Fotball

Brorens bryllup tvinger Prins William til å bryte lang tradisjon

En norsk idrettshelt kan glise over ærerik invitasjon på kongetribunen.

Prins William må droppe FA-cupfinalen lørdag. Her er han på åpningen av et idrettssenter i London i april.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Erlend Nesje
    Journalist

LONDON: Det skal mye til for å samle hele det britiske folket. To av begivenhetene som når bredest skjer på lørdag – samtidig:

1) Bryllupet til Prins Harry og Meghan Markle (selve seremonien startet klokken 13, men festen varer utover dagen)

2) FA-cupfinalen mellom Chelsea og Manchester United (kampstart klokken 18.15)

Kollisjonen skapte trøbbel for hertugen av Cambridge, Prins William, som er bror og forlover til Harry. Han er nemlig president i det engelske fotballforbundet (FA) og pleier dessuten å overrekke FA-cuptrofeet til vinnerne.

Britiske medier har spekulert rundt hvorvidt William ville dra tidlig fra bryllupet. Onsdag kom imidlertid kontrabeskjeden fra en talsperson fra Kensington Palace:

– Hertugen av Cambridge vil ikke dra på FA-cupfinalen på grunn av forpliktelsene som forlover i brorens bryllup, het det.

  • Les fotballekspert Lars Tjærnås’ analyse før cupfinalen her.

Erstattes av enke

FA-cupen har en 146 år gammel historie. Den første finalen ble spilt mellom Wanderers FC og Royal Engineers i 1872.

Hele veien har kongefamilien kastet glans på finalene. Tradisjonen er at spillerne får utdelt trofeet oppe på kongetribunen på Wembley Stadium. Prins William overtok som FA-president i 2005. Rollen er symbolsk og innebærer ikke administrative oppgaver.

Her hilser Prins William på Arsène Wenger før FA-cupfinalen mellom Arsenal og Chelsea i fjor. Arsenal vant kampen 2–1.

Da Prins William i januar ble spurt om han ville rekke FA-cupfinalen, svarte han:

– Jeg jobber fortsatt med det. Jeg skal se hva jeg får til.

Til slutt måtte han altså droppe begivenheten. I stedet skal enken til den nylig avdøde fotballegenden Ray Wilkins, Jackie Wilins, dele ut trofeet til vinnerne. Det er valg som vil falle i smak hos supporterne, siden Ray Wilkins spilte for både Manchester United og Chelsea i sin aktive karrière.

Tore André Flo har fått plass

Det blir uansett nok av kjentfolk på kongetribunen. Der Prins William takket nei til invitasjonen om å sitte på tribunen, takket tidligere Chelsea-spiller Tore André Flo ja.

Flo - som scoret for Norge i den legendariske kampen mot Brasil i 1998-VM - har vært ansatt i Chelsea siden høsten 2012.

Tore André Flo skal se FA-cupfinalen fra kongetribunen lørdag.

Flo jobbet i fem år ved klubbens akademi. Nå er han Chelsea-ambassadør samtidig som han er en av tre som er ansvarlige for å følge opp klubbens utlånte spillere.

– Jeg føler meg veldig verdsatt av Chelsea. De vil ha meg med på alt mulig. Blant annet har jeg fått plass på kongetribunen under FA-cupfinalen. Men det er jo noen ledige plasser der siden alle de kongelige er opptatt med bryllup, sier Flo til Aftenposten med et smil.

Han håper Chelsea vinner sin åttende FA-cuptittel lørdag. Manchester United kan vinne turneringen for 12. gang.

Les mer om

  1. Prins William