Fotball

Etter 20 år i jobben splitter Wenger supporterne: - Fansen er for kravstore

Arsenal-tilhenger Johan Golden: — Jeg kommer til å bli trist den dagen han drar.

20 år skiller disse to bildene. Arsene Wenger har hatt en imponerende karriere i Arsenal. Foto: NTB Scanpix

 • Steffen Stenersen

I dagens fotball er vi blitt vant til at trenere går ut av dørene like fort som de kommer inn.

Dermed er det nesten som en sensasjon å regne at Arsene Wenger snart har 20-årsdag som Arsenal-manager.

1. oktober 1996 startet franskmannen på en reise han nok ikke hadde tenkt skulle bli så lang. En reise hvor han har stabilisert Arsenal blant de fire beste klubbene i England.

Les også

Helleland stiller ultimatum til idrettspresidenten: Dette krever hun av ham

— Han ser mer ut som en lærer

Mange var skeptiske til at Arsenal valgte å hente inn en noe ukjent franskmann med rare briller. De fleste trodde Johan Cruyff sto først i køen, eller at en engelskmann skulle ta jobben.

- Det første jeg tenkte var: Hva vet egentlig denne franskmannen om fotball? Han bruker briller og ser mer ut som en lærer enn en trener. Kan i det hele tatt snakke engelsk? har tidligere Arsenal-kaptein Tony Adams uttalt.

På 20 år har Arsenal aldri avsluttet sesongen utenfor topp fire. Tre serietitler er det blitt, blant annet med laget fra 2003/2004-sesongen som fikk tilnavnet The Invincibles (De uslåelige).

Arsenal-fansen viste sin misnøye mot Wenger. Foto: NTB Scanpix

Men til tross for topplasseringer og Champions League-spill, har det de siste årene presset seg fram misnøye fra mange Arsenal-fans. Wengers kontrakt går ut etter sesongen, og det kan være hans siste — noe mange supportere virker å være fornøyd med.I april protesterte mange mot Wenger, og mente det var på tide med endring.

Vi har møtt vår neste store tennisstjerne:

Les også

- Dagens ungdom er mer breiale og cocky

— Jeg har vist at jeg er trofast mot klubben

— Når folk, som later som de er Arsenal-fans, hver uke går ut mot klubben, så manipulerer de mange andre. De har en egen agenda, å få folk til sosiale medier, sa Wenger ifølge Daily Mail den gang.

- Da klubben bygde stadion, forlangte bankene at jeg signerte for fem nye år. Jeg gjorde det. Aner dere hvor mange klubber jeg takket nei til? Jeg har vist at jeg er trofast mot klubben, sa Wenger ifølge The Guardian, som hevdet Real Madrid, Barcelona og Manchester City har ønsket seg Wenger tidligere.

Men er Arsenal-fansen rett og slett for kravstore?

Golden: - Du vet ikke hva du har før du mister det

Arsenal-supporter og skribent Chas Newkey-Burden mente det, da han i 2014 skrev om hvorfor Arsenal-fansen er de største sytepavene i England.

- Hvis det var en global turnering for klagende fotballfans, ville vi vunnet hvert år. Kjær vene, de fleste helger skulle man tro vi lå nederst på nivå fem, skrev han den gang i FourFourTwo.

Om Arsenal-supporterne er for kravstore? Komiker Johan Goldens svar: Ja!

— Jeg mener det. Du vet ikke hva du har før du mister det. Det er ingen i Norge som tenker over at de har vann i springen, men fy f*** for et bråk det blir når det forsvinner. Det Wenger har gjort er en helt enorm prestasjon, sier Golden, som er en av landets mest profilerte Arsenal-supportere.

Arsenal-supporter Johan Golden. Foto: NTB Scanpix

Han beskriver seg selv som ekstrem Wenger-fan, men mener det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Fra at det er helt udiskutabelt hva han har gjort for klubben, til at alt han gjør ikke nødvendigvis er rett. — Han får en del urettmessig tyn, og får tyn for feil ting spør du meg. I fjor manglet han åpenbart noen spillere, og hentet inn kun en keeper. Det er utilgivelig. Mange visste hvor vi manglet spillere. Samtidig viser det at han er enorm tiltro til egne spillere, og han vil for all del ikke gjøre noe eller hente inn noen som gjør at utviklingen deres stopper, sier Golden, som blant annet er å se i NRKs Nytt på Nytt.

Roar Myrvang er leder i Arsenals norske supporterklubb. Han mener det ikke er kravstort at Arsenal-fansen mener man skal kjempe i toppen, spesielt når de antatte topplagene svikter. Derfor ble forrige sesong vann på mølla for Wenger-kritikerne, da Leicester stakk av med pokalen.

Delte meninger

— Det er delte meninger om han. Mange mener at det holder nå, men andre mener at han fortsatt har noe der å gjøre. Men han sitter ikke 20 år til, sier Myrvang.

Arséne Wenger er fortsatt en engasjert mann på sidelinja. Foto: Reuters

Hans mening er at Wenger har definert Arsenal som en europeisk storklubb, og at 66-åringen skal ha mye av æren for at Arsenal er der de er i dag. — Det å havne topp fire hvert år er en enorm prestasjon. Men Arsenal bør være med å kjempe om trofeer når topplagene ikke får det til. Fjoråret var en mulighet man burde grepet med begge hender, sier Myrvang.

Søndag kveld er det Chelsea som skal få bryne seg på Wengers gutter. Der Chelsea har nytt godt av Roman Abramovitsj sine rubler, har Arséne Wenger slitt med en klubb som ikke har kunne bruke like mye penger som flere av konkurrentene grunnet en dyr stadion.

Les også

Godset-oppvask før cuptriumf: - Vi fikk renset lufta

— Det er det største ankepunktet jeg har mot Wenger

Samtidig har franskmannen fått kritikk for ikke å være villig til å bruke de summene som kreves for å hente de største stjernene.

- Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke vil signere disse store spillerne for å hjelpe talentene som allerede er der. Det ville gjort at Arsenal kunne vinne ligaen. Det er det største ankepunktet jeg har mot Arséne Wenger de siste ti årene, mener Sky Sports-ekspert Gary Neville.

Han er sterkt kritisk til Wengers valg av spillere.

— Jeg synes det viser arroganse når du ikke velger å tilpasse laget ditt i forhold til lagene du møter og deres styrker. Jeg skulle gjerne sett at de rettet på problemet de har med at de mangler kraft og styrke i laget.

Men Myrvang i den norske supporterklubben mener ting ser bedre ut enn på lenge. De siste årene har stjerner som Alexis Sanchez og Mezut Özil kommet inn, og Granit Xhaka er en midtbanetype Arsenal har savnet.

- Jeg er fortsatt dedikert til jobben

Dermed kan det bli en lys sesong for Arsenal - i det som kan være siste sesong for engelsk fotballs siste gjenværende kontinuitetsbærer.

Arséne Wenger fikk løfte Premier League-trofeet i 2004, men har ikke fått gjøre det siden. Foto: Reuters

— Jeg tror ikke det står på motivasjonen hans. Med alle de store managerene som har kommet til ligaen, tror jeg motivasjonen hans er stor til å vise at han fortsatt duger, sier Myrvang.- Men hva han tenker om å fortsette, er umulig å vite.

Les også

NRK-kommentator Tom Nordlie kritisert for dobbeltrolle

Arséne Wenger ble selv bedt av The Guardian om å beskrive forskjellen på seg selv for 20 år siden og i dag.

— Klubben har vokst enormt på den tiden jeg har vært her. Men jeg er fortsatt fullt og helt dedikert til jobben.

Johan Golden vet ikke om han ønsker at Wenger skal fortsette, og sier det kommer an på hvordan denne sesongen går og hvem som står klar for å komme inn.

- Jeg kommer til å bli trist den dagen han drar. Han er en helt. Han har alltid ønsket å spille offensiv fotball, noe som har ført til at man i blant har fått rundjuling. Det har vært veldig frustrerende, men også veldig gøy, sier Johan Golden.

 1. Les også

  Citys forsvarssjef ute på ubestemt tid

 2. Les også

  Burnley-spiss utestengt for gammel homohets på Twitter

 3. Les også

  11-åringen fra slummen fikk drømmeopphold i en av verdens største fotballklubber

 4. Les også

  Dortmund med tre strake

 5. Les også

  Den suverene regjerende mesteren med blemme på bortebane

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Arsenal FC

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Han ble hyllet som en mirakelmann, men så raknet det. Her er tre forklaringer på Wengers fall

 2. FOTBALL

  Gir seg som Arsenal-manager etter 22 år: – Selv de som ønsket Wenger bort, kommer til å hylle ham

 3. FOTBALL

  Tidenes verste for Arsenal under Wenger

 4. FOTBALL

  Wenger har bestemt seg: - Det kommer til å bli stilt skyhøye krav

 5. FOTBALL

  Arsenal-legende skuffet over klubben: - De mangler noe

 6. FOTBALL

  Arsène Wenger var klar på at Arsenal ikke var hans siste jobb - nå har han snudd