Fotball

Portugisiske Matisse (10) om hvorfor han trøstet: - Voksne må følge dette eksempelet

Bildene av den unge gutten gikk verden rundt i går.

  • Sindre Trygsland

Dagen etter at Portugal hadde slått vertsnasjonen Frankrike i EM-finalen på Stade de France, var det ett videoklipp som fikk stor oppmerksomhet: Bildene av den lille gutten som trøstet en franskmann som var i sorg etter å ha sett sitt landslag tape.

Den unge portugiseren gikk bort, klappet franskmannen på armen, og etter en samtale endte situasjonen med en varm klem. Et bilde på at fotball er mer enn bare det som skjer på banen.

Les også

  1. Rørende supportervideo går verden rundt: - Det søteste øyeblikket noensinne

  2. Arne Scheie: - Jeg lurer litt på hvordan det skal gå

Oppfordrer til å følge eksempelet

Hovedpersonen er 10 år gamle Matisse, en portugiser som er født i Frankrike. Den lille gutten har blitt intervjuet i etterkant av all oppmerksomheten, og har gitt sin beskrivelse av hendelsen.

— Vi kjente ikke hverandre, men vi trøstet hverandre og han ga meg en klem. Det var et øyeblikk med store følelser, sier 10-åringen i et intervju vist blant annet på TV 2.

Irish Examiner kalte videoen for «det søteste øyeblikket noensinne», mens britiske Independent mente at klippet viser at verden er nydelig.

Matisse viste seg som en eksemplarisk vinner etter Portugals EM-triumf. Han har en oppfordring til voksne mennesker.

— Jeg mener voksne må følge dette eksempelet. Jeg håper dere skjønner at vi må trøste folk selv om vi ikke kjenner dem, sier 10-åringen.

Hyllet i gatene

En annen portugiser som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden er Cristiano Ronaldo. I går kveld ble landslagskapteinen og hans lagkamerater mottatt som helter i Lisboa.

Titusenvis av mennesker hadde møtt opp for å hylle sine helter, som ble europeiske mestere etter at Eder avgjorde finalen med sitt langskudd ti minutter før full tid i den andre ekstraomgangen.

— Vi har skrevet portugisisk historie. Takk for alt, skrek Cristiano Ronaldo til de fremmøtte supporterne.

Han måtte selv gå av med skade tidlig i finalen, men mandag løftet han trofeet i Lisboa, med blant andre president Marcelo Rebelo de Sousa til stede.

— Dere er de beste i Europa. Gratulerer, var presidentens budskap.

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Frankrikes herrelandslag fotball
  3. Portugals herrelandslag fotball