldrer og tørr å drible. Han har både fart, finter, finesse og ikke minst kløkt.

- Føler du at Høgmo har backing fra laget sitt?

— Nei, jeg synes det har vært for dårlig i de siste kampene. Det har ikke gnistret av laget. Det skal det gjøre når du spiller for landslaget, både defensivt og offensivt. Vi slipper inn for mange enkle baklengsmål. Jeg beklager å si det, men San Marinos scoring var jo nesten komikveld.

PER-MATHIAS HØGMO ER IKKE I TVIL OM HVEM SOM BØR LEDE NORGE:

Les også

- Helt sikker på at jeg er rett mann

Fotballpresident Terje Svendsen skal være med og avgjøre Per-Mathias Høgmos skjebne.

Trene mer

— Det samme så vi i Aserbajdsjan. Vi tar ikke nok ansvar bakover. Der må det strammes opp for kampen mot Tsjekkia, og dette må trenes på. Det kan ikke være jobbet nok med så lenge vi til stadighet slurver.

— Vi spiller mot San Marino. Det er i beste fall mot norsk 2. divisjonsnivå, og det kunne vi faktisk ha klart å avgi poeng mot.

- Synes du jakten på Høgmo har vært for tøff?

— Du lever ene og alene av resultater som landslagstrener. De har ikke vært gode nok. I den senere tiden har vi også sett et norsk lag som har hengt mer med nebbet og ikke vist den viljen man forventer. Jeg vet ikke om jeg synes kritikken av Høgmo har vært så urettferdig. Han har også gått høyt ut på banen. Så han får litt som fortjent.

- Så 4-1 over San Marino er ingen friskmelding av landslaget?

— Nei, det er det absolutt ikke. Det var kun det siste kvarteret og de ti første som får godkjent. Utover det så døde det helt hen.

LARS TJÆRNÅS BLE IKKE IMPONERT:

Les også

Markus Henriksen får 2 på børsen